Reputatul percuționist și compozitor Lukas Ligeti va susține, în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Ligeti Transilvania, un concert la Târnăveni, orașul natal al tatălui său, György Ligeti, unul dintre cei mai importanți compozitori ai lumii din a doua jumătate a secolului XX.

‘Vineri, 23 mai, Sinagoga Târnăveni se transformă într-un laborator sonor când reputatul percuționist și compozitor Lukas Ligeti va deschide portaluri către lumi muzicale necunoscute în cadrul recitalului ‘Mozaicul umbrei și luminii’. Evenimentul, găzduit de Primăria și Consiliul Local Târnăveni în parteneriat cu Festivalul Ligeti Transilvania, ediția a 5-a, al Asociației Transylvania Art Science, promite o fuziune hipnotizantă între tradiție și inovație, începând cu ora 18:00. Înarmată cu marimba lumina – un instrument de percuție electronică revoluționar creat de legendarul Donald Buchla – mâinile lui Lukas Ligeti vor țese texturi sonore ce transcend etichetele muzicale convenționale. Recitalul își propune să transporte publicul într-o călătorie auditivă prin labirinturi ritmice complexe, unde ecourile străzilor africane se întâlnesc cu experimentalismul occidental’, a anunțat, joi, Asociației Transylvania Art Science, într-un comunicat de presă.

Lukas Ligeti va susține concertul în sinagoga din Târnăveni, situată la câțiva metri de casa în care György Ligeti s-a născut și și-a petrecut primii șase ani din viață.

‘Dacă Mozart ar fi trăit în era digitală și ar fi petrecut un deceniu explorând ritmurile Africii, probabil așa ar fi sunat muzica sa’, a arătat directorul artistic al Festivalului Ligeti Transilvania, Alexandra Magazin, citată în comunicatul menționat.

Organizatorii concertului au precizat că Lukas Ligeti este un ‘fiu al continentelor multiple, s-a născut la Viena, trăiește între SUA și Africa de Sud, și a cules inspirație din aproape toate colțurile lumii’.

‘Călătoriile sale prin Egipt, Ghana, Uganda și Kenya nu au fost simple expediții turistice, ci imersiuni culturale profunde care i-au modelat limbajul muzical unic. Rezultatul este o alchimie sonoră unde pulsații ancestrale întâlnesc tehnologia de ultimă oră. Când Lukas Ligeti interpretează la marimba lumina, nu asistăm doar la un concert, ci la nașterea unei noi forme de comunicare. Sunetele sale nu sunt nici clasice, nici electronice, nici world-music – ele sunt mai degrabă un alfabet muzical complet nou’, au precizat organizatorii.

Programul include compoziții precum ‘Chimeric Procession’ și ‘Echoes from a Labyrinth of Clouds’, piese care explorează poliritmii ce ar fi imposibil de realizat fără ajutorul tehnologiei moderne. Tehnica sa unică, dezvoltată după ani de studiu al tradițiilor percusive ugandeze, permite structuri ritmice atât de complexe încât ar putea ‘curge timp de mii de ani înainte ca vreun tipar ritmic să se repete’.

‘Distins cu prestigiosul ‘CalArts Alpert Award in Music’ și solicitat de instituții precum Wien Festwochen și American Composers Orchestra, Lukas Ligeti aduce la Târnăveni experiența colaborărilor cu giganți ai avangardei precum John Zorn și Marilyn Crispell. Ca profesor la Universitatea din Pretoria și cu doctorate de la instituții de prestigiu, artistul este deopotrivă teoretician și practician al sunetelor viitorului. În lumea saturată de sunete prefabricate, Lukas Ligeti oferă o oază de autenticitate și inovație. Pe 23 mai, Sinagoga Târnăveni devine epicentrul unei experiențe care transcende simplul act de a asculta muzică – devine spațiul unei revelații acustice. Veniți să descoperiți cum sunetele culese din colbul African și procesate prin prisma tehnologiei de ultimă oră pot deschide noi dimensiuni perceptive’, se mai arată în comunicatul de presă.

Intrarea la concertul lui Lukas Ligeti de la Târnăveni este liberă, locurile din sinagoga din Târnăveni fiind însă limitate. AGERPRES