În Târgu Mureş, în urmă cu doi ani, a fost realizat un studiu, probabil în premieră naţională, la solicitarea Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Târgu Mureş. Este vorba despre o hartă a nevoilor sociale din municipiul Târgu Mureş, proiect la care s-a muncit mai bine de un an. Am întrebat-o atunci pe Andreia Moraru directorul executiv al DAS Mureş, care este cea mai stringentă nevoie relevată de acest studiu unic în ţara noastră, iar răspunsul a fost „problema vârstnicilor”. Mai exact nevoia serviciilor de îngrijire a persoanelor vârstnice fie în centre rezidenţial, fie la domiciliu. A urmat apoi celebrul scandal al azilelor groazei care, în judeţul Mureş s-a lăsat cu demiteri, cu arestări cu sute de controale. Nevoia de astfel de servicii a crescut însă , între timp. Ştim cu toţii că România are o populaţie îmbătrânită, că foarte mulţi români sunt plecaţi peste hotare şi mulţi vârstnici sunt singuri. Cu toţii ne dorim ca atunci când bunicii sau părinţii noştri devin rezidenţi ai unui centru de îngrijire să îi ştim în siguranţă, să îi ştim bine îngrijiţi şi nu în ultimul rând respectaţi aşa cum se cuvine. Acesta ar fi standardul minim pe care oricare centru rezidenţial pentru seniori ar trebui să îl ofere. Se întâmplă însă? Care sunt standardele?
Din fericire în judeţul Mureş avem exemplu de bune practici în domeniul serviciilor pentru seniori. Este vorba despre Mureş Senior Village din Valea Izvoarelor, poate cel mai râvnit centru rezidenţial din România. Am auzit despre acest centru multe lucruri bune şi am vrut să vedem cu ochii noştri cum arată, cum îşi desfăşoară activitatea specialiştii de acolo şi, evident, cum se simt rezidenţii. Menţionăm faptul că demersul nostru este pur jurnalistic nefiind vorba despre vreun contract publicitar.
Recunoaştem că aşteptările noastre au fost depăşite. În primul rând locul în care a fost construit acest centru rezidenţial, în urmă cu 10 ani, este unul într-adevăr minunat, relaxant, înconjurat de două hectare de zonă verde, îngrijită, întocmai zonelor verzi din jurul unui hotel luxos dintr-o staţiune turistică. În al doilea rând am putut observa curăţenia impecabilă fie că vorbim de camerele rezidenţilor, de spaţii comune sau cele exterioare. Apoi am descoperit că centrul beneficiază de personal calificat şi de inovare în management.
Clădirea a fost proiectată special pentru această destinaţie ţinându-se cont de toate standardele speciale pentru astfel de centre: holuri late pentru a încăpea fără nicio problemă două cărucioare unul pe lângă celălalt, camerele, băile şi spaţiile comune dotate cu butoane de panică, mobilier ergonomic special pentru nevoile seniorilor, băile prevăzute de toate dotările pentru siguranţa rezidenţilor.
Ce face diferenţa?
Răspunzând la întrebarea ce face diferenţa dintre Mureş Senior Village şi alte centre rezidenţiale, managerul de rezidenţă, Csongor Mezo, susţine că „în primul şi în primul rând cred că ar fi clădirea care este concepută şi construită pentru aşa ceva. Pentru rezidenţi vârstnici. Sunt coridoare late, fără praguri. Ei se pot deplasa astfel chiar dacă au dificultăţi de mobilitate. Clădirea face o diferenţă foarte mare. Ce ne mai diferenţiază este spaţiul verde pe care îl avem şi de care beneficiază rezidenţii. Petrec timp în aer liber. Nu demult am prezentat activitatea noastră în faţa a numeroşi manageri de rezidenţe din toată România şi străinătate, iar un subiect deschise de ei, chiar de către un medic care se ocupă de vârstnici a fost că multe rezidenţe nu au fost construite pentru aşa ceva şi unele sunt ca nişte cutii de chibrituri în care activitatea se desfăşoară dificil. Să nu mai vorbim de spaţiile verzi care lipsesc total din unele centre, mai ales în oraşe, în Bucureşti”.
Rezidenţa din Valea Izvoarelor are 120 de paturi în 70 de apartamente duble şi single, fiecare cu baie proprie şi balcon, spaţii de socializare interioare de 2 x 100 mp, săli de mese, cabinet de kinetoterapie şi masaj, bibliotecă. Este important de subliniat faptul că centrul beneficiază de o bucătărie modernă care oferă un meniu variat şi gustos pe care rezidenţii dar şi aparţinătorii îl cunosc cu două săptămâni înainte. Parcul este amenajat pe un teren de 18.000 mp.
Case pentru seniori, un concept nou în România
Mureş Senior Village este un complex de case de vânzare pentru seniori, unde toţi rezidenţii proprietari beneficiază de sistem de apelare 24/7, servicii de îngrijire, spaţii de socializare, parc amenajat de trei hectare, precum şi de evenimente destinate lor. Cele şase duplexuri propuse spre vânzare sunt concepute special pentru seniori. O unitate locativă din cadrul unui duplex este alcătuită din living-room, dormitor, bucătărie, debara, baie, hol, terasă, garaj.
Serviciile oferite aici personalizate în funcţie de nevoi
Pachetul de servicii de bază acoperă majoritatea nevoilor zilnice ale seniorilor, însă Mureş Senior Village oferă mai multe pachete de servicii, în funcţie de nevoile specifice fiecărui rezident, de la cei care sunt independenţi până la cei care suferă de demenţă şi au nevoie de îngrijire specială. Pe pagina de internet a rezidenţei sunt detaliate toate aceste pachete iar specialiştii centrului pot fi contactaţi inclusiv telefonic pentru amănunte.
Transparenţă totală: rezidenţii pot fi vizitaţi oricând fără programare
Scandalul azilurilor din urmă cu trei ani a scos la iveală multe neajunsuri. Însă, în timpul investigaţiilor Cuvântului liber, făcute atunci, un lucru ne-a atras atenţia. Foarte multe centre rezidenţiale nu permiteau accesul aparţinătorilor oricând şi oricum.. Este evident că în astfel de cazuri cineva are ceva de ascuns. La Mureş Senior Village rezidenţi pot fi vizitaţi oricând fără nicio programare.
„Aparţinătorii intră oricând. Aşa făcut-o din 2015. Intră oricând pe parcursul zilei. Asta înseamnă că de dimineaţă, de la ora 8:00 până seara, la opt, accesul este absolut liber, Nimeni nu trebuie să-şi facă programare. Pot să vină oricând”, ne-a spus Director operare Valea Izvoarelor Senior Living.
Asistenţă medicală de calitate
Colectivul medical este format din trei medici specialişti (medicină de familie, psihiatrie, recuperare medicală) şi 31 de asistente medicale şi infirmiere. Seniorii sunt vizitaţi de trei ori pe săptămână de medicul rezidenţei care monitorizează starea lor de sănătate şi prescrie tratamente pentru problemele medicale care se pot rezolva la nivelul rezidenţei. Seniorii sunt programaţi la medici specialişti pentru problemele medicale mai complexe fiind asigurat inclusiv transportul dus-întors, „Avem competenţe vaste în îngrijirea vârstnicilor cu afecţiuni psihiatrice (demenţă, Alzheimer), un rol important în acest sens având aripa noastră specializată de tip Memory Care, sub coordonarea prof. dr. Nireştean Aurel, şeful Clinicii de Psihiatrie 2 din cadrul Spitalului Judeţean Mureş”, se arată pe pagina de internet a Mureş Senior Village. Zilnic sunt programate activităţi de kinetoterapie prin intermediul unui kinetoterapeut licenţiat, sub coordonarea unui medic specialist în recuperare medicală. Centrul are un sistem sigur de gestionare a medicamentelor care permite comandarea la timp şi administrarea medicaţiei prescrise fiecărui rezident, scutind astfel aparţinătorii de grija procurării la timp a medicamentelor, pentru asigurarea unui tratament fără întreruperi. Se face prelevarea gratuită a probelor biologice şi transmiterea acestora la laboratorul de analize medicale, iar apoi comunicarea rezultatelor către rezident şi familie. Personalul medical este prezent în permanenţă 24/7, asigurând monitorizarea continuă a rezidenţilor şi apelarea SMURD în cazul urgenţelor medicale care necesită intervenţie specializată.
Programul unei zile
„Atunci când aleg să trăiască într-o comunitate, seniorii se aşteaptă ca felul în care se va derula ziua pentru ei să fie diferit de programul lor de acasă. La, din momentul cazării, seniorii au opţiuni: pentru că au la dispoziţie în permanenţă suport din partea echipei noastre pot să aleagă cum doresc să îşi petreacă ziua şi cât de implicaţi să fie în activităţile zilnice gândite pentru ei, în funcţie de interesele pe care le au, de dispoziţia în care se află într-o anumită zi şi nu de limitele impuse de vârstă sau de starea de sănătate”, susţin responsabilii rezidenţei.
Dar iată cum arată programul, în linii mari: ora 07.00-08.30 pregătirea pentru micul dejun, ora 08.30-10.00 servirea micului dejun, ora 10.00-13.00 program de activităţi (la ora 10.00 încep activităţile de mişcare şi socializare cu gimnastica de dimineaţă. Rezidenţii pot să aleagă apoi să participe la unul sau mai multe din programele dedicate sau pot să îşi petreacă timpul în aer liber. De două ori pe săptămână se organizează excursii. Deseori, rutina zilnică este adaptată în funcţie de unele: zile de naştere, sărbători religioase, Ziua Rezidenţei, sărbători naţionale sau internaţionale), ora 13.00-15.00 servirea prânzului,ora 15.00-17.30 program de activităţi, ora 17.30-18.30 servirea cinei, ora 18.30-20.00 program liber, timp pe care vârstnicii îl petrec cum doresc: stau de vorbă, se uită la TV sau ascultă muzică, ora 20.00 – pregătirea pentru somn
Management inovativ, garanţia calităţii
Director operare Valea Izvoarelor Senior Living: „Modul nostru de lucru este mult diferit de ceea ce se întâmplă pe piaţa serviciilor de îngrijire din România, prin faptul că am implementat şi certificat un sistem de management al calităţii. Avem un sistem de documente şi proceduri care ne permit să monitorizăm calitatea serviciilor şi să asigurăm în felul acesta o calitate constantă, indiferent de ce echipă lucrează, cu ce asistent lucrăm, cum se schimbă membrii echipei. Şi asta este foarte important, pentru că ne-a preocupat întotdeauna să nu ne bazăm doar pe monitorizările din partea unui auditor extern. Facem asta şi prin efort propriu, adică avem un sistem de monitorizare a modului în care se desfăşoară procesele de îngrijire şi asistenţă medicală”.
Îngrijiri la domiciliu, un nou serviciu care va fi lansat în curând
Cei de la Mures Senior Village vor lansa în curând un nou serviciu, de îngrijire la domiciliul. În primă fază, el este dedicat locuitorilor din comuna Sânpaul, aici în proximitatea rezidenţei. Director operare Valea Izvoarelor Senior Living: „Suntem în proces de licenţiere. Suntem conştienţi de nevoia mare de servicii de îngrijire de toate tipurile şi pentru toate categoriile de persoane vulnerabile, în contextul în care sigur că ritmul vieţii populaţiei adulte are o viteză din ce în ce mai mare, ceea ce lasă din ce în ce mai puţin timp pentru acei membri ai familiei care au devenit dependenţi. Una dintre soluţiile de viaţă pentru senior reprezintă aceste centre de îngrijire. Această soluţie nu se potriveşte însă tuturor. Sunt persoane pentru care plecarea de acasă ar aduce un disconfort, poate chiar traume. Şi atunci pentru ei trebuie găsit altceva. Ne-am gândit că am atins nivelul de maturitate în acest moment de activitate, suficient încât să ne permită să abordăm şi alte tipuri de servicii conexe şi să ne adresăm în felul acestora acesta şi celorlalte categorii de senior care nu îşi doresc îngrijire într-un centru de tip rezidenţial”,
Cei de la Mures Senior Village, au deschis, în 2024, la doar 10 kilometri de Cluj Napoca, „Cluj Senior Village”, o unitate similară cu 120 de locuri de cazare.
TESTIMONIALE – jos pe bandă
Dobai Elisabeta: „De un an şi 4 luni sunt aici şi mă simt foarte bine. Poate cel mai mult îmi plac orele de socializare, unde participăm şi la jocuri educative, cu cunoştinţe în toate domeniile, geografie, istorie, cultură generală, avem şi Remi, Bingo şi Bowling. Tot timpul e curăţenie aici, dovadă de mult interes din partea conducerii. Eu sunt singură în cameră şi îmi place felul în care sunt organizate verificările, şi peste noapte ne verifică dacă suntem bine”.
Vioara Scurtu: „Am o colegă de cameră, am cu cine vorbi şi eu. Îmi place aici, suntem respectaţi şi îngrijiţi din toate punctele de vedere”.
Stela Moldovan: „Este un loc unde lumea ştie să te facă să te simţi bine. Ce ne place cel mai mult?! Să fim cu Tamas. Pentru că ne pune mintea la contribuţie, are grijă de mintea noastră şi de noi. Este un om făcut pentru asta”.
„Atmosfera este foarte bună, e linişte, natură de jur împrejur, tot ce este aici poate fi un exemplu pentru alte case unde sunt îngrijiţi vârstnici”, a menţionat Francisc-Ferenc Patakfalvi, care are în spate o carieră remarcabilă în cinematografia documentară, semnând imaginea a peste 400 de filme începând din 1954 şi până în prezent. A fost operator de imagine la Sahia Film şi continuă să inspire şi astăzi, la Mureş Senior Village, unde este rezident.
Dragoș Bardoși/ Amalia Vasilescu