Într-un context marcat de neîncredere şi frustrare faţă de clasa politică, tinerii îşi exprimă opiniile şi alegerea cu privire la candidaţi, dar şi nevoia de a se implica activ în procesul electoral.
Am întrebat, cu ajutorul colegilor noştri mai tineri, câţiva tineri care vor vota duminică pentru prima dată. Întrebările au fost aceleaşi pentru toţi, şi anume:

  1. Vor merge duminică la Vot? Dacă DA care este opţiunea lor dintre cei doi candidaţi şi de ce.
  2. Dacă nu, de ce aleg să nu meargă la vot.
    Iată răspunsurile lor:

Andrei, 18 ani: „Da, voi merge la vot duminică pentru că consider că este responsabilitatea fiecărui cetăţean să-şi spună părerea şi să contribuie la alegerea viitorului ţării. Îl prefer pe George Simion, deoarece mă identific cu mesajele sale naţionaliste şi cred că promovarea valorilor tradiţionale poate reconstrui o societate mai sănătoasă. Pentru că susţine autenticitatea valorilor româneşti şi cred că un astfel de candidat poate produce schimbări reale în societate, în contrapartidă cu cei care doar promit de ani buni fără să implementeze nimic.”
Loredana, 18 ani: „Nu merg pentru că am senzaţia că, indiferent cine câştigă, sistemul politic se repetă şi nu va schimba nimic cu adevărat. Consider că schimbarea se face prin implicare civică, nu doar la urne, şi am învăţat că votul nu poate rezolva problemele profunde ale societăţii.”
Mihai, 18 ani: „Da, pentru că cred că fiecare vot contează şi poate influenţa direcţia în care se îndreaptă ţara şi oraşul nostru. Îl susţin pe Nicuşor Dan, pentru că are un plan clar pentru dezvoltarea urbană şi se implică personal în soluţionarea problemelor cotidiene, ceea ce îmi dă încredere. Cred că un candidat care a demonstrat că îşi asumă responsabilitatea şi că discută deschis cu cetăţenii are şanse mai mari să aducă soluţii reale, nu doar promisiuni egocentrice. În plus, experienţa lui în administraţie locală şi proiectele concrete promovate arată că poate gestiona bine resursele.”
Maria, 18 ani: „Da, pentru că sunt de părere că implicarea în alegeri este o datorie civică şi o oportunitate de a arăta că ne pasă de viitorul ţării noastre. Prefer pe Nicuşor Dan pentru că are o viziune clară pentru mediu şi oraş şi a demonstrat că poate implica comunitatea în proiecte reale. Cred că un lider care ştie să asculte şi să implementeze idei inovatoare, precum probleme legate de mediu, poate face diferenţa în societate. În plus, experienţa lui în administraţie dovedită în alte oraşe şi proiectele concrete arată că poate duce la îndeplinire planuri mari.”
Vlad, 18 ani: „Da, voi merge ca să fie vocea mea în alegeri şi pentru că vreau să cred că pot aduce schimbări dacă mă implic. Îl votez pe George Simion, pentru că consider că mesajul său naţionalist şi poziţia fermă împotriva manipulărilor pot contribui la o schimbare de mentalitate în societate. Pentru că am observat că, în ultimii ani, cei care au fost votaţi nu au concretizat ceea ce au promis, şi cred că un discurs nou şi sincer poate să dea şansa unor soluţii autentice la problemele reale ale oamenilor.”
Călin, 18 ani: „Nu merg pentru că, din păcate, sistemul politic corupe orice iniţiativă bună, şi nu cred că alegerea unui candidat va rezolva problemele profunde ale sistemului nostru. Consider că schimbarea trebuie să înceapă în societate şi în propria atitudine.”
Raul, 18 ani: „Da, voi merge la vot, pentru că cred că implicarea civică este necesară pentru a construi o societate mai dreaptă şi mai responsabilă. Îl votez pe Nicuşor Dan, pentru că are experienţă în gestionarea problemelor urbane şi a arătat în trecut că poate să implementeze proiecte concrete chiar şi în condiţii dificile. Consider că un lider care a demonstrat responsabilitate şi transparenţă poate aduce un suflu nou şi poate motiva şi pe ceilalţi să se implice. În plus, ideile lui pentru un oraş mai curat şi pentru tehnologizare sunt importante pentru tinerii ca mine.”
Alexandru, 18 ani: „Da, voi merge la vot pentru că e un drept pe care trebuie să îl exercit şi cred că fiecare vot contează pentru viitorul ţării. Îl prefer pe George Simion, deoarece susţin poziţia sa fermă privind suveranitatea şi cred că promovarea valorilor naţionale poate revitaliza societatea. Pentru mine, un candidat autentic şi hotărât are mai mari şanse să aducă schimbări reale, spre deosebire de cei care doar promit şi nimic nu fac în realitate.”
Ioana, 18 ani: „Nu merg la vot, pentru că de fiecare dată când s-a votat, nimic nu s-a schimbat. Am învăţat că sistemul e corupt până la rădăcină, iar singura schimbare pe care o pot face e să acţionez în comunitate şi să particip la proiecte civice. Votul pare doar un ritual, iar rezultatele devin doar nişte promisiuni neonorate, aşa că prefer să fiu parte din soluţie prin implicare activă, nu doar la urne.”
Andrei, 18 ani: „Da, pentru că vreau să fiu responsabil faţă de societate şi cred că participarea la alegeri e un mod de a-mi exprima opinia. Îl susţin pe Nicuşor Dan pentru că a dovedit că poate realiza proiecte concrete şi că îi pasă de probleme. În plus, experienţa lui în administraţie oferă speranţă că poate să gestioneze eficient resursele şi să ducă oraşul înainte.”
Denisa, 18 ani: „Da, pentru că acum, mai mult ca oricând, cred că trebuie să ne implicăm dacă vrem să schimbăm ceva. Mă inspiră discursurile şi acţiunile candidatului pe care îl susţin, întrucât cred că un lider sincer şi determinat poate să aducă adevărata schimbare în societate, nu doar promisiuni goale. Participarea mea e o formă de a demonstra că mă interesează viitorul ţării mele.”
Mihai, 18 ani: „Nu merg la vot pentru că am învăţat că sistemul politic nu va fi schimbat doar printr-un buletin de vot. Îmi doresc o societate mai unită, dar nu cred că un lider singur poate face diferenţa dacă oamenii nu se implică şi în afară de urne, mai ales în educaţie şi în acţiuni civice.”

Concluzia acestor răspunsuri reflectă o realitate tristă şi, totodată, reprezentativă pentru generaţia tânără din zilele noastre: deşi mulţi conştientizează importanţa participării civice şi a implicării în procesul electoral, există o profundă deziluzii faţă de sistemul politic actual. Acest scepticism se traduce în lipsa de încredere că alegerile pot aduce, cu adevărat, schimbări semnificative, iar mulţi tineri consideră că responsabilitatea pentru viitorul societăţii trebuie să înceapă din comportamentul lor, nu doar din vot.
Este îngrijorător faptul că, pe fondul acestei dezamăgiri, o parte semnificativă a tinerilor preferă să nu participe la alegeri, considerând că „sistemul e corupt şi nu se va schimba” sau că „nu merită”. Această atitudine poate avea consecinţe grave pe termen lung, deoarece, fără o implicare a celor de vârstă tânără, nu se vor produce modificările dorite, iar deciziile despre viitorul ţării vor fi, în continuare, luate doar de cei care îi manipulează sau îi menţin la periferie.
În final, este clar că pentru schimbare, această generaţie trebuie să depăşească deznădejdea şi să recunoască că adevărata transformare începe din interiorul fiecăruia. În loc să lase deoparte votul şi implicarea civică, tinerii ar trebui să devină catalizatori ai reformei sociale, asumându-şi responsabilitatea de a construi un sistem mai corect şi mai transparent. Doar aşa, speranţa pentru o societate în care aşteptările lor devin realitate nu va fi doar o iluzie, ci un obiectiv concret.

Sanda Viţelar; Adrian Murariu; Mihai Furnea