În cabinetul meu de medicină de familie, întâlnesc atât bărbaţi, cât şi femei diagnosticaţi cu această patologie. De multe ori, există o concepţie greşită că această boală afectează mai ales bărbaţii. Însă realitatea este că ambele sexe sunt la fel de expuse riscului. În multe cazuri, aceasta se dezvoltă lent, fără simptome evidente, dar poate fi fatal dacă nu este depistat la timp. De aceea, prevenţia joacă un rol esenţial.
Scopul primordial al medicinei primare este screeningul diferitelor patologii şi prevenţia primară.
Astăzi, aş vrea să discutăm despre importanţa screening-ului pentru cancerul colorectal, care poate salva vieţi – indiferent dacă eşti bărbat sau femeie.
Cancerul de colon este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel Mondial. Atât bărbaţii, cât şi femeile, în special după vârsta de 50 de ani, se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta această boală. În cazul bărbaţilor, riscul este chiar uşor mai mare decât la femei, având în vedere factori precum stilul de viaţă (ex. alimentaţia bogată în grăsimi şi carne roşie, consumul de alcool sau fumatul, mediul toxic în care lucrează).
Cancerul de colon începe adesea sub forma unor polipi (formaţiuni mici pe pereţii intestinului gros) care, dacă nu sunt depistaţi şi eliminaţi la timp, pot evolua în tumori maligne. Este important de ştiut că, în multe cazuri, această boală nu produce durere sau alte simptome evidente până când este deja într-un stadiu avansat.
Depistarea precoce, prin screening, este esenţială pentru a reduce riscurile şi pentru a interveni la timp, înainte ca boala să se răspândească. În plus, este important să ştim că orice schimbare a tranzitului intestinal, sângerările rectale sau durerile abdominale inexplicabile trebuie investigate de urgenţă.
Rolul medicului de familie este acela de a efectua screeningul pentru cancerul colorectal, prin efectuarea testului de detectare a hemoragiilor oculte din scaun şi recomandarea de efectuare a unui consult gastroenterologic însoţit de efectuarea colonoscopiei. Un exemplu ar fi un pacient de sex masculin, care, deşi nu avea simptome evidente, a urmat recomandarea mea de a face o colonoscopie. În urma acesteia, s-a descoperit un polip care hitopatologic avea criterii de malignitate. După o intervenţie chirurgicală simplă, bărbatul a fost complet vindecat.
La fel de important, am avut pacienţi care, din păcate, nu au efectuat screeningul la timp, iar în momentul în care au ajuns la medic, cancerul era deja avansat, tratamentul fiind multidisciplinar şi de lungă durată. Aceste poveşti demonstrează de ce depistarea precoce contează atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.
Fii atent la orice modificare a tranzitului intestinal (constipaţie, diaree persistentă), la prezenţa sângelui în scaun sau la dureri abdominale inexplicabile. Aceste simptome trebuie investigate de un specialist.
Adoptă un stil de viaţă sănătos – o dietă echilibrată, exerciţii fizice regulate, evitarea fumatului şi a consumului excesiv de alcool sunt paşi esenţiali pentru a reduce riscul de cancer de colon.
Cancerul colorectal nu face diferenţă între bărbaţi şi femei – este o afecţiune care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex. De aceea, este important să fim proactivi în ceea ce priveşte prevenţia. Dacă ai peste 50 de ani sau chiar 40 de ani şi ai istoric pozitiv în familie pentru cancerul colorectal, fă-ţi un control regulat, discută cu medicul tău despre screening şi nu amâna vizitele pentru investigaţii. Prevenţia poate salva vieţi – inclusiv pe a ta!
Şulea Paula-Anca, medic specialist medicină de familie, Logosmed SRL