În ciuda vremii nefavorabile de sâmbătă şi a agitaţiei generale legată de Turul al II-lea al alegerilor prezindeţiale, târgumureşenii au ales să participe într-un număr impresionant la cel mai mare eveniment cultural, Noaptea Muzeelor 2025. 11275 de persoane şi-au cumpărat bilet şi au trecut pragul secţiilor Muzeului Judeţean Mureş precum şi al partenerilor din proiect.

Pentru comparaţie, în 2024, Târgu Mureș a înregistrat un record de participare la Noaptea Muzeelor, cu 10.777 de vizitatori. Acest număr a depășit cu 1.449 vizitatori numărul înregistrat în anul 2023.

Ediția din acest an a adus împreună 48 de parteneri din cele mai diverse domenii, confirmând o colaborare solidă între instituții de cultură, educație, asociații civice, medii artistice, religioase și științifice.

Programul a cuprins 165 de activități, incluzând expoziții, tururi ghidate, spectacole, proiecții, concerte, activități educative, demonstrații artistice și ateliere pentru toate vârstele.
Evenimentul a reunit eforturile a peste 127 de voluntari, care au contribuit activ la buna desfășurare a unei nopți în care cultură se deschide publicului larg, liber și generos.

Coadă la Penitenciar

Oamenii s-au așezat la coadă la toate obiectivele, dar atracția zilei a fost Penitenciarul Târgu Mureș, instituție care a participat pentru a doua oară la evenimentul Noaptea Muzeelor.

„Am pregătit un stand unde prezentăm tehnica de luptă folosită de poliţiştii de penitenciare. Avem, de asemenea, o cameră care poate fi vizitată, o cameră care există încă de la începutul Penitenciarului din Târgu Mureş şi care era folosită drept cameră de izolare şi în care am adunat obiecte vechi folosite în activitatea noastră, avem documente vechi sau replici ale acestora care atestă existenţa „puşcăriilor” pe teritoriul oraşului şi o scurtă istorie a penitenciarelor din secolul XVI încoace”, a explicat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu Mureş, Tatiana Macarie.

Prima închisoare din acest loc s-a numit „Închisoarea Scaunului”, care era situată la aproximativ 300 m de actualul stabiliment pe locul în care a funcționat în secolul al XVIII-lea primaria orașului. Penitenciarul actual a fost deschis în anul 1884 când a fost construit pavilionul de detenție, care avea 32 de camere de deținere. În vremea revoluțiilor și răscoalelor chiliile din cetatea medievală din Târgu Mureș au fost folosite pentru a închide persoanele care necesitau o securitate sporită.

Adrian Murariu

Mihai Furnea