Luni dimineață, la prima oră, am pornit spre Făgăraș, orașul natal al președintelui ales al României, Nicușor Dan. Faptul că, în Apold, mașina cu care am plecat la drum s-a stricat nu ne-a făcut să renunțăm. Drumul către președinte, la propriu și la figurat, trece prin piedici, dar și prin oameni de caracter. Dumnezeu a scos în calea noastră oameni care, aflând cu ce treabă suntem prin partea locului, s-au oferit să ne ducă ei în Făgăraș, ca să ne putem face treaba. Mulțumim, Olimpiu Manta din Apold!

În Făgăraș ne-am întâlnit, pentru prima dată, cu Cristinel Marhao, verișor al președintelui proaspăt ales (din partea tatălui). El ne-a însoțit pe tot parcursul periplului nostru prin oraș și ne-a facilitat întâlnirea cu rudele lui Nicușor Dan, prietenii de familie și vecinii acestuia. Deși vizibil obosit, fiindcă a făcut parte și din biroul secției de votare din cartierul Galați – aceea în care, duminică, 18 mai, a votat și Nicușor Dan –, Cristi a pus serios umărul la reușita acestui reportaj.

În ciuda frigului și a ploii torențiale, în jurul făgărășenilor pe care i-am întâlnit am simțit o atmosferă caldă, o bucurie autentică, multă speranță și gânduri bune.

Am fost de nenumărate ori în Făgăraș și am cunoscut, de-a lungul vieții, mulți făgărășeni. Cu siguranță, o parte din spiritul lor liber și din limpezimea privirii se trage și din faptul că, zilnic, au poate cea mai frumoasă priveliște din țară: Munții Făgăraș, în toată splendoarea lor. Nu ai cum să nu te încarci cu energie, cu putere și, fără să folosesc mari cuvinte, cu dragoste de țară. Da, pentru că făgărășenii sunt cunoscuți ca fiind patrioți adevărați care, în ciuda provocărilor demografice și economice, au demonstrat o reziliență remarcabilă, menținând vie cultura locală și tradițiile românești.

Și da, s-a demonstrat științific: Făgărașul este centrul țării. În urmă cu 10 ani, specialiștii Universității Babeș-Bolyai au anunțat că, folosind metode matematice moderne, au refăcut calculele și au stabilit că centrul României se află în municipiul Făgăraș, nu în satul Dealul Frumos (județul Sibiu), aflat la 30 de kilometri distanță.

Făgărașul mai este cunoscut și pentru educație – Colegiul Național „Radu Negru” fiind o pepinieră de intelectuali și lideri, contribuind la formarea unei elite culturale și științifice. Orașul de la poalele celor mai frumoși și mai înalți munți din România mai este cunoscut pentru altceva: pentru dârzenia cu care făgărășenii au luptat împotriva comunismului instaurat în țara noastră de sovietici, cel mai cunoscut fiind Ion Gavrilă Ogoranu – lider al rezistenței anticomuniste în Munții Făgăraș.

Vorba „Nimic nu e întâmplător” este una dintre expresiile adânc înrădăcinate în înțelepciunea populară românească și reflectă o viziune profundă asupra vieții și destinului. Ea sugerează că fiecare eveniment, întâlnire sau situație are un rost, un sens mai profund, chiar dacă nu îl înțelegem imediat. 

Președintele ales al României, Nicușor Dan, are o legătură profundă cu orașul său natal și cu locurile copilăriei sale – așa cum veți putea vedea și în acest reportaj. Campania electorală propriu-zisă a început-o cu un videoclip filmat chiar în fața Cetății Medievale din Făgăraș.

Însă, un gest și mai grăitor al atașamentului său față de locurile natale a avut loc duminică, 18 mai, în ziua alegerilor. În ciuda agitației și tensiunii specifice unui moment decisiv, Nicușor Dan a ales să meargă împreună cu familia sa în Făgăraș, pentru a vota la secția din cartierul în care a crescut.

Totul, în ciuda opoziției unei părți semnificative din stafful său de campanie, care a considerat că gestul ar putea fi contraproductiv sau chiar riscant.

După ce și-a exprimat votul, și-a făcut timp să viziteze satul natal al mamei sale, Ileni, aflat la aproximativ 10 kilometri de Făgăraș – locul unde își petrecea vacanțele și unde obișnuia să studieze în liniște. Acolo, a dorit să își vadă rudele și să petreacă puțin timp cu ele.

Un astfel de comportament spune multe despre caracterul unui om, nu-i așa? Dar veți înțelege mai bine urmărind reportajul.

„M-am bucurat ca și pentru copiii mei…”

Gheorghe (Ghiță) Sorea, prieten de familie cu părinții președintelui ales al României, locuiește aproape de casa în care a copilărit Nicușor Dan. Ghiță Sorlea ne-a întâmpinat în fața casei și ne-a poftit înăuntru:

„I-am cunoscut încă din vremea copilăriei. Venea pe la noi împreună cu părinții. Eram prieteni de familie”, spune Ghiță Sorea.

„I-am urmărit activitatea – nu-mi mai permit să-i spun ‘lui’ sau Nicușor, cum îi spuneam în copilărie. Așa consider eu că e potrivit. Așadar, am urmărit parcursul domnului președinte de la școala primară până la studiile înalte pe care le-a urmat – facultatea, doctoratul în Franța – și sunt mândru de ceea ce este și de ceea ce sunt sigur că va deveni de aici înainte. Este un om de un caracter înalt, un profesionist, și a dovedit că este și un bun manager. Nu sunt doar vorbe, sunt fapte. Avem nevoie de un asemenea om”, ne povestește cel care l-a cunoscut pe Nicușor Dan din copilărie.

El nu își ascunde bucuria care l-a cuprins încă de duminică seară, de la aflarea rezultatelor exit-poll-urilor: „M-am bucurat ca și pentru copiii mei, pentru succesul domniei sale, și sunt mândru, la fel ca toți cei din familia mea”.

Încă de luni dimineață a primit o mulțime de telefoane: „De azi-dimineață am primit o groază de telefoane de la foști colegi de facultate – din Franța, din Moldova, din Târnăveni. Apropo de dumneavoastră, că sunteți din Mureș – m-au felicitat, deși n-am avut nicio contribuție directă la succesul domnului președinte. Doar indirect, prin transmiterea unei energii pozitive.”

Ghiță Sorea este convins că Nicușor Dan va reuși să realizeze ceea ce și-a propus pentru România: „Cu siguranță. Nu-i va fi ușor să pună în aplicare ceea ce gândește și ceea ce va întreprinde, dar își va alege oameni competenți din toate domeniile pentru a redresa economic această țară. În câțiva ani, cu perseverența care îl caracterizează, sunt sigur că obiectivele pe care și le-a propus vor fi îndeplinite.”

„Nicușor Dan nu a uitat niciodată Făgărașul…”

„Nu a uitat niciodată, în puținul timp liber pe care l-a avut ca primar al Bucureștiului, să-și viziteze orașul natal. A venit în Făgăraș, a discutat cu oamenii, s-a oprit pe stradă, a fost la biserică de sărbători. Îmi aduc aminte o întâmplare de acum câțiva ani, de Sfintele Paști: obosit fiind, de aproape i se închideau ochii, dar a stat la slujba de noapte până la final, iar apoi a povestit cu cei prezenți”, ne-a relatat Ghiță Sorea.

Speranțe pentru renașterea fabricii de explozibili din Făgăraș

La Combinatul Chimic din Făgăraș se produceau cândva materiale explozibile pentru armată și pentru industria minieră. Din păcate, ca multe alte unități industriale din România, și acest combinat s-a închis.

Acum, odată cu ambițiosul plan al Uniunii Europene – ReArm Europe, care prevede finanțarea inclusiv a industriei de apărare, și bazându-se pe faptul că noul președinte al României, șeful suprem al armatei și conducătorul CSAT, este originar din Făgăraș, localnicii speră în redeschiderea acestei fabrici speciale.

„Făgărașul a trăit mulți ani datorită acestui combinat mare, care a produs, pe lângă îngrășăminte pentru agricultură și produse pentru industrie, și materiale pentru apărare. Sigur, Făgărașul va renaște – poate la un nivel mai mic – dar va renaște prin această industrie de apărare. Făgărășenii au lucrat în acest domeniu, au experiență în fabricarea acestor produse și, bineînțeles, cu toții vom avea de câștigat – în primul rând noi, făgărășenii, și apoi întreaga țară”, spune gazda noastră, Ghiță Sorea.

Cristinel (Cristi) Marhao: „Era plăcerea lui de a învăța, de a studia. Așa a fost dintotdeauna”

Cristi este cel pe care l-am contactat încă de duminică, de la orele amiezii, și l-am rugat – știind că este rudă cu Nicușor Dan – să ne dea o mână de ajutor în realizarea acestui reportaj. Așadar, da, recunoaștem: am anticipat cu toții, în redacția Cuvântul liber, faptul că primarul Capitalei va fi ales în funcția de președinte. Dovada indubitabilă este lista de pariuri pe care am făcut-o duminică dimineață. Pariul a fost câștigat de colega noastră, Sanda Vițelar, care a prezis un procent de 55%, fiind cea mai apropiată de realitate. Toți ceilalți am pariat pe valori mai mari pentru Nicușor Dan.

Cristi ne-a așteptat și, pe o ploaie torențială, ne-a însoțit prin Făgăraș și în comuna învecinată Ileni, unde locuiesc rudele președintelui din partea mamei.

„Sunt de aici, din cartier. Am copilărit cu Nicușor, pentru că suntem veri de gradul doi. Bunicii noștri au fost frați. E o diferență de trei ani între noi. Am copilărit mai ales până când am intrat la gimnaziu. Părinții mă lăsau de multe ori la ei acasă – veneau după-amiaza de la serviciu și se întâmpla să nu aibă posibilitatea să mă lase în altă parte. Așa că, de multe ori, am rămas la ei (familia Dan – n.n.). Așadar, am copilărit împreună cu Nicușor aici în cartier. Îmi aduc aminte că aveau, în bucătărie, un dulap vechi de mobilă, iar sertarul de jos era plin cu jucării… Sunt amintiri din perioada aceea, în care ne jucam împreună”, povestește Cristi Marhao.

Despre verișorul său, spune că este un om sincer:
„Nicușor este un om simplu, un om sincer. Așa au fost și părinții lui. Erau oameni muncitori. Mătușa era contabilă, unchiul lucra la Combinat, la secția aceea specială (explozibili – n.n.). Pe lângă asta, mai făceau și agricultură. Erau oameni simpli și harnici.”

El ne-a povestit cum Nicușor a ales întotdeauna studiul: „După ce am început școala gimnazială, am început să ne jucăm mai puțin – și din cauza diferenței de vârstă, dar și pentru că Nicușor studia foarte mult, fără să fie împins de la spate, fără să fie îndemnat de cineva. De multe ori băteam străzile cartierului cu alți prieteni și, trecând pe la poarta lui, îl vedeam prin jaluzele, la lumina becului, în cameră, învățând. Și știu că nu pentru că-l obliga cineva, ci pentru că asta era: plăcerea lui de a învăța, de a studia. Așa a fost dintotdeauna. Pe urmă a luat medaliile de aur. Am fost mândri de el și cred că toți făgărășenii sunt mândri de realizările lui. Nu poate fi altfel.”

Președintele ales al României prefera ping-pongul fotbalului, ne-a povestit Cristi: „Eu eram cu cei care băteau mingea în curtea școlii, iar el era cu grupul de studii și bătea mingea de ping-pong în sala de sport.”

Emoții mari…

„Am aflat doar ieri dimineață, înainte de alegeri, pentru că cu o zi înainte nici n-am avut timp să mai intru pe rețelele de socializare să văd. Am fost membru în secția de votare din partea USR. Sunt membru USR din 2020. De fapt, motivul pentru care am intrat în USR e și faptul că el (Nicușor Dan – n.n.) a înființat partidul. Și fratele meu cel mare, care a decedat în 2017, îl aprecia foarte mult pe Nicușor. Eu n-am putut să fac politică până în 2020, pentru că am lucrat în Ministerul Administrației și Internelor”, ne-a povestit Cristi despre întâlnirea de duminică cu Nicușor, în secția de votare unde reprezenta USR.

Cristi ne-a spus că a avut emoții mult mai mari pentru verișorul său, Nicușor, decât atunci când a candidat el la primăria comunei Șoarș: „Trebuie să recunosc că am avut emoții mai mari pentru el decât pentru mine, când am candidat la primăria Șoarș, unde sunt consilier local. Parcă de data asta am avut emoții mai mari pentru el și pentru țară, pentru viitorul României, decât emoțiile pe care le-am avut pentru mine.”

„N-am tocit, spunea… am lucrat la matematică”

Georgeta Mincu, vecina familiei Dan, ne-a primit în casa ei – a doua după casa părintească a președintelui ales al României. Ne-a spus că încă de luni dimineață, prin zonă, au trecut mulți curioși. Unul dintre ei, care vindea legume oltenești în piața de zi din Făgăraș, a întrebat care este casa președintelui, venind special să o vadă.

„Îl știu de când era copil. Era un băiat serios, muncitor, așa cum au fost și părinții lui. Tatăl lui muncea din greu și tot ce făcea, făcea pentru copiii lui și pentru o viață mai bună. A fost un om pregătit, un intelectual, un bun matematician. De dimineața până seara lucra omul ăsta”, spune doamna Mincu.

Ea și-l amintește pe Nicușor Dan ca pe un copil foarte studios:
„Era ca orice copil – se juca atunci când avea timp, pentru că tatăl lui îi punea la treabă și pe el, și pe sora lui, chiar și atunci când nu învățau. Îmi amintesc că veneam de la muncă, din schimbul doi, și lumina din camera lui, spre stradă, era aprinsă. Îl vedeam studiind și-l întrebam a doua zi: ‘Măi, iar ai tocit aseară?’ ‘N-am tocit, spunea… am lucrat la matematică.’ Când a terminat școala și a plecat, a venit și i-a dus fiului meu cel mare un teanc de cărți și Gazeta Matematică. Era un copil deosebit. Este un om deosebit.”

La fel ca toți făgărășenii, Georgeta Mincu s-a bucurat nespus la aflarea rezultatului alegerilor:
„Am fost mândră aseară, când am aflat rezultatul. Ieri (duminică, 18 mai – n.n.) am fost la școală, la secția de votare, și l-am aplaudat. Nu l-am mai văzut de mult. Eu îi mai duceam pachete în București, când copiii mei erau studenți. Mă întâlneam cu el în parcul de la Crângași sau în comuna Roșu, unde locuiau ai mei. Venea după pachet. Sunt mândră că am reușit să-l votăm și să-l susținem – toată Țara Făgărașului.”

„Mă socotesc făgărășean, deși sunt venit din Târgu Mureș”

La Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș am fost să vedem panoul de onoare dedicat lui Nicușor Dan, după ce a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică din Havana (1987), și laboratorul de matematică, unde uneori își contrazicea profesorii. Din păcate, am ajuns după încheierea cursurilor și nu am reușit să discutăm cu vreun elev sau dascăl. Ni s-a permis însă accesul în clădirea colegiului pentru a putea lua imagini.

Deși afară ploua tare și nu erau mulți trecători, am avut, din nou, noroc. Am întâlnit un bărbat dispus să stea de vorbă cu noi, care – ce să vezi – era originar din Târgu Mureș:
„Sunt mândru, foarte mândru. Mă socotesc făgărășean, deși sunt din Târgu Mureș, venit aici din 1972. Sunt mândru că avem un președinte adevărat, un matematician. Sper să ne fie mai bine și le mulțumesc tuturor, tinerilor, pentru ajutorul pe care ni l-au acordat în alegerea unui președinte demn. Îi transmit domnului președinte sănătate și putere de muncă”, ne-a spus Nagy Ștefan (Puiu).

Corina tocmai a ajuns din București, unde a fost alături de vărul ei, Nicușor, până dimineața devreme

După ce am vizitat Colegiul Național „Radu Negru”, ne-am dus în satul Ileni (comuna Mândra), situat la 8,5 kilometri de Făgăraș – localitatea natală a mamei președintelui, acolo unde el își petrecea parte din vacanțe. Duminică, 18 mai, după ce a votat la secția din cartierul Galați din Făgăraș, Nicușor Dan a mers în Ileni, doar ca să mai petreacă timp cu rudele din partea mamei sale.

Corina Stanimir,verișoara lui Nicușor Dan din partea mamei, împreună cu fiica și soțul ei, tocmai a ajuns de la București, unde au fost toată noaptea alături de Nicușor Dan – în sediul de campanie și în stradă.

Corina:  „Bunicii noștri erau frați, suntem verișori de gradul al doilea. Aseară am simțit bucurie, mândrie – toate adunate la un loc. Nu ai cum să descrii în cuvinte. De șapte sute de ori mai mult decât atunci când a ieșit primar. Am trăit campania electorală cu sufletul la gură, cu emoții.”

„Îi plăcea cartea de mic. Țin minte și când venea în Ileni la bunici – stătea în ‘casa dinainte’, cum îi zicem noi, și învăța. Eu eram mică, el avea deja peste 20 de ani. Venea aici ca să învețe în liniște”, își amintește Corina.

Întrebată cum a trăit această campanie electorală și dacă au supărat-o atacurile la adresa verișorului ei, Corina ne-a spus: „Nu ne-au interesat răutățile, neadevărurile, pentru că noi îl cunoaștem pe Nicu de când era mic și știm că este om – și așa va rămâne, indiferent de ce funcție are. El a fost mândria noastră dintotdeauna, de când a fost olimpic la matematică. Pentru noi, în primul rând e om, e verișorul nostru, și abia apoi președintele României. Chiar aseară am fost la București și, același lucru… nu l-a interesat că SPP-iștii erau peste el. A stat la poze cu toată lumea. Era ora trei și el încă făcea poze cu lumea din sediul de campanie. Deci…”

Mesajul Corinei este clar: românii au făcut cea mai bună alegere pentru România, pentru viitor – „au ales omul”.

fotografie cu părinții președintelui Nicușor DAN

După ce am întâlnit atâția făgărășeni – oameni harnici, onești, calzi – și am stat de vorbă cu o parte din rudele, vecinii și prietenii de familie ai președintelui ales, fără a pretinde că-l cunoaștem dincolo de aparițiile sale publice, putem spune că, dacă Nicușor Dan este într-adevăr așa cum sunt cei din jurul său, atunci România are motive reale de speranță. Un om cu rădăcini sănătoase, cu bun simț, luciditate și empatie, care nu pare deloc rupt de realitatea țării. Să-i dea Dumnezeu puterea, răbdarea și înțelepciunea de a-și sluji cu demnitate și eficiență patria.

Dragoș Bardoși / foto-video Mihai Furnea