Ana Aslan (n. 1 ianuarie 1897, la Brăila – d. 20 mai 1988, la București) a pus bazele geriatriei românești și a inventat produse revoluționare pentru tratarea afecțiunilor specifice bătrânilor. Linia de cosmetice lansată de ea se bucură încă de un succes internațional, la fel și tratamentele medicale.
Ana Aslan s-a născut pe 1 ianuarie 1897 la Brăila. Când avea numai 13 ani a rămas orfană de tată și familia ei s-a mutat la București.
La început, Ana visa să ajungă pilot și chiar a zburat cu un mic avion, tip Bristol-Coanda. Însă ulterior a decis să devină doctor, în ciuda opoziției mamei sale. Ca să-i arate cât era de hotărâtă în alegerea acestei cariere, tânăra Ana a intrat în greva foamei, până când mama sa a renunțat să se mai opună.
În 1949, a devenit șefa secției de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București, moment decisiv în viitoarea sa carieră de gerontolog.
A început să experimenteze efectele procainei (un cunoscut anestezic local) asupra reumatismului în cazul unui pacient care suferea de artroză.
După doi ani, Ana Aslan a început un experiment de lungă durată pe animale, asociat cu un studiu clinic pe 25 de pacienți vârstnici, bazat pe procaină injectabilă.
Printre exemplele care au demonstrat ulterior eficiența tratamentului se află și cel al unui pacient în vârstă de 110 ani.
După patru ani de tratament, tremurăturile mâinilor și ale capului aproape încetaseră, putea să meargă singur, avea poftă de mâncare, părul alb se repigmenta, iar depresia era înlocuită de o stare psihică bună.
Rezultatele satisfăcătoare au determinat-o să caute o compoziție care potenta efectele benefice ale procainei și a continuat cercetările împreună cu farmacista Elena Polovrageanu.
În final, în 1952, ele au ajuns la un compus format din procaină 2%, acid benzoic 0,12%, metabisulfit de potasiu 0,10%, fosfat disodic 0,01%, pH-ul amestecului situându-se între valorile 3 și 4.
Ingredientii adăugați procainei erau agenți antioxidanti și stabilizatori, iar mențiunea H3 adăugată denumirii produsului — Gerovital — indica acțiunea de tip vitaminic a medicamentului.
Evaluarea clinică a Gerovitalului pe 7.600 de pacienți a determinat omologarea sa în anul 1957 și trecerea la producția de serie sub formă de fiole, iar cinci ani mai târziu și sub formă de drajeuri, cremă terapeutică și loțiune capilară.
În următorii ani, mii de persoane au testat acest produs și au observat că procesul de îmbătrânire este încetinit cu aproximativ 40%.
Printre personalitățile care au beneficiat de acest tratament se numără: Mao Zedong, Charles de Gaulle, Pablo Picasso, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Aristotle Onassis, John F. Kennedy.
În 1980, Ana Aslan inventează, tot împreună cu farmacista Elena Polovrageanu, un alt produs geriatric, Aslavital, folosit ca tratament profilactic pentru afecțiuni cerebrale și cardiace specifice bătrânilor, dar și pentru tratarea pierderii memoriei.
A dezvoltat și o linie de cosmetice anti-îmbătrânire. Rețeta ei originală este încă folosită în prezent de către compania Farmec, care a câștigat dreptul de a produce și comercializa cosmeticele Gerovital.
Ana Aslan a murit în anul 1988, la venerabila vârstă de 92 de ani.
În anul 2001, a fost creată Fundația Internațională Ana Aslan, iar în 2008 s-a înființat la București o clinică de geriatrie care tratează și previne bolile specifice bătrâneții.
Titluri obținute de Ana Aslan:
• Membră a Academiei de Științe, din New York
• Membră a Uniunii Mondiale de Medicină Profilactică și Igienă Socială
• Membră de Onoare al Centrului European de Cercetări Medicale Aplicative
• Membră în Consiliul de Conducere al Asociației Internaționale de Gerontologie
• Membră a Societății Naționale de Gerontologie din Chile
• Președintă a Societății Române de Gerontologie

Premii și distincții:
• 1952 – Premiul internațional și medalia „Leon Bernard”, acordată de Organizația Mondială a Sănătății, pentru contribuția adusă la dezvoltarea gerontologiei și geriatriei
• Meritul Științific Cl. I (1967)
• Merito della Repubblica, Italia
• Cavaler al Ordinului Palmes Académiques, Franța
• Profesor Honoris Causa și Doctor emerit al Universității Bragança Paulista, din Brazilia

sursa Wikipedia