Fiecare promoţie de absolvenţi de liceu sau facultate, dacă luăm în calcul doar aceste două etape din parcursul cuiva, are experienţele şi trăirile ei proprii, influenţate de familie, societate şi dascălii din şcoala respectivă, pe care şi le împărtăşesc atunci când se reunesc din 10 în 10 ani sau mai rar. Promoţia 1985 a Colegiului Agricol „Traian Săvulescu”, profil horticultori, nu a făcut excepţie, la sfârșitul săptămânii trecute, o parte din absolvenţi reunindu-se în clasă, după o pauză de 40 de ani, timp în care nu s-au mai revăzut, laolaltă, din varii motive.
La eveniment au participat dascălii Voicu Dumitru, diriginte, Albu Ecaterina, Baciu Vasile, Coman Ioan, Matei Dumitru, Pantea Alexandru și Todea Angela.
Înainte de a începe ora de dirigenție și strigarea la catalog, toată lumea a ținut un moment de reculegere pentru cadrele didactice şi elevii care nu mai sunt printre noi. Apoi, au povestit despre realizările lor, au depănat amintiri și au trăit un vis frumos, rememorând momentele de neuitat ale liceului. Discuțiile au fost aprinse și pline de entuziasm, dar și de preocupare despre starea învățământului de astăzi. Fiecare are în dreptul CNP –ului o carieră de succes, chiar dacă nu în domeniul agricol și chiar dacă nu la noi în țară. Foștii elevi au fost Bărbat Maria-Burje, Bleahu Viorel, Brekner Ida-Siklodi, Cașa Carmen-Stoica, Cătană Emanuel, Cotoi Marcel, Croitoru Zenovia, Dobrea Liliana C-tinescu, Gedo Ioan, Gothard Iuliana, Grindean Maria-Pușcaș, Hideg Elisabeta, Ilyes Alexandru, Iszlai Jeno, Janosi Tunde-Kilyen, Kacso Klara-Kelemen, Kertesz Laura-Hochgenug, Laszlo Gabriela-Gyepes, Mita Angela-Ungur, Mozes Katalin-Radu, Nedelcu Roxana –Cerghizan, Piștănilă Sorina-Mureșan, Pop Doina, Popa Eva, Popa Hortenzia-Moțoc, Pușcaș Wera, Silvășan Sanda, Suciu Rozalia, Szakacsi Ildika-Ruszi, Silvaș Teodor, Szasz Gergely, Todor Maria, Toncean Florin și Katana Anamaria-Fustos.
Învăţământul profesional şi tehnic agricol este unul care oferă şansa de a face practică în fermele didactice şi în ferme partenere, odată cu absolvirea, elevii pot să se angajeze imediat pe un salariu, tot mai puțin atractiv, în zilele acestea, e drept, a menționat prof. Matei Dumitru.
Prof. Matei Dumitru a ocupat funcția de director al Colegiul Agricol „Traian Savulescu” din Târgu Mureș, iar timp de opt ani de zile a fost la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Mures. Printre stagiile de formare profesională menționate în CV-ul sau figurează managementul educației scolare, formarea inspectorilor și directorilor, inspecția școlară, educația pentru Drepturile Omului sau management educațional. În perioada 23 iunie 2006-11 aprilie 2007 a ocupat funcția de Secretar de stat – învăţământ Preuniversitar, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului unde a avut ca și atribuții coordonarea învăţământului preuniversitar la nivel naţional, pregătirea şi elaborarea pachetului legislativ privind învăţământul preuniversitar, rreprezentarea Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului în relaţia directă cu Parlamentul României. Profesorul Matei a prins, cu alte cuvinte, 33 de generații de elevi.
Peste 8 decenii de profil agricol
Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” a luat fiinţă în anul 1942 – 1943 ca “Şcoală medie de agricultură” care a funcţionat în trei clădiri dispersate în oraş, închiriate special pentru acest scop. La 84 de ani de existență, Colegiul e printre puținele din țară care și-a menținut neîntrerupt profilul. În încercarea de adaptare la cerințele pieței, în oferta educațională a unității școlare au apărut profile noi, în condițiile în care anumite domenii nu mai sunt de interes pentru tineri. Este unica școală din oraș care asigură formarea inițială a forței de muncă pentru sectorul veterinar, protecția plantelor și a mediului. Această unicitate contribuie esențial la creșterea responsabilității actului educațional și la implicarea activă a întregului personal al școlii.Agricultura viitorului apropiat este legată de cunoaștere: drone, biotehnologii, agricultură de precizie – termeni care în câțiva ani vor deveni uzuali, ceea ce ne găsește în România într-o situație deloc fericită: fermierii români sunt printre cei mai neșcoliți din punct de vedere profesional din UE. Generațiile care vin și care sunt astăzi pe băncile și în fermele-școală ale liceelor agricole pot schimba această situație și pot aduce un suflu proaspăt într-un domeniu strategic pentru țara noastră. Dar, accentul se pune pe instruirea practică, a precizat directoarea Colegiului Agricol din Târgu Mureș, Adriana Blaga:
„Pentru anul școlar următor am autorizat, pe nivel liceal, clasă de tehnician gastronomie și organizator evenimente. Având în vedere că la unele specializări vin sau rămân tot mai puțini copii, avem specializări de tehnician în industria alimentară, tehnician administrație, tehnician în achiziție și contractări în domeniul de servicii, ca și tehnician în gastronomie, care e mai căutat în ultima vreme în domeniul turismuluii, HoReCa. Iar la nivel profesional am introdus anul acesta specializarea de bucătar-ospătar. Anul acesta avem cei mai puțini absovenți de clada a XII-a din ultimii 10 ani, în jur de 90, iar în general aveam 140 de absolvenți.”
Ministerul Agriculturii susține școlile de profil din România, cu circa 300.000 de lei anual. Pe lângă acești bani, Colegiul Agricol din Târgu Mureș a accesat fonduri europene de peste 3 milioane de lei, pentru susținerea unor investiții.
„Ministerul Agriculturii finanțează susținerea liceelor agricole, pentru fermele didactice, cu utilaje noi, cu platforme noi și am renovat vestiarul elevilor. În aprilie am semnat un contract PNRR de 650.000 de euro, pe dotări la ferma didactică, cu combină, tractor, dronă, simulator pe care vor învăța elevii să conducă utilajele. În școală am renovat cabinetul veterinar, cel psihologic, sala de sport, săli de clasă cu echipamente digitale. Avem alte două proiecte europene în derulare pe stagii de practică la elevi, și un proiect pe care-l finalizăm acum, două laboratoare inteligente, de peste 2 milioane de lei, ”a precizat prof. Adriana Blaga. Astfel, va crește accesul la mijloace moderne de învățare pentru elevi și se vor consolida competențele digitale în utilizarea instrumentelor de tip „laborator inteligent” pentru cadrele didactice. Proiectul vizează de asemenea creșterea accesului la educație pentru grupurile vulnerabile și combaterea excluziunii sociale, absenteismului și abandonului școlar
Alte proiecte ale Colegiul Agricol Târgu Mureș sunt finalizate și cu ajutorul fundațiilor Româno-Americană și Civitas, dar și cu sprijinul Primăriei Târgu Mureș.
Viitorul agriculturii româneşti depinde de oameni bine pregătiţi. Astfel, miza jucătorilor din sector este investiţia în formarea profesională şi îndreptarea eforturilor în direcţia educaţiei, pentru a avea un capital uman instruit corect, gata să lucreze în ferme şi să menţină în viaţă businessurile.