Instituită în anul 2000, la iniţiativa unei organizaţii americane (American Tortoise Rescue), Ziua Mondială a Broaștelor Ţestoase este sărbătorită pe 23 mai, un prilej pentru a atrage atenţia asupra pericolelor care ameninţă specia cu exctincţia. Reptile din ordinul Chelonieni, acestea trăiesc pe Terra de aproape 220 milioane de ani, mult înaintea dinozaurilor.
Știai că?
- Cea mai grea broască țestoasă din lume la ora actuală este broasca țestoasă pieloasă LUTHUL (Dermochelys Coriaceea). Aceasta are o greutate de 700 Kg și o lungime de 2-3 m. Ea înoată cu viteza unui atlet în cursa de 100 m și trăiește numai în apele marine.
- Pe coasta Cubei a fost găsită în anul 1937 o broască țestoasă gigant, cu o lungime de 4 m și în vârstă de peste 500 de ani, ceea ce presupune că trăia încă de pe vremea când Columb a descoperit America.
- Puterea de regenerare a broaștelor țestoase este impresionantă. În cazul în care carapacea le este arsă sau rănită profund, refacerea ei durează mai puțin de doi ani. sursa fotoFreepik