Dr. Radu Roxana – Adina, medic specialist Oncologie medicală – Centrul Medical TopMed

Incidenţa cancerului creşte odată cu vârsta

Pe măsură ce speranţa de viaţă creşte, ne confruntăm tot mai des cu provocările legate de bolile cronice ale vârstei a treia, iar cancerul se află în topul acestora. Statisticile internaţionale arată că mai mult de 60% dintre cazurile noi de cancer sunt diagnosticate la persoane de peste 65 de ani. Acest fenomen este explicat prin acumularea de modificări celulare, slăbirea sistemului imunitar, expunerea îndelungată la factori de risc (fumat, alimentaţie, poluare, infecţii virale) şi apariţia unor comorbidităţi care pot influenţa şi evoluţia bolii oncologice.
Biologia anumitor tipuri de cancer si receptivitatea lor la terapie se modifica cu vârsta. Mai mult decât atât, starea fiziologica a pacientului, comorbidităţile şi preferinţele pot influenţa selecţia şi toleranţa la anumite terapii.
Datele disponibile sugerează că pacienţii în vârstă cu status de performanţă bun sunt capabili de a tolera chimioterapia utilizată în mod obişnuit ca şi pacienţii mai tineri, mai ales când este furnizat tratament de susţinere.
Provocarea pentru managementul pacienţilor în vârstă cu cancer este de a evalua dacă beneficiile aşteptate de la tratament sunt superioare riscului într-o populaţie cu speranţa de viată scăzută şi o toleranţă la stres scăzută.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la vârstnici

În practica oncologică de zi cu zi, observăm că anumite tipuri de cancer sunt mai frecvent întâlnite la vârstnici, iar acestea sunt:

  • Cancerul colorectal – Apare în special la persoanele peste 50 de ani. Factori de risc: dieta, în special consumul crescut de carne roşie, utilizarea atiinflamatoarelor nesteroidiene, inactivitatea şi obezitatea, bolile inflamatorii intestinale, polipii colonici. Începând cu vârsta de 50 de ani, atât femeile cât şi bărbaţii cu risc mediu, ar trebui să urmeze una din cele 4 programe de testare: anual, testul hemoragiilor fecale oculte (THO) , sigmoidoscopie flexibilă la fiecare cinci ani, colonoscopie la fiecare 10 ani.
  • Cancerul pulmonar – majoritatea pacienţilor diagnosticaţi sunt fumători sau foşti fumători. Vârsta înaintată este un factor agravant, iar boala poate rămâne asimptomatică mult timp. Locaţia şi dimensiunea tumorii pulmonare iniţiale şi extensia la ganglionii limfatici sau sedii mai îndepărtate, determină stadiul cancerului pulmonar. Tipul de cancer pulmonar şi stadiul bolii determină ce tip de tratament este necesar. Factori de risc: fumat, fumatul pasiv, poluarea aerului, factori externi de mediu (azbest, radon, etc), consumul de alcool.
  • Cancerul de sân – frecvent întâlnit la femeile de peste 60-65 de ani. Factori de risc: consumul de alcool, utilizarea contraceptivelor orale, obezitatea, radiaţiile, nuliparitatea. În primele stadii acesta nu produce simptome. Ulterior, simptomatologia care poate apărea este: nodul mamar, modificări de mărime şi formă, scurgeri mamelonare. Diagnosticarea precoce presupune autoexaminarea sânului, pentru persoanele peste 40 de ani, efectuarea mamografiei la fiecare 2 ani, în completare cu ecografie mamară.
  • Cancerul de prostată – foarte frecvent la bărbaţii vârstnici, adesea cu evoluţie lentă, dar care necesită monitorizare atentă şi decizii terapeutice personalizate. Pentru depistarea precoce a cancerului de prostată, se recomandă dozarea PSA şi efectuarea tuşeului rectal anual.
    De asemenea, nu trebuie neglijate şi alte tipuri de cancer frecvente, precum cancerul gastric, de pancreas sau de vezică urinară, care au incidenţă crescută în rândul populaţiei vârstnice.

Vârsta înaintată nu exclude tratamentul oncologic

Un mit frecvent întâlnit este acela că „la vârsta mea nu mai are rost să mă tratez de cancer” sau că „tratamentul este prea agresiv pentru un om bătrân”. Realitatea este că vârsta biologică este adesea mai importantă decât cea cronologică. Modificările fiziologice asociate cu îmbătrânirea poate avea un impact pe capacitatea unui adult în vârstă de a tolera terapia cancerului si ar trebui să fie luate în considerare în procesul de luare a deciziilor de tratament. Selecţia corectă a pacienţilor este cheia pentru administrarea eficientă şi în siguranţă a tratamentului anticancer.
La Centrul Medical TopMed, evaluăm întotdeauna cu atenţie toate aspectele – starea generală, bolile asociate, tipul de cancer şi stadiul acestuia – înainte de a lua o decizie terapeutică. Deciziile terapeutice se iau in cadrul Comisiilor multidisciplinare. Dispunem de tratamente moderne, inclusiv imunoterapie, terapia moleculara ţintită sau terapiile hormonale, care adesea sunt mai bine tolerate de pacienţii vârstnici decât chimioterapia clasică, pacienţii reuşind să îşi menţină calitatea vieţii.

Importanţa prevenţiei şi a diagnosticării precoce

Chiar dacă prevenţia primară (prin reducerea factorilor de risc) este importantă, la vârstnici accentul trebuie pus pe screeningul şi depistarea precoce a cancerului. De exemplu, mamografiile, colonoscopiile, ecografiile abdominale şi analizele de sânge pot conduce la identificarea unei tumori în stadiu incipient, când tratamentul este mult mai eficient.
În plus, pacienţii vârstnici trebuie să se adreseze medicului chiar şi pentru simptome „banale”, dar persistente: scădere inexplicabilă în greutate, dureri cronice, tulburări de tranzit intestinal, dificultăţi la urinare sau sângerări neobişnuite. Cu cât ajung mai devreme la consult, cu atât opţiunile terapeutice sunt mai variate.

Rolul familiei şi echipei multidisciplinare

În cazul vârstnicilor, tratamentul oncologic eficient presupune o colaborare strânsă între oncolog, medicul de familie, geriatrul, psihologul, nutriţionistul şi, nu în ultimul rând, familie. Sprijinul emoţional, respectarea programului de tratament, controlul bolilor asociate (diabet, hipertensiune, boli cardiace etc.) şi menţinerea unui regim de viaţă activ şi echilibrat pot influenţa decisiv evoluţia pacientului.
La Centrul Medical TopMed, ne mândrim cu o abordare integrată şi empatică pentru pacienţii oncologici de vârsta a treia. Oferim investigaţii complete – de la imagistică performantă, analize de laborator, consulturi interdisciplinare, până la tratament medicamentos şi sprijin psihologic, într-un cadru cald şi profesionist.

Concluzie

Cancerul la vârstnici este o provocare, dar nu o condamnare. Cu o diagnosticare la timp, cu tratamente moderne şi suport emoţional adecvat, viaţa poate merge înainte. Vârsta nu este o barieră pentru tratament, ci doar o etapă a vieţii care cere o îngrijire mai atentă şi o abordare personalizată.