Celebrul prezentator TV Dan Negru, care a fost prezent la Târgu Mureș pentru un eveniment, a făcut o plimbare prin oraș și a dorit să vadă scările Rákóczi, votate în urmă cu zece ani drept cele mai frumoase din lume. Dezamăgirea lui a fost evidentă, deoarece ceea ce știau deja locuitorii orașului s-a confirmat – aceste scări nu au mai fost întreținute sau vopsite, deși se află chiar aproape de Liceul de Artă din Târgu Mureș.
Postarea lui Dan Negru a stârnit multe reacţii pe plan local, majoritatea acestora fiind critice la adresa municipalităţii. Ea, însă, a fost urmată de postarea lui Segiu Zereş, cunoacut om de afaceri local, care atrăgea atenţia că scările cu pricina au devenit faimoase datorită comunităţii şi a nu a administraţiei locale.
„Reacția comunității ar trebui poate să fie puțin mai filtrată. De exemplu, Scările Rákóczi n-au fost pictate de autorități, ci a fost un proiect realizat în urma unei inițiative comunitare. Au fost decorate cu entuziasm, energie civică și muncă voluntară. Și tot comunitatea ar fi trebuit, poate, să le întrețină, să le transforme într-un reper durabil. Dacă vrem un oraș mai bun, nu e suficient să așteptăm – trebuie să începem să ne implicăm constant. Și să nu uităm: în Târgu Mureș se întâmplă și lucruri remarcabile. Sunt în construcție trei spitale publice – care vor fi gata la anul. Avem inițiative care trag orașul în sus. Le lăsăm neremarcate. E ușor să vezi ce nu merge. Dar dacă vrem schimbare adevărată, trebuie să cultivăm și încrederea și participarea. Critica e necesară, mai ales din partea unor lideri de opinie cu greutate. Dar orașele nu se vindecă doar prin ce arătăm că nu e bine. Se reconstruiesc și prin ceea ce susținem că merită continuat. Târgu Mureșul are nevoie și de oglindă, dar și de speranță. Haideți să le punem împreună”, a scris Sergiu Zereş.
Reacţia comunităţii locale nu a întârziat să apară. Câteva ore mai târziu, Sergiu Zereş a anunţat pe Facebook că s-a găsit o soluţie.
„O veste bună din Târgu Mureșul frumos
Postarea anterioară despre Scările Rákóczi a generat un gest concret de implicare: un consultant de afaceri și unul dintre clienții săi s-au oferit să suporte integral costurile de repictare și reamenajare artistică a scărilor. Mai mult decât atât, și-au exprimat dorința de a repeta această intervenție în fiecare an.
Un exemplu de reacție matură și solidară, care arată că lucrurile se pot schimba atunci când comunitatea nu este doar critică, ci și propune soluții.
Au deja contactele conducerii Primăriei municipiui Târgu Mureș, pentru posibila identificare a cadrului legal și administrativ și pentru a discuta variantele prin care această inițiativă ar putea fi pusă în aplicare. Decizia, desigur, le aparține responsabililor din Primărie, dar semnalul este cel mai important: există oameni care vor să contribuie, gratuit, la acest proiect al orașului.
Târgu Mureșul are nevoie de astfel de energii. Critica e utilă, dar implicarea face diferența, a scris acesta.
Aşteptăm ca municipalitatea să colaboreze cu cel care doreşte să ofere oraşului un nou motiv de mândrie.
Scara Rákóczi (în maghiară Rákóczi-lépcső) este un pasaj cu 70 de trepte construit în anul 1902 din andezit de Stânceni, după planurile arhitectului Pál Soós. Denumirea scării aduce omagiu principelui Ferenc Rákóczi al II-lea, care a fost investit ca principe al Transilvaniei în Târgu Mureș la 5 aprilie 1707. La un concurs online din 2014 Scara Rákóczi a fost votată ca cea mai frumoasă scară din lume.
Sanda Viţelar