Ciorbă secuiască de varză dulce (Lucskos)

Ciorba de varză dulce, cunoscută în zonă sub denumirea de „lucskos”, este un preparat emblematic al bucătăriei secuieşti, fiind una dintre cele mai apreciate rețete secuiești tradiționale. Această ciorbă consistentă combină varza albă cu carne afumată, oferind un gust bogat şi reconfortant.

Ingrediente:

  • 1 varză albă medie;
  • 500 g carne afumată (costiţă sau ciolan);
  • 2 cepe;
  • 2 morcovi;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 1 ţelină mică;
  • 2 linguri de ulei;
  • 1 lingură de boia dulce;
  • 1 linguriţă de chimen;
  • Sare şi piper după gust;
  • Smântână pentru servit.

Mod de preparare:

Se taie carnea afumată în bucăţi şi se pune la fiert în apă rece. După ce dă în clocot, se spumează şi se adaugă legumele tăiate cubuleţe: ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Se lasă să fiarbă până când carnea este aproape fiartă. Se adaugă varza tăiată fideluţă şi se continuă fierberea până când varza este moale. Într-o tigaie, se încinge uleiul şi se adaugă boiaua dulce şi chimenul, amestecând rapid pentru a nu se arde. Se toarnă amestecul peste ciorbă şi se mai lasă să fiarbă 10 minute. Se potriveşte de sare şi piper. Se serveşte fierbinte, cu o lingură de smântână deasupra.


Friptură secuiască la cuptor (Cigány Pecsenye)

Friptura secuiască, cunoscută sub numele de „Cigány Pecsenye”, este o delicatesă tradiţională, preparată din carne de porc marinată şi coaptă lent, servită cu garnituri simple.

Ingrediente:

  • 1 kg ceafă de porc;
  • 4 căţei de usturoi;
  • 2 linguri de boia dulce;
  • 1 linguriţă de chimen măcinat;
  • Sare şi piper după gust;
  • 2 linguri de ulei:
  • 1 pahar de vin alb.

Mod de preparare:

Carnea se taie în felii groase şi se marinează cu usturoiul zdrobit, boiaua, chimenul, sarea, piperul şi uleiul. Se lasă la marinat cel puţin 2 ore, de preferat peste noapte. Se aşază feliile de carne într-o tavă, se toarnă vinul şi se acoperă cu folie de aluminiu. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 1 oră. Se îndepărtează folia şi se mai lasă la rumenit încă 30 de minute. Se serveşte cu cartofi natur sau salată de varză.


Kürtőskalács – Cozonac secuiesc

Kürtőskalács, sau cozonacul secuiesc, este un desert tradiţional copt pe cilindri de lemn, cu o crustă crocantă şi interior pufos, presărat cu zahăr şi scorţişoară.

Ingrediente:

  • 500 g făină;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 250 ml lapte călduţ;
  • 100 g zahăr;
  • 2 ouă;
  • 100 g unt topit;
  • Un praf de sare;
  • Zahăr şi scorţişoară pentru presărat.

Mod de preparare:

Se dizolvă drojdia în laptele călduţ cu o lingură de zahăr şi se lasă să crească. Se amestecă făina cu restul de zahăr, ouăle, untul topit şi sarea, adăugând treptat laptele cu drojdia. Se frământă un aluat elastic şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul. Se întinde aluatul în fâşii lungi, care se înfăşoară pe cilindri speciali unşi cu unt. Se rostogolesc prin zahăr şi scorţişoară şi se coc la foc deschis sau în cuptor, rotindu-se constant, până devin aurii. Se servesc calzi, cu zahăr pudră deasupra.


Gulaş secuiesc (Székelygulyás)

Gulaşul secuiesc, sau Székelygulyás, este o tocană consistentă de carne de porc şi varză murată, îmbogăţită cu smântână şi condimente.

Ingrediente:

  • 700 g carne de porc
  • 1 kg varză murată
  • 2 cepe roşii
  • 100 g untură
  • 10 g boia de ardei
  • 1 linguriţă de chimen măcinat
  • 3 căţei de usturoi
  • 350 g smântână
  • 30 g făină
  • Sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în untură până devine sticloasă. Se adaugă boiaua, chimenul şi usturoiul zdrobit, amestecând rapid. Carnea tăiată cuburi se adaugă şi se prăjeşte până se rumeneşte. Se adaugă varza murată tocată şi se toarnă apă cât să acopere ingredientele. Se fierbe la foc mic până când carnea şi varza sunt fragede. Smântâna se amestecă cu făina şi se adaugă în gulaş, amestecând continuu. Se mai fierbe câteva minute şi se potriveşte de sare şi piper. Se serveşte fierbinte, cu pâine proaspătă.


🔗Link-uri utile

Alimentaţia persoanelor cu boală celiacă: Reţete sigure şi hrănitoare

Rețete sănătoase