Dr Irina Mateieş medic primar de medicină de familie/nutriţionist, specializat în nutriţie oncologică – Clinica de oncologie Amethyst Radiotherapy Center din Cluj /Floreşti

„Tu nu vrei să te faci bine…”

Revin azi cu un gând care nu ţine direct de nutriţie sau ştiinţă, ci de felul în care ne susţinem (sau nu) unii pe alţii, mai ales când trecem prin momente grele.
Zilele trecute am văzut trei pacienţi diferiţi, cu poveşti aproape trase la indigo: oameni apropiaţi care le spun „tu nu vrei să te faci bine, de aia mănânci X aliment” sau „tu nu vrei să te faci bine, de aia nu iei suplimentul pe care ţi l-am adus eu”.


Rezultatul? Pacienţi cu anxietate puternică faţă de aproape orice aliment şi cu liste interminabile de suplimente recomandate de vecini, prieteni sau diverşi „vindecători”.
Mie un astfel de comportament mi se pare îngrozitor.


Ce mă îngrijorează profund este că aceste „sfaturi” vin, de cele mai multe ori, de la oameni fără pregătire medicală, dar cu multă încredere în ce au auzit pe net sau în ce „simt” ei că ar trebui să fie adevărat.
Şi chiar dacă ar avea cunoştinţe medicale/de nutriţie, cu atât mai mult ar trebui să ştie că să-i spui unui om bolnav de cancer „te-ai face bine dacă ai vrea cu adevărat” este nu doar greşit, ci şi extrem de dăunător.


Există un punct în care „încurajarea” devine toxică. Când punem prea mult accent pe „alegeri bune”, gândire pozitivă şi „voinţă”, uităm că unele boli nu ţin de motivaţie. Cancerul nu e o singură boală, nu are un singur tratament şi sigur nu se vindecă prin „nu mânca X” sau „ia suplimentul Y”.
Ce mi-aş dori? Mai multă empatie. Mai puţine verdicte. Mai puţine soluţii magice. Şi mai mult sprijin real, care înseamnă: ascultare, respect şi prezenţă autentică alături de celălalt.

NU există nicio dovadă că alegerile alimentare făcute în baza grupei sanguine aduc beneficii

Întotdeauna va exista o dorinţă pentru reguli oarecum simple dar cu efecte miraculoase în diete. Şi cu cât o dietă vine cu explicaţii care folosesc cuvinte ce sună ştiinţific, cu atât mai seducătoare va fi recomandarea.
O cititoare m-a întrebat despre dieta pe baza grupelor de sânge. Sincer, credeam că a dispărut complet această idee. Însă motivul pentru care am zis să fac totuşi o postare este pentru că mi-a atras atenţia un lucru important din comentariul doamnei – menţionarea faptului că această dietă este susţinută de un specialist.

Într-adevăr, dacă ne uităm pe coperta cărţii „Alimentaţia adecvată celor 4 grupe sangvine” – vedem ca autor pe Dr Peter J. D’Adamo. Vedem Dr şi ne gândim că omul este medic, însă, de fapt domnul D’Adamo este naturopat. Acest lucru, de unul singur, nu este suficient ca să ne îndoim de ceea ce spune – dar este totuşi important, când vedem că cineva se prezintă într-un fel, să aprofundăm ce meserie chiar are omul ăla.

De cele mai multe ori, dacă persoana care vorbeşte despre un subiect are chiar studiile şi meseria adecvate pentru subiectul respectiv – şansele sunt mai mari să nu zică prostii. Adică sunt şanse mai mari ca un chirurg să zică bine despre chirurgie şi dieteticianul despre nutriţie, decât invers.
În cazul naturopatului D’Adamo, cartea sa este pseudoştiinţa acoperită de termeni ştiinţifici legitimi – reţetă care pare să funcţioneze deosebit de bine când cineva vrea să facă mulţi bani, vânzând bazaconii.

Primul lucru şi cel mai important – NU există nicio dovadă ca grupele sanguine au vreo influenţă asupra dietei sau că alegerile alimentare făcute în baza grupei sanguine aduc beneficii. Apoi avem discuţia legată de faptul că grupele sanguine sunt mai complicate decât această împărţire în patru – şi că nu există vreun motiv de ce, dacă ar fi vreo legătură cu grupele de sânge, ca musai legătura să fie doar cu varianta asta de bază – Sigur, motivul este simplu – această împărţire în 4 este simplă şi cunoscută de toată lumea, prin urmare uşor de acceptat.

Am aruncat un ochi peste ideile domnului naturopat D’Adamo şi am găsit multe lucruri foarte amuzante. D’Adamo spune că persoanele cu grupa sanguină O sunt mai predispuse să sufere de hipotiroidism, deoarece corpul lor nu produce suficient iod. Soluţia? Persoanele cu grupa O ar trebui să mănânce carne şi să evite grâul.
Este genul acela de idee unde nimic nu are sens. Organismul nostru nu produce iod, indiferent de grupa de sânge implicată. Este un mineral care trebuie să fie luat din dietă şi carnea nu este vreo sursă deosebită.
Sigur că nu fiecare idee din carte este la fel de stupidă, dar rezultatul nu are niciun sens. Aşa că, dacă vă treziţi cu această carte drept cadou, o puteţi da liniştiţi la materiale reciclabile.