Un nou studiu relevă că suplimentele de vitamina D pot contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire biologică, reducerea inflamaţiei şi scăderea riscului de boli cronice. Rezultatele, publicate recent în The American Journal of Clinical Nutrition, arată că administrarea zilnică a vitaminei D timp de patru ani a prevenit echivalentul a aproape trei ani de îmbătrânire biologică.
Cercetarea a implicat peste 1.000 de adulţi cu vârsta de 50 de ani şi peste. Participanţii au primit doze zilnice de vitamina D, iar rezultatele au arătat că aceasta a ajutat la conservarea telomerilor – capacele protectoare de la capetele cromozomilor, care se scurtează pe măsură ce îmbătrânim şi sunt corelate cu apariţia unor boli legate de vârstă.
„Efectul asupra scurtării telomerilor a fost echivalent cu întârzierea îmbătrânirii cu aproximativ trei ani”, a declarat dr. JoAnn Manson, profesor de medicină la Harvard Medical School şi cercetător principal în cadrul studiului.
Această analiză face parte dintr-un studiu mai amplu – VITamin D şi OmegA-3 TriaL (VITAL) – care a evidenţiat anterior beneficiile vitaminei D în reducerea inflamaţiei şi în scăderea riscului de apariţie a unor boli cornice, inclusiv în cancerul avansat şi bolile autoimune.
Academia Naţională de Medicină recomandă un aport zilnic de 600 UI de vitamina D pentru persoanele între 1 şi 70 de ani şi 800 UI pentru cei de peste 71 de ani. În cadrul studiului VITAL, participanţii au primit o doză de 2.000 UI zilnic – considerabil mai mare decât recomandarea standard. Această doză s-a dovedit eficientă şi sigură în cadrul cercetării, fără efecte adverse raportate.
Totuşi, dr. Manson avertizează că un aport excesiv poate fi periculos, ducând la niveluri crescute de calciu în sânge şi urină, calcificări în vasele de sânge şi ţesuturi moi, precum şi alte toxicităţi. Prin urmare, vitamina D nu trebuie privită ca un panaceu şi nici nu poate înlocui un stil de viaţă sănătos.
Este posibil să obţinem doza recomandată de vitamina D şi din alimentaţie. Printre sursele bogate se numără:
- peştele gras (somon, sardine, ton);
- produsele lactate;
- băuturile din soia sau migdale;
- ciupercile;
- sucul de portocale;
Expunerea la soare joacă, de asemenea, un rol important. Institutele Naţionale de Sănătate din SUA recomandă între 5 şi 30 de minute de expunere la soare, de cel puţin două ori pe săptămână, fără protecţie solară, pentru faţă, braţe, mâini şi picioare. Sue-Ellen Anderson-Haynes, specialist în dietetică şi purtător de cuvânt al Academiei de Nutriţie şi Dietetică, consideră că rezultatele sunt revelatoare. Ea subliniază că anumite grupuri pot beneficia mai mult de suplimente, respectiv:
- adulţii în vârstă;
- persoanele care iau medicamente pentru osteoporoză;
- cei cu afecţiuni care afectează absorbţia vitaminei D, precum boala Crohn.
„Studiul evidenţiază cât de mult poate ajuta vitamina D organismul”, spune Anderson-Haynes. „Pe lângă conservarea celulară, susţine sănătatea intestinală, starea de spirit şi somnul.” (sursă documentare – everydayhealth.com/diet/nutrition/vitamin/D/…) (foto – Freepik)
Ileana Sandu