Carmen Mihăescu

Ca în fiecare stagiune, Filarmonica târgumureșeană oferă două concerte cu acompaniamentul Orchestrei Simfonice celor mai talentați elevi ai Colegiului Național de Artă din Tg Mureș, concerte reunite sub titulatura de „Children’s Day”.

Cel dintâi eveniment s-a desfășurat în seara trecută și a cuprins un număr de șase soliști din ciclul liceal care studiază la diferite instrumente, oferind publicului varietate prin programul ales.

În prima parte a serii am urmărit evoluția violoncelistului George Miklosik (prof. Vajai Noémi), care ne-a cucerit prin tonul cald, cantabil în interpretarea Concertului pentru violoncel în Do major, p. I, de Joseph Haydn.

I-a urmat Domahidi Anna (prof. Engel Lehel), care ne-a surprins plăcut prin muzicalitatea și frazarea frumoasă din Concertul în re minor de Henryk Wieniawski, p. I.

Oboistul George Bârlean (prof. Ioan Moldovan Lircă), cunoscut publicului târgumureșean din evoluțiile scenice anterioare, ne-a încântat prin maturitatea interpretării și stăpânirea tehnică și expresivă instrumentală, oferindu-ne partea întâi a Concertului în Re major de Richard Strauss. Talentul lui s-a remarcat deja în străinătate, fiind admis la un prestigios institut de învățământ superior, la Stella Vorarlberg Privathochschule für Musik din Austria, unde va fi student după finalizarea studiilor liceale.

După pauză l-am ascultat pe Mihai Bucur (prof. Makkai Istvan), cu interpretarea îngrijită și corectă din punct de vedere stilistic a părții întâi din Concertino pentru saxofon, op. 78 de Jean-Baptiste Singlée.

A urmat Concertul nr. 3 în si minor pentru vioară, p.I de Camille Saint-Saëns, prezentat de Mihálydeak Sarolta (prof.univ. dr. Valeriu Maior), remarcabilă prin aplombul în execuție, fiind o violonistă cu reale calități instrumental-solistice.  

În încheiere am ascultat-o pe Maria Oltean (prof. Carmen Popescu), care ne-a dăruit partea întâi a Concertului nr.1 în Do major pentru pian, de Ludwig van Beethoven. Este o pianistă de viitor, remarcabilă pentru precizia, acuratețea, concordanța stilistică și expresivitatea redării unei partituri ce se caracterizează prin echilibrul binecunoscut al clasicismului vienez.

La pupitrul orchestrei s-a aflat dirijorul Remus Grama, recunoscut pentru talentul de acompaniator al partiturilor solistice și un bun cunoscător al acestora. Este un partener de scenă care oferă siguranța experienței acumulate în ani de zile în această ipostază, fiind un sprijin important al tinerilor care, unii dintre ei, se află la prima confruntare cu o astfel de miză, aceea de a cânta cu orchestra Filarmonicii.

Desigur, întotdeauna trebuie subliniate devotamentul și abnegația dascălilor care stau în spatele acestor reușite, clădite împreună cu discipolii pe parcursul multor ani de muncă, de studiu zilnic în regim de antrenament disciplinat, cu renunțări, adesea cu lacrimi, dar și cu satisfacții fără egal ce reprezintă adevărata răsplată sufletească.

Felicitări tuturor, soliștilor, profesorilor, părinților, orchestrei și dirijorului pentru această reușită și o nouă confirmare a valorii școlii muzicale târgumureșene !

            Următorul concert va avea loc în cadrul concertelor-lecție din data de 13 iunie.

                                                                                                 Foto: Veress Szabolcs