Pentru că este vară şi gândul ne fuge la mare, însă pentru că nu toţi vom ajunge anul acesta la Litoralul românesc, ne-am gândit să aducem în casele dumneavoastră câteva arome şi gusturi specifice Dobrogei, de la plăcintele turceşti cu brânză sărată până la savuroasele sarailii cu nucă. Dobrogea, acest colţ de Românie unde se împletesc armonios culturile românească, turcească, tătară, grecească şi aromână, oferă o bucătărie diversă, plină de savoare şi culoare. Vă propunem cinci reţete inspirate din gastronomia dobrogeană cu influenţe turceşti, uşor de pregătit şi cu ingrediente la îndemână, pentru a aduce o bucăţică de vacanţă în casele dumneavoastră.
Pide cu brânză sărată (plăcintă turcească dobrogeană)
Ingrediente: 500 g făină; 25 g drojdie proaspătă; 1 linguriţă zahăr; 250 ml lapte călduţ; 2 linguri ulei; 1 ou; 300 g brânză sărată (telemea de capră); 1 legătură mărar; 1 gălbenuş pentru uns.
Preparare:
Drojdia se dizolvă în laptele călduţ cu zahăr şi se lasă la dospit. Se amestecă apoi cu făina, oul şi uleiul, obţinând un aluat elastic, care se lasă la crescut 1 oră. Se întinde, se umple cu amestecul de brânză şi mărar, se rulează sub formă de bărcuţe, se ung cu gălbenuş şi se coc la 180°C, 25-30 minute.
Ciorbă de perişoare de berbecuţ cu iaurt (inspirată din „yayla çorbası”)
Ingrediente: 500 g carne tocată de berbecuţ; 1 ou; 1 ceapă mică; 50 g orez; 1 litru supă de oase; 300 ml iaurt gras; 2 linguri făină; 1 ou (pentru dres); mărar, mentă, sare, piper.
Preparare:
Se amestecă carnea cu orezul, oul şi ceapa tocată, formând perişoare care se fierb în supă. Separat, se omogenizează iaurtul cu făina şi oul, se temperează cu supă fierbinte şi se toarnă peste perişoare. Se lasă câteva clocote, apoi se presară mărar şi mentă.
Sarmale dobrogene în foi de viţă cu carne şi orez („Yaprak Sarma”)
Ingrediente: 500 g carne tocată de vită sau amestec; 100 g orez; 1 ceapă; 1 legătură mărar; 1 legătură pătrunjel; 2 linguri ulei; sare, piper, boia; 40-50 frunze de viţă (proaspete sau conservate); zeamă de lămâie.
Preparare:
Frunzele se opăresc scurt. Umplutura din carne, orez, verdeaţă şi condimente se împachetează în frunzele de viţă. Se aşază sarmalele într-o cratiţă, se acoperă cu apă şi puţină zeamă de lămâie, apoi se fierb 45-60 de minute. Se servesc cu iaurt rece.
Kavurma (tocăniţă dobrogeană de berbecuţ)
Ingrediente: 700 g carne de berbecuţ; 2 cepe; 2 ardei graşi; 3 roşii; 3 căţei usturoi; 1 lingură boia dulce; 100 ml ulei; sare, piper, cimbru.
Preparare:
Carnea se prăjeşte în ulei încins, apoi se adaugă ceapa şi usturoiul. După câteva minute, se pun roşiile şi ardeii tocaţi, boiaua, sarea, piperul şi cimbrul. Se fierbe la foc mic până scade bine şi carnea devine fragedă. Se serveşte cu pilaf sau lipie.
Sarailie cu nucă şi sirop de lămâie
Ingrediente: 500 g foi de plăcintă; 300 g nucă măcinată; 200 g unt topit; 300 ml apă; 300 g zahăr; sucul de la 1 lămâie; 1 baton scorţişoară.
Preparare:
Foi de plăcintă unse cu unt se presară cu nucă, se rulează strâns şi se taie bucăţi. Se coc la 180°C timp de 35-40 minute. Se prepară un sirop din apă, zahăr, lămâie şi scorţişoară, care se toarnă fierbinte peste sarailia coaptă. Se lasă câteva ore la însiropat.
Poftă bună şi o vară cu gust de Dobrogea!