E vară, mirosul de flori uscate şi cireşe coapte se împleteşte cu chicotele nepoţilor în curte. Uneori, nu e nevoie de sărbători ca să pregătim ceva dulce — ci doar de o zi cu soare şi puţină poftă de răsfăţ. Iar când prăjiturile sunt făcute în casă, după reţete moştenite sau reinventate cu grijă, gustul e de două ori mai bun. Fie că vin copiii în vizită, fie că ne amintim de verile din copilărie, o tavă de prăjituri aduce bucurie în fiecare colţ al casei.
Vă propunem patru reţete de deserturi româneşti, simple şi delicioase, care transformă o zi obişnuită într-o sărbătoare: de la prăjitura Albă ca Zăpada până la şerbetul fin de zmeură. Spor la copt şi poftă bună!
Albă ca Zăpada – Prăjitura copilăriei
Ingrediente: 3 ouă; 150 g zahăr; 6 linguri lapte; 150 g unt; 1 linguriţă amoniac stins cu zeamă de lămâie; făină cât cuprinde (aprox. 500 g).
Cremă: 1 l lapte; 8 linguri zahăr; 8 linguri făină; 250 g unt; esenţă de lămâie.
Mod de preparare:
Se frământă un aluat din ingrediente şi se coc 3-4 foi pe dosul tăvii. Se fierbe crema pe foc mic, se răceşte, apoi se amestecă cu untul. Se montează prăjitura, se lasă 24 de ore la rece şi se pudrează cu zahăr. Devine mai fragedă cu fiecare zi.
Cornuleţe fragede cu rahat
Ingrediente: 200 g untură (sau unt); 2 ouă; 150 g smântână; 1 linguriţă bicarbonat stins; făină cât cuprinde (aprox. 500 g); rahat tăiat cuburi; zahăr pudră vanilat pentru tăvălit.
Mod de preparare:
Se frământă aluatul fraged, se întinde, se decupează triunghiuri, se umplu cu rahat şi se rulează. Se coc 15-20 min la 180°C, se lasă să se răcorească şi se tăvălesc în zahăr pudră. Sunt perfecte lângă un ceai rece de tei sau o limonadă de vară.
Şerbet de zmeură de casă – Răsfăţ răcoritor
Ingrediente: 500 g zmeură; 500 g zahăr; 100 ml apă; 1 linguriţă zeamă de lămâie.
Mod de preparare:
Zmeura se pasează şi se strecoară prin sită fină. Se fierbe un sirop din zahăr şi apă până ajunge la consistenţa de fir subţire (aprox. 15-20 min). Se adaugă piureul de zmeură şi zeama de lămâie, apoi se bate compoziţia (cu o lingură de lemn sau mixer, la viteză mică) până devine densă şi lucioasă. Se păstrează în borcane închise, la rece. Şerbetul se serveşte cu apă rece sau direct cu linguriţa, pentru o doză de vară dulce.
Prăjitură cu vişine şi pandişpan pufos
Ingrediente: 6 ouă; 200 g zahăr; 200 g făină; 1 linguriţă praf de copt; 500 g vişine fără sâmburi; zahăr pudră pentru decor.
Mod de preparare:
Ouăle se bat spumă cu zahărul, apoi se adaugă făina şi praful de copt. Se toarnă în tavă, se adaugă vişinele şi se coace 30-35 min la 180°C. Se pudrează cu zahăr şi se serveşte rece. O prăjitură uşoară şi răcoritoare, nelipsită vara din bucătăriile româneşti.
Prăjitură simplă cu mălai şi dovleac
Făină albă 150 g; mălai 150 g; praf de copt 10 g; sare 0.5 linguriţe; esenţă de vanilie 1 linguriţă; sau alte arome – scorţişoară, coajă rasă de lămâie/portocale etc.; zahăr 150 g; unt topit 50 g; merişoare uscate 3 linguri ori alte fructe uscate, sau fructe din dulceaţă, opţional.
Într-un bol amestecaţi toate ingredientele uscate – făina, mălaiul, zahărul, praful de copt şi sarea. Adăugaţi peste ele 2 ouă, iaurtul, untul topit, piureul de dovleac şi esenţa de vanilie. Amestecaţi bine cu un tel sau mixer până nu mai sunt cocoloaşe în compoziţie. Aşterneţi cu hârtie de copt o tavă de 28-30 cm în diametru, dar puteţi folosi şi o tavă pătrată, forma nu contează.
Mutaţi aluatul în tavă şi îl nivelaţi cu lingura.
Opţional puteţi pune deasupra merişoare, stafide, prune uscate, etc. Dar şi fructele din dulceaţă s-ar potrivi bine aici. Puneţi prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade şi lăsaţi acolo pentru 45 de minute, sau mai mult – până se rumeneşte uniform.
După cuptor lăsaţi puţin să se răcorească şi feliaţi.