APEL CĂTRE PRIMĂRIA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Căldura ne-a expus tuturor tipurilor de invazii care pun în pericol sănătatea noastră. Dacă împotriva viespilor gigantice nu se poate face mare lucru, fiind considerate pe cale de dispariție, și prin urmare protejate, nu la fel ar trebui să stea treaba cu șobolanii. Știm cu toții că, dintr-o singură pereche de șobolani, în decursul unui an, rezultă peste o sută de exemplare și că aceste animale sunt de o inteligență care face cinste regnului rozătoarelor. Se hrănesc doar noaptea, când e liniște, pot urca pe coloanele tomberoanelor până la etajul zece, și își trimit un cercetaș tânăr înainte, care să deguste hrana ce urmează a fi servită de întreaga colonie abia peste o oră, dacă cercetașul nu va suferi de pe urma ei. Ce nu știți probabil este că, în Germania, au fost identificate niște exemplare uriașe, cu labele de dimensiunile mâinilor unor copii, pentru stârpirea cărora a fost creat un serviciu special de către autoritățile locale ale fiecărei zone.

Din păcate, și spre îngrijorarea cetățenilor, nici subsolurile în care se colectează gunoaiele menajere din blocurile orașului nostru nu au scăpat de șobolani. Președintele unei asociații de proprietari, pe care prefer să nu o nominalizez, întrucât există cazuri similare și în cadrul altor asociații, sesizat asupra problemei, a atras atenția proprietarilor că trebuie să se descurce singuri cu o astfel de problemă. Oamenii au cumpărat otrava care au considerat că ar putea fi eficientă, au așteptat să vină noaptea și au amplasat-o în locurile în care au fost văzute câteva exemplare. Cu toate acestea, nu există certitudinea că soluția lor a avut efect, iar, ca răspuns la o astfel de îngrijorare, li s-a sugerat să zidească coloana de tomberon pentru a elimina focarul de infecție. Oamenii ar fi dispuși să facă și acest lucru, în numele igienei și al sănătății, dar ce te faci cu gunoiul menajer? Unde îl depozitezi? Între garaje? Pe lângă blocuri? Să fie nevoiți să meargă sute de metri cu găleata de gunoi până la un alt spațiu care ar putea servi unui astfel de scop (în varianta în care acesta ar fi identificat în aglomerarea urbană)?

Mai rămâne o singură cale: cea de a sesiza Primăria că invazia șobolanilor din acest început de toamnă îngrijorează cetățenii, că poate deveni periculoasă, și că se așteaptă soluții de urgență, astfel încât să nu călcăm, Doamne-ferește!, pe urmele Germaniei.

Lasă un comentariu