INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN MUREȘ - LA RAPORT!

Distribuie pe:

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural al județului Mureș, desfășurată miercuri, 30 august a.c., inspectorul școlar general al județului Mureș, dl. prof. Macarie Ioan, a prezentat raportul privind starea învățământului mureșean - ,,Stadiul de pregătire al unităților școlare din învățământul preuniversitar pentru deschiderea anului școlar 2017-2018, Județul Mureș".

Referitor la condițiile de desfășurare a procesului instructiv-educativ - vorbind de infrastructură, în raport se arată faptul că, din datele primite de la unitățile de învățământ, școlile din județul nostru sunt pregătite pentru începerea noului an de învățământ, iar numărul unităților cu probleme din punct de vedere logistic sau al resurselor umane, este redus. În continuare, dl. prof. Macarie Ioan, a precizat:

„Din studiile efectuate, rezultă faptul că în Transilvania există cele mai bune facilități educaționale din punct de vedere al accesului în regiune, cartier și strada unde locuiesc și ne bucurăm că orașul Târgu-Mureș este pe locul 4 după Oradea, Brașov și Pitești."

Nefericită este însă situația în care, așa cum rezultă din raport, din totalul de 641 de unități, 50 de școli și grădinițe din județul Mureș sunt neautorizate de pompieri. În ce privește autorizațiile sanitare, având în vedere faptul că Direcția de Sănătate Publică a emis autorizații sanitare de funcționare cu Plan de Conformare, în raport se menționează că la această dată, există două unități școlare fără autorizație de funcționare. Este vorba de Școala Primară Rora, din municipiul Sighișoara și Grădinița cu Program Normal Hetiur. În ambele cazuri nu există, apă curentă și grup sanitar.

La capitolul infracționalitate, se precizează că ,,la nivelul unităților școlare, împreună cu Poliția și în parteneriat cu IȘJ Mureș, s-au desfășurat numeroase activități privind prevenirea faptelor de violență, a consumului de droguri, a absenteismului, a traficului de persoane. La aceste activități au participat deopotrivă elevi, părinți, cadre didactice, psihologi, mediatori școlari, cadre medicale, reprezentanți ai primăriilor, ONG-uri, fundații."

După cum reiese din raportul prezentat, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, va achiziționa rechizite școlare pentru un număr estimat de 9976 beneficiari, urmând să demareze în SEAP procedura de achiziție de ,,cerere ofertă on-line", în valoare de 189.070 lei.

Bacalaureatul 2017, a fost organizat în 12 centre de examen în sesiunea iunie-iulie 2017 și în 4 centre în sesiunea august-septembrie.

Raportul mai face referire și la faptul că disciplinele cele mai deficitare în ceea ce privește încadrarea cu personal didactic calificat la nivelul județului sunt învățători și educatoare la clasele cu predare în limba germană, profesori de limba maghiară maternă, chimie, fizică și educație muzicală specializată. La polul opus, cei mai mulți candidați sunt la istorie, geografie, învățătoare maghiară, educatoare maghiară, limba engleză, educație fizică și sport.

Prezent la ședință dl. dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș, a solicitat inspectorului școlar general al județului Mureș, ca împreună cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale să ia măsuri urgente pentru ca derularea procesului de învățământ în județul Mureș să nu fie afectat de niciun fel de probleme.

 

Lasă un comentariu