EXTERNE

Distribuie pe:

Președintele Emmanuel Macron inaugurează astăzi Satul Olimpic al JO 2024 de la Paris

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va inaugura, joi, Satul Olimpic din Saint-Denis, cu cinci luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august), al căror epicentru faraonic va fi, cu aproape 14.000 de sportivi și staff-urile lor, și ale cărui chei vor fi înmânate organizatorilor, informează AFP.

Momentul debutului Jocurilor Olimpice de la Paris se apropie treptat, iar etapa de joi face și mai concretă sosirea acestui eveniment global găzduit de capitala Franței.

Președintele francez, a cărui ultimă vizită a avut loc în urmă cu mai bine de doi ani, în octombrie 2021, într-un moment în care Satul Olimpic nu era decât un vast șantier, va putea constata imensitatea lucrărilor realizate.

Emmanuel Macron va putea aprecia succesul acestui proiect titanic, construit în șapte ani, care reunește aproape 82 de clădiri, 3.000 de apartamente și 7.200 de camere, pe un teren care se întinde pe 52 de hectare, în nordul Parisului, între Saint-Denis, insulta Saint-Denis și Saint-Ouen.

Însă munca pentru primirea celor 206 delegații olimpice nu se va încheia după momentul predării cheilor, deoarece organizatorii vor avea de lucru în următoarele cinci luni. Asta pentru că apartamentele livrate sunt goale, iar acum vor trebui echipate, mobilierul instalat (paturi, noptiere etc.) și amenajate centre de servicii pentru sportivi.

“Asta reprezintă peste 345.000 de piese în total, care vor fi transportate. Pilote, noptiere, paturi vor fi 14.250, vom avea 8.200 de ventilatoare și 5.535 de canapele”, a declarat Laurent Michand, directorul Satelor Olimpic și Paralimpic la Paris-2024. “Vor fi doi sportivi într-o cameră de 12 metri pătrați și o baie pentru patru oameni. Toți vor fi cazați în aceleași condiții”, a adăugat el.

Dotările acestor apartamente, precum și numeroasele servicii de care se vor bucura sportivii și personalul acestora pe parcursul șederii în Satul Olimpic vor fi asigurate de către sponsori.

În timpul Jocurilor Olimpice, Satul va funcționa într-adevăr ca un oraș clasic, dar efemer. Sportivii vor putea, de exemplu, să își spele rufele în spălătorii temporare, având la dispoziție aproape 600 de mașini de spălat și uscătoare. Întreținerea apartamentelor din peste 70 de reședințe va fi asigurată de 12 servicii specializate împrăștiate în tot Satul.

Din apartamente vor lipsi doar bucătăriile. Sportivii vor avea acces 24 de ore din 24 la un restaurant gigant, cu o gamă de șase teme culinare (Italia, Asia, Franța etc.) pentru aproape 3.200 de locuri și 40.000 de mese servite pe zi. Un al doilea restaurant va fi instalat pe insula Saint-Denis, iar “food trucks” vor fi distribuite în tot Satul Olimpic, “pentru a le permite sportivilor să aibă o alternativă la catering”, a subliniat Laurent Michaud.

Un magazin universal, o secție de poliție, un salon de coafură, o sală de fitness, un bar (fără alcool) și un centru multiconfesional: sportivilor nu ar trebui să le lipsească nimic. Chiar și un oficiu poștal va fi instalat temporar în acest oraș, care nu va avea primar.

Va fi disponibilă și o policlinică de 3.000 de metri pătrați, în locul unei școli de osteopatie. Sportivii vor putea să meargă acolo la orice oră, pentru a primit tratament ori pentru un CT sau RMN.

Pentru a deplasare în acest sat “vor fi puse la dispoziție biciclete” precum și “navete electrice, care vor circula 24 de ore pe zi”, a adăugat Laurent Michaud.

Odată cu încheierea Jocurilor Paralimpice, la mijlocul lunii septembrie, apartamentele vor fi reconfigurate pentru a găzdui rezidenții și afacerile din acest nou cartier.

Numărul de cereri de azil în UE a atins un record după criza din 2015-2016

Agenția pentru Azil a Uniunii Europene ( EUAA) a publicat miercuri date conform cărora numărul de cereri de azil în UE a crescut anul trecut cu 18%, la 1,14 milioane, cel mai ridicat nivel după criza migrației din 2015-2016, transmite Reuters.

Agenția apreciază că noile statistici vor alimenta probabil dezbaterea deja aprinsă despre migrație și sentimentele de extremă dreaptă, înainte alegerilor locale și naționale din întreaga Europă și a scrutinului europarlamentar din iunie.

Cei mai mulți azilanți provin în continuare din Siria și Afganistan.

Noutatea o reprezintă locul al treilea ocupat de cetățenii turci care solicită azil; numărul acestora a crescut cu 82% în 2023 față de 2022.

Și din rândul palestinienilor s-a ajuns la un record - 11.600 au încercat să obțină legal azil în UE după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas. EUAA observă că cererile acestora sunt greu de înregistrat corect, deoarece majoritatea țărilor din Uniune nu recunosc Palestina ca stat. (AGERPRES)

Lasă un comentariu