MISTERUL GĂURILOR MASIVE DIN SIBERIA A FOST DESCIFRAT!

Distribuie pe:

Anul trecut, un crater masiv a apărut violent și exploziv în tundra siberiană, mai exact o puternică explozie de gaz metan a aruncat gheața și stânca la sute de metri distanță, lăsând o adâncitură circulară în peisajul gol și straniu. Aceasta a fost a 17-a gaură care a apărut în peninsulele îndepărtate Yamal și Gyda din Arctica Rusă, de când prima a fost observată în 2013, intrigându-i pe oamenii de știință.

“Noul crater este bine conservat în mod unic, deoarece apa de suprafață nu se acumulase încă în crater atunci când am studiat-o, ceea ce ne-a permis să studiem un crater proaspăt, neatins de degradare”, au declarat cercetătorii de la Centrul de recuperare a hidrocarburilor al Institutului de Știință și Tehnologie Skolkovo din Moscova, potrivit CNN, citat de HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, a fost prima dată când cercetătorii au reușit să coboare o dronă adânc într-un crater, ajungând la 10 până la 15 metri sub pământ, permițându-le să capteze forma cavității subterane în care s-a acumulat metan.

Drona a realizat în jur de 80 de imagini, permițând cercetătorilor să construiască un model 3D al craterului, care are o adâncime de 30 de metri. Modelul, care a arătat grote sau caverne neobișnuite în partea inferioară a craterului, a confirmat în mare măsură ceea ce oamenii de știință au presupus. Adică, gazul metan se adună într-o cavitate din gheață, provocând apariția unei movile la nivelul solului. Movila crește în dimensiuni înainte de a arunca gheața și alte resturi într-o explozie și de a lăsa în urmă craterul masiv.

Ceea ce este încă neclar este sursa metanului. Ar putea proveni din straturi adânci din Pământ sau mai aproape de suprafață, dar și dintr-o combinație a celor două.

“Permafrostul este un imens rezervor natural de metan, un puternic gaz cu efect de seră, mult mai nociv decât dioxidul de carbon. Verile mai calde (Arctica se încălzește de două ori mai repede decât media globală) au slăbit stratul de permafrost, care acționează ca un capac, facilitând evacuarea gazului.

Estimăm că solurile din regiunea permafrost conțin de două ori mai mult carbon decât atmosfera, făcând regiunea extrem de importantă în lupta împotriva schimbărilor climatice”, mai susțin experții ruși. (L.P.)

Lasă un comentariu