Vârstnicii japonezi fură ca să ajungă la închisoare pentru... socializare!

Distribuie pe:

Japonia, ţara cu cea mai vârstnică populaţie (aproximativ 27,5% peste 65 de ani, dublu faţă de SUA), se confruntă cu o problemă cu totul neaşteptată: infracţionalitatea în rândul bătrânilor, scrie descopera.ro.

„Aproape una din cinci femei încarcerate este de vârsta a treia, iar nouă din zece sunt condamnate pentru infracţiuni minore, cum ar fi furtul din magazine. De unde această situaţie?

Cu ani în urmă, grija faţă de bătrâni cădea în sarcina familiei şi a comunităţii, dar lucrurile s-au schimbat. Din 1980 până în 2015, numărul vârstnicilor care locuiesc singuri a crescut de şase ori, la aproape şase milioane.

Un studiu realizat de autorităţile din Tokyo arată că jumătate dintre bătrânii care fură din magazine locuiesc singuri, iar 40% nu au familie sau vorbesc foarte rar cu rudele. Adesea, aceste persoane spun că se simt foarte singure şi nu au la cine să apeleze atunci când au nevoie de ajutor.

Încarcerarea bătrânilor a dus la o creştere însemnată a cheltuielilor medicale cu persoanele de vârsta a treia aflate în închisori, necesitând angajarea de personal specializat care să ofere îngrijirea necesară, iar iniţiativele legislative recente, menite să le asigure sprijin din partea sistemului de asistenţă socială recidivistelor de vârsta a treia nu au dat nici ele rezultatele scontate", conform sursei citate.

„Viaţa în închisoare este mai bună, deoarece sunt întotdeauna înconjurată de oameni, aşa că nu mă mai simt singură. Iniţial, când am ieşit a doua oară din închisoare, mi-am promis să nu mă mai întorc. Dar, odată ajunsă afară, am devenit nostalgică...", mărturiseşte una dintre deţinute, iar alta povesteşte: „Pentru mine, închisoarea este o oază de relaxare şi confort. Nu am libertate, dar nici nu am nimic de care să îmi fac griji. Am oameni cu care să vorbesc, şi trei mese asigurate pe zi".

 

Lasă un comentariu