www.cuvantul-liber.ro

1. Definitii

Utilizator  – orice persoana care viziteaza site-ul www.cuvantul-liber.ro.
Client - persoana fizica / persoana juridica ce efectueaza o comanda.
Produse si Servicii - orice produs sau serviciu mentionat in comanda, care urmeaza a fi furnizate de catre vanzator, clientului.
Comanda - un document electronic ce intervine ca forma de comunicare intre Vanzator si Client prin care Clientul isi exprima intentia de a achizitiona anumite Produse si Servicii si sa faca plata acestora.
Editor/Vanzator – societatea SC CUVANTUL LIBER SRL., avand urmatoarele date de identificare:

E-mail:cuvantul-liber@mures.rdsmail.ro, cuvantul@mures.rdsmail.ro
Telefon:0265-266233
Fax:-
Publicitate:    0265-260317
  
Adresa:Targu-Mures, str. Gheoghe Doja nr.9 et.II judetul Mures

Cont bancar – RO16RNCB0188034982030001, CUI RO13798002, J26/254/2001

Contract - o Comanda confirmata de catre Vanzator, prin care Vanzatorul este de acord sa vanda si sa livreze Produsele si Serviciile, iar Clientul este de acord sa achizitioneze, sa primeasca si sa faca plata acestor Produse si Servicii.

Site-ul www.cuvantul-liber.ro este proprietatea SC CUVANTUL LIBER SRL

Acest document stabilește termenii și condițiile prin care puteți utiliza site-ul www.cuvantul-liber.ro. Conținutul acestui site (descriere, caracteristici, imagini, prețuri, forma de prezentare etc.)nu poate fi reprodus sau utilizat fără acordul în scris al proprietarului acestuia. Accesul și utilizarea site-ului www.cuvantul-liber.ro se face sub autoritatea acestor reguli, în termenii și condițiile de mai jos.

Utilizarea site-ului presupune implicit acceptarea expresă a termenilor și condițiilor reglementate mai jos. Utilizarea site-ului presupune implicit acceptarea expresă  a acestor termeni și condiții,cu toate consecințele care decurg din acceptarea acestora.

Intrucât, acesti termeni se pot modifica din timp în timp, vă rugam, să verificați periodic această secțiune pentru a fi la zi cu modificarile operate.

In situația în care nu sunteți de acord cu termenii si condițiile, nu accesați site-ul.

2. Dreptul de autor, marca și proprietatea intelectuală

Accesul vă este oferit direct din contul dumneavoastră la site-ul www.cuvantul-liber.ro și vă autorizează  să vizualizați, imprimați și să transmiteți informații existente pe site doar in scopuri personale, noncomerciale. Dreptul la copyright pentru informațiile existente pe acest site sunt deținute de cotidianul Cuvantul liber.

Reproducerea, copierea, multiplicarea, vinderea, revinderea sau exploatarea unei părți a serviciilor, accesul sau folosirea serviciilor sau informațiilor puse la dispozitie de Cotidianul Cuvantul liber, prin intermediul site-ului care încalcă legislația românească sau internațională în materie de drept de autor- Legea 8/1996, OUG 123/2005 si Legea 329/2006 și in materie de proprietate intelectuală implică răspunderea civilă sau penală.

Cotidianul Cuvantul liber iți rezervă dreptul de a impiedica prin orice mijloace contactarea și utilizarea site-ului și de a solicita sancționarea conform legislației în vigoare a persoanelor implicate, dacă există  dovada ca scopul este alterarea sau distrugerea site-ului, a conținutului sau securității acestuia, sau incercarea de a discredita sau ataca Cotidianul Cuvantul liber  produsele, serviciile si/sau angajatii acestuia.

Orice eventual litigiu în legătură cu site-ul este de competența instanței de drept comun ,de la sediul cotidianului Cuvantul liber sau in conformitate cu legea speciala.

3. Acces

Scopul utilizării acestui site, il reprezintă obținerea de informații din ediția online a ziarului Cuvantul liber. Orice utilizare în alte scopuri decât aceasta nu este permisă.

Pentru a obține acces la site, respectiv la serviciile și informațiile puse la dispozitie prin el, necesită obligativitatea accesului la Internet precum și cont de acces cu abonament plătit.

Cotidianul ,, Cuvantul liber ,, nu iși asumă responsabilitatea pentru securitatea liniei dumneavoastră de comunicare cu site –ul www.cuvantul-liber.ro .

Prin termenul de ,, utilizator,, al acestui site se intelege orice persoană fizică sau juridică care va accesa acest site.

4. Reguli de utilizare

Nu sunt permise; copierea, multiplicarea, distribuirea, arhivarea sau păstrarea, prin orice mijloace,a materialelor și informațiilor existente pe acest site, încercarea de a interveni, prin orice mijloace, în conținutul acestui site, ștergerea sau modificarea prin orice mijloace a materialelor și informațiilor publicate, sau încercarea de a acționa în acest scop; încercarea de a testa vulnerabilitatea sistemului sau accesarea oricăror servere sau servicii care nu sunt publice, fără autorizație;  încercarea de a interveni în funcționarea serverelor de hosting prin orice mijloace;folosirea oricăror adrese de e-mail publicate prin intermediul site-ului pentru distribuirea lor pe liste de mailing sau pentru trimiterea de SPAM. Încălcarea acestor reguli atrage raspunderea civilă sau penală după caz .

5. Disponibilitatea serviciului

Cotidianul Cuvantul liber își rezervă dreptul de a modifica sau chiar intrerupe, temporar sau permanent, parțial sau în totalitate, serviciile oferite prin intermediul acestui site.

Cotidianul Cuvantul liber nu este răspunzător față de utilizator,(orice persoană fizică, juridică sau institutie) pentru eventualele modificari, suspendari sau întreruperi a serviciilor disponibile prin intermediul site-ului.

Cotidianul Cuvantul liber poate schimba oricand atât conținutul cât și condițiile de folosire a site-ului.

6. Preturile

Toate preturile aferente produselor si serviciilor comercializate prin intermediul site-ului crișana.ro sunt exprimate in Lei si contin T.V.A., conform prevederilor legale in vigoare la momentul comercializarii acestor produse si/sau servicii.

7. Comenzile

Produsele si/sau Serviciile achizitionate de Client de pe site-ul cuvantul-liber.ro sunt destinate exclusiv uzului personal al Clientului. 

Prin finalizarea Comenzii Clientul garanteaza ca toate datele furnizate sunt reale si corecte, in caz contrar va fi raspunzator pentru orice consecinta determinată de aceste erori (ca de exemplu, fara a se limita la Comanda intarziata, transmisa gresit, etc). Site-ul cuvantul-liber.ro, respectiv Vanzatorul, nu pot fi trasi la raspundere pentru informatii introduse eronat.

Prin finalizarea comenzii, clientul declara in mod expres ca este de acord ca un reprezentant al Vanzatorului sa il contacteze prin orice mijloc disponibil (e-mail/ telefon) pentru confirmarea Comenzii.

Vanzatorul poate refuza o Comanda in urma unei notificari prealabile adresate Clientului, fara a exista obligatii intre parti si fara ca Clientul sa poata pretinde daune, pentru urmatoarele situatii: esuarea / invalidarea tranzactiei online; neacceptarea de catre banca emitenta a cardului Clientului / a tranzactiei; date incomplete sau incorecte ale Clientului; activitatea Clientului poate produce daune Vanzatorului/partenerilor; cel putin 2 (doua) livrari consecutiv esuate; alte motive obiective, ca de exemplu - fara a se limita la - situatia in care Clientul nu garanteaza ca modul de plata este valid si ca nu este obtinut printr-o metoda frauduloasa sau exista suspiciuni cu privire la modalitatea de plata.

Chiar daca a luat toate masurile pentru ca informatia prezentata pe acest site sa fie exacta si corecta, Editorul/Vanzatorul nu poate fi raspunzator de inexactitati care pot aparea in completarea de catre client a formularelor din site pentru finalizarea Comenzii. Utilizatorii sunt responsabili pentru evaluarea exactitatii, completitudinii si utilitatii informatiilor furnizate in cadrul formularelor disponibile pe acest site.

In cazul in care un Produs/Serviciu comandat de catre Client nu poate fi livrat, Vanzatorul se obliga sa informeze Clientul asupra acestui fapt si, in cazul in care Clientul a achitat anterior acestei informari contravaloarea Bunului si/sau Serviciului, sa returneze in contul Clientului contravaloarea Bunului si/sau Serviciului, in termen de maxim 14 zile de la data la care Vanzatorul a luat la cunostinta acest fapt sau de la data la care Clientul si-a exprimat in mod expres intentia de incetare a Contractului.

8. Facturare - plati

Pretul, modalitatea de plata si termenul de plata sunt specificate in Comanda. Vanzatorul va emite catre Client o factura pentru Produsele si Serviciile livrate, obligatia Clientului fiind sa furnizeze toate datele necesare emiterii facturii conform cu legislatia in vigoare. Clientul are acces la propriile facturi, in format electronic, in „Contul meu” alocat ca Utilizator al site-ului. Plata se face online, prin card bancar, prin intermediul unei institutii de autorizare a Tranzactiei care in prezent este banca Raiffeisen Bank Romania. Prin anularea abonamentului , abonatul recunoaste că suma zilelor ramasă din taxa lunară/anuala plătită in avans, nu va fi rambursată, urmind ca acesta sa fie pierdută.

9. Prelucrarea datelor cu caracter personal.

Prin crearea contului de Utilizator/Client si, implicit completarea datelor in formularul de creare cont, clientul declara ca accepta expres si neechivoc ca toate aceste date personale sa fie colectate si prelucrate nelimitat teritorial si/sau temporar de catre Editor/Vanzator, persoanele afiliate si partenerii contractuali ai acestora si sa poate fi transferate acestora sau altor entitatati din tara sau strainatate in scopul derularii de catre Editor/Vanzator, persoanele afiliate si partenerii contractuali ai acestora de activitati cum ar fi - dar fara a se limita la -  activitati de promovare a produselor si serviciilor, de marketing (inclusiv campanii promotionale sau de informare), de publicitate, de cercetare de piata, de statistica, de urmarire si monitorizare a vanzarilor si comportamentul consumatorului. 

Datele personale colectate sunt confidentiale. Conform Regulamentului 679/2016 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date,a legii 190/2018 privind GDPR, si a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, Editorul/Vanzatorul are obligatia de a prelucra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate datele personale furnizate de Utilizatori.

Scopul colectarii datelor cu caracter personal este: gestiune economico-financiara, reclama, marketing, statistica, servicii de informare, informarea Clientilor privind situatia contului lor de pe crișana.ro, informarea Clientilor privind evolutia si starea Comenzilor. Completarea de catre Utilizatori a formularelor pe site echivaleaza cu acceptarea neconditionata ca aceste date sa fie incluse in baza de date a Crisana.ro si cu utilizarea si prelucrarea de catre Editor/Vanzator, afiliatii si colaboratorii acestuia pentru desfasurarea activitatilor enumerate mai sus, inclusiv, dar nelimitandu-se la furnizori de servicii de marketing, audit, curierat, servicii de plata / bancare.

Clientilor le sunt garantate drepturile prevazute de Regulamentul 679/2016 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date: dreptul de acces la datele cu caracter personal, dreptul la rectificare asupra datelor, dreptul de a sterge datele prelucrate, dreptul de a solicita restrictionarea prelucrarii datelor personale, dreptul de portabilitate a datelor, dreptul la opozitie, dreptul de a va adresa cu o plangere Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Clientul isi poate exercita drepturile in baza unei cereri scrise, inaintata catre cotidianul Cuvantul liber.

Editorul/Vanzatorul nu solicita Utilizatorilor sai prin niciun mijloc de comunicare (telefon/e-mail etc) informatii confidentiale, date despre conturi bancare, parole personale etc. In cazul in care Utilizatorul le divulga unor terti, acesta poarta intreaga responsabilitate pentru actiunile sale. Astfel, in cazuri de divulgare de astfel de date, Utilizatorul nu poate tine raspunzator pe Editor/Vanzator  pentru niciun fel de prejudiciu. 

In concret, Editorul/Vanzatorul solicita Utilizatorului/Clientului datele personale minime impuse de exercitarea dreptului la libera exprimare si la informare (nume, prenume si adresa de email valida pentru cont de Utilizator cu privire  prin formularul de contact, atunci cand Utillizatorul intra in corespondenta cu Editorul) si respectiv respectarea unei obligatii legale (nume, prenume, sex, varsta, email, telefon si adresa, pentru Clientii care doresc achizitionarea Produselor/Serviciilor, carora site-ul crișana.ro le emite facturile aferente acestor achizitii).

Utilizatorii/Clientii vor primi comunicari comerciale, prin newsletter sau mailing list, numai in masura in care si-au dat consimtamantul expres pentru aceasta, selectand optiunea corespunzatoare din modulul „Abonare la Nesletter”, si vor avea oricand la dispozite optiunea dezabonarii automate.

Datele cardului de plata al Clientului care efectueaza cumparaturi online de Produse/Servicii nu vor fi accesibile si nici nu vor fi stocate de catre Editor/Vanzator, respectiv de SC CUVANTUL LIBER SRL., ci doar de catre institutia de autorizare a Tranzactiei sau o alta entitate autorizata sa presteze servicii de stocare date de identificare a cardului, despre a carei entitate Clientul/Utilizatorul este informat, anterior introducerii datelor.

Utilizatorul/Clientul are acces la toate datele personale colectate de Editor/Vanzator in zona de „Membri” alocata in care fiecare Utilizator detine „Contul meu”, insotit de posibilitatea editarii datelor din sectiunea „Editare cont”, precum si posibilitatea stergerii contului de Utilizator. Prin stergerea contului de Utilizator, identitatea acestuia este anonimizata in comentariile publicate, iar datele colectate de Editor/Vanzator sterse, cu exceptia celor rezultate din respectarea unei obligatii legale.

 Reclamantul care doreste inlaturarea anumitor date personale trebuie sa faca dovada interesului legitim, si anume ca este persoana afectata de prelucrarea nelegala a datelor respective.

Atentie! Datele personale cuprinse in articolele, stirele, informatiile publicate in articolele jurnalistice nu fac obiectul dreptului de stergere, conform legislatiei europene si nationale, prelucrarea in scopuri junalistice sau de arhivare in interes public facand parte din exceptiile prevazute „pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare şi la informare” de catre Regulamentul UE 2016/679.

Termenii si conditiile prezentate respecta reglementarile legislative aflate in vigoare, Regulamentul 679/2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor dateLegea 190/2018 privind GDPR, Legea 365/2022 privind comertul electronic, OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii.

TERMENI ŞI CONDIŢII DE UTILIZARE

INTRODUCERE
Aceasta politica privind utilizarea cookie-urilor este conceputa pentru a va informa in legatura cu practicile noastre in ceea ce priveste colectarea de informatii de la dvs. atunci cand vizitati site-ul nostru, prin intermediul cookie-urilor si a altor tehnologii de urmarire, insa cu respectarea dreptului dvs. la protectia datelor cu caracter personal care va privesc.

Cookie-urile noastre nu retin date cu caracter personal cum ar fi numele tau sau detaliile bancare. Acestea doar ne permit sa aflam informatii dupa ce v-ati autentificat sau ajuta la a face legatura intre informatiile privind navigarea facuta si datele tale cu caracter personal atunci cand alegi sa te inregistrezi pentru un serviciu sau buletin informativ.

Confidentialitatea informatiilor este o responsabilitate permanenta si, prin urmare, ne asumam ca vom actualiza din cand in cand acest document de informare pe masura ce vom intreprinde noi practici privind datele cu caracter personal sau vom adopta noi politici de confidentialitate. In ceea ce priveste prelucrarea datelor bazate pe consimtamant (dupa cum este descris mai jos), va vom notifica orice modificare si vom solicita consimtamantul dvs. suplimentar.

Precizam ca nu vom solicita ori primi informatii, de orice natura, de la copiii sub 16 ani. 

Informatiile de mai jos aduc la cunostinta dvs. mai multe detalii despre plasarea, utilizarea si administrarea cookie-urilor utilizate de site-ul www.cuvantul-liber.ro. De asemenea, sunt prezente si cateva linkuri utile legate de acest subiect.

Site-ul www.cuvantul-liber.ro este operat de societatea Cuvântul Liber SRL, cu sediul în jud. Mureș, loc . Tg.-Mureș str. Gheorghe Doja nr. 9  și poate fi contactat la adresa de e-mail cuvantul@mures.rdsmail.ro.

Cuvântul Liber SRL utilizeaza cookie-uri atat proprii, cat si de la terti, pentru a furniza vizitatorilor o experienta mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului vizitatorilor si clientilor sai.

CONTEXTUL LEGISLATIV
Conform cerintelor Directivei (UE) 2002/58/EC („Directiva E-Privacy”) si a Regulamentului (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE („Regulamentul GDPR”) aplicabil din data de 25 mai 2018, avem obligatia de a administra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate, datele personale pe care dvs. ni le furnizati prin utilizarea site-ului nostru in acord cu prevederile Regulamentului GDPR si a Directivei E-Privacy.

In special, Regulamentul GDPR ne obliga, in primul rand, sa oferim posibilitatea ca utilizatorul sa-si exprime sau, dupa caz, sa-si retraga oricand consimtamantul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal, sa rectifice continutul datelor cu caracter personal sau sa solicite transferul datelor cu caracter personal catre un alt operator, iar, in al doilea rand, sa informam utilizatorul despre continutul cookie-urilor utilizate de site-ul nostru, ce categorii de date personale ale utilizatorului sunt prelucrate de cookie-urile noastre, ce facem cu informatiile obtinute de cookie-uri si unde stocam respectivele informatii, oferirea unui nivel de securitate ridicat asupra informatiilor colectate de cookie-uri, posibilitatea utilizatorului de a bloca oricand rularea oricarui sau a tuturor cookie-urilor de site-ul nostru, precum si stergerea informatiilor colectate de cookie-uri.

Pentru mai multe detalii privind continutul acestor norme juridice, va rugam sa accesati urmatoarele link-uri:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=celex%3A32002L0058

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A32016R0679

DREPTURILE DVS.
Regulamentul GDPR ofera anumite drepturi persoanelor vizate. Aveti dreptul de a accesa si de a rectifica (corecta) inregistrarea datelor dvs. personale prelucrate de noi daca acestea sunt inexacte. Ne puteti solicita sa stergem aceste date sau sa incetam prelucrarea acestora, sub rezerva anumitor exceptii. De asemenea, ne puteti solicita incetarea utilizarii datelor dvs. in scopuri de marketing direct. Aveti dreptul sa depuneti o plangere la autoritatea de protectie a datelor daca aveti ingrijorari cu privire la modul in care prelucram datele dvs. personale. Cand este fezabil din punct de vedere tehnic, vom putea - la cererea dvs. - sa va furnizam datele personale sau sa le transmitem direct unui alt operator. Daca accesul nu poate fi furnizat intr-un interval de timp rezonabil, va vom furniza o data la care informatiile vor fi transmise. Puteti solicita, de asemenea, informatii suplimentare despre: scopul prelucrarii, categoriile de date cu caracter personal vizate, care a fost sursa informatiilor si cat timp vor fi stocate. Daca doriti sa executati oricare dintre aceste drepturi, va rugam sa contactati responsabilul nostru pentru protectia datelor la adresa cuvantul@mures.rdsmail.ro, oricand.

AVERTIZARE! Va rugam sa va exersati cu intelepciune drepturile si sa retineti ca abuzul de drepturi va poate atrage raspunderea.

Datele de contact ale autoritatii nationale de protectie a datelor cu caracter personal sunt urmatoarele:

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal

Adresa: Bucuresti, b-dul G-ral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, sector 1, cod postal 010336

Pagina de internet: http://www.dataprotection.ro

Adresa de e-mail: anspdcp@dataprotection.ro

Telefon:+40.318.059.211; +40.318.059.212

Fax: +40.318.059.602

RESPONSABILUL CU PROTECTIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL
Am desemnat un responsabil cu protectia datelor in ceea ce priveste toate aspectele legate de protectia datelor cu caracter personal, iar dvs. puteti contacta responsabilul cu protectia datelor cu privire la toate chestiunile legate de prelucrarea datelor dvs. si la exercitarea drepturilor dvs. potrivit dispozitiilor legale aplicabile, in special daca aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la modul in care noi prelucram datele dvs. cu caracter personal. Adresa de e-mail la care puteti contacta responsabilul cu protectia datelor este: cuvantul@mures.rdsmail.ro.

CONSIMTAMANTUL DVS. PENTRU UTILIZAREA COOKIE-URILOR
Odata ce ati accesat site-ul nostru veti fi intampinat de un mesaj prin care vi se va cere consimtamantul in acord cu dispozitiile legale aplicabile cu privire la categoriile de cookie-uri pe care veti fi sau nu de acord sa le folosim pe durata vizitei dvs. pe site-ul nostru. De asemenea, este important de retinut ca prin consimtamantul dat in sensul utilizarii cookie-ului/urilor respectiv/e veti fi de acord si cu stocarea in conditii de siguranta a informatiilor colectate de cookie-ul/-urile cu care ati fost de acord.

Pana la momentul la care procesul de accept/refuz pentru utilizarea cookie-urilor nu este finalizat niciun cookie nu va fi utilizat de site-ul nostru, cu exceptia cookie-urilor in lipsa carora site-ul nu poate functiona.

Precizam ca oricand veti avea posibilitatea sa blocati rularea cookie-urilor asa cum veti vedea mai jos, dar si posibilitatea de a sterge informatiile colectate de cookie-uri.

CE ESTE UN "COOKIE"?
Un "Internet Cookie" (termen cunoscut si ca "browser cookie" sau "HTTP cookie" sau pur si simplu "cookie") este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale utilizatorului de pe care se acceseaza acest site (mai multe detalii pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Cookie).

Cookie-ul este instalat prin solicitara emisa de catre un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome, Firefox) si este complet "pasiv" (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard drive-ul utilizatorului).

Un cookie este format din 2 parti: numele si continutul sau valoarea cookie-ului. Mai mult, durata de existenta a unui cookie este determinata, iar tehnic doar web-serverul care a trimis cookie-ul il poate accesa din nou in momentul in care un utilizator se intoarce pe website-ul asociat web-serverului respectiv.

Cookie-urile in sine nu solicita informatii cu caracter personal pentru a putea fi utilizate si, in cele mai multe cazuri, nu identifica personal utilizatorii de internet.

Exista 2 categorii mari de cookie-uri:

Cookie-uri de sesiune - acestea sunt stocate temporar in dosarul de cookie-uri al browserului web pentru ca acesta sa le memoreze pana cand utilizatorul iese de pe site-ul respectiv sau inchide fereastra browserului.

Cookie-uri persistente – acestea sunt stocate pe hard drive-ul unui computer sau echipament pentru o durata configurata de website-ul care l-a plasat. Acest tip de cookie-uri pot fi sterse de utilizator in orice moment prin intermediul setarilor browserului.

CARE SUNT AVANTAJELE COOKIE-URILOR?
Un cookie contine informatii care fac legatura intre un web-browser (browser-ul pe care il folositi dvs., spre exemplu Internet Explorer, Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, etc.) si un web-server anume, mai precis serverul care gazduieste site-ul nostru. Daca un browser acceseaza acel web-server din nou, acesta poate citi informatia deja stocata si reactiona in consecinta. Cookie-urile asigura utilizatorilor o experienta placuta de navigare si sustin eforturile multor websiteuri pentru a oferi servicii confortabile utilizatorillor: ex. preferintele in materie de confidentialitate online, optiunile privind limba site-ului, cosuri de cumparaturi sau publicitate relevanta.

CARE ESTE DURATA DE VIATA A UNUI COOKIE?
Cookieurile sunt administrate de web-servere. Durata de viata a unui cookie poate varia semnificativ, depinzand de scopul pentru care este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusiv pentru o singura sesiune (cookie-urile de sesiune) si nu mai sunt retinute odata ce utilizatorul paraseste website-ul si unele cookie-uri sunt retinute si refolosite de fiecare data cand utilizatorul revine pe acel website (cookie-urile persistente). Cu toate acestea, cookie-urile pot fi sterse de un utilizator in orice moment.

CUM FOLOSIM NOI COOKIE-URILE PE ACEST SITE
Am clasificat cookie-urile noastre in urmatoarele categorii, pentru a va fi mai usor sa intelegeti de ce avem nevoie de ele:

Strict necesare – acestea sunt utilizate pentru eficientizarea lucrului nostru pe site. Aceste cookie-uri nu colecteaza informatii despre dvs. care ar putea fi folosite pentru publicitate sau pentru a inregistra activitatea dvs. pe internet. Fara aceste cookie-uri, acest site nu va functiona corect. Asadar, daca blocati aceste cookie-uri, nu putem prezice cum va evolua site-ul pentru dvs.

Performanta – acestea sunt utilizate pentru a analiza modul in care functioneaza site-ul nostru si cum il putem imbunatati, de exemplu, care sunt paginile vizualizate cel mai des si daca intampinati mesaje de eroare. Acestea nu colecteaza informatii care va pot identifica, toate datele fiind anonime. Utilizand site-ul nostru va exprimati acordul privind utilizarea de cookie-uri de “performanta”. Daca le blocati, nu putem prezice cum va evolua site-ul pentru dvs. 

Functionalitate – acestea ajuta la imbunatatirea experientei dvs., de exemplu reamintindu-va ce produse ati adaugat in cos. Acestea pot inregistra modificarile pe care le-ati facut pe site. Informatiile pe care le colecteaza pot fi facute anonime. Acestea se refera strict la site-ul nostru si nu pot urmari alte site-uri pe care le vizitati.

Aveti posibilitatea sa blocati sau sa permiteti utilizarea acestor cookie-uri, dar blocarea lor poate insemna ca nu vom mai putea furniza anumite servicii. Este de asemenea posibil ca blocarea lor sa ne impiedice sa memoram ca nu ati dorit un anumit serviciu.

Targeting/publicitate – acestea sunt utilizate pentru a face schimb de anumite informatii cu terte parti cu care facem reclama, pentru a sti cum ati ajuns pe site-ul nostru. De asemenea, putem utiliza cookie-uri pentru a identifica partile site-ului de care sunteti interesat. Utilizam apoi aceste informatii pentru a va arata reclame si pagini care credem ca va pot interesa, pentru a individualiza modul in care comunicam cu dvs. sau pentru a individualiza continutul comunicarilor pe care vi le trimitem.

Daca preferati, puteti opta pentru a renunta la acestea. Individualizarea continutului inseamna ca acesta include informatii care reflecta interesul pe care l-ati aratat fata de continutul paginilor noastre sau oferte ori promotii care credem ca v-ar putea interesa, si pentru a imbunatati modul in care raspundem la necesitatile dvs.

TIPURILE DE COOKIE-URI PE CARE NOI LE FOLOSIM:

Denumire:
Pentru ce sunt folosite:
Unde sunt folosite:
Durata:
Categorie:
Modul de blocare:

CE SUNT COOKIE-URILE PLASATE DE TERTI?
Cookie-uri plasate de terti („third party cookies”) sunt plasate de un alt website decat cel pe care il viziteaza utilizatorul la momentul respectiv si ar putea fi folosite in mod anonim pentru a memora istoricul de navigare al unui utilizator, astfel incat acestuia sa-i fie livrata publicitate cat mai relevanta. Acest tip de cookie-uri pot fi blocate de un utilizator prin intermediul setarilor browser-ului.

Precizam ca nu avem control si nu suntem responsabili pentru politicile si practicile de confidentialitate ale unor terte parti, insa tertele parti se obliga sa respecte legea in vigoare si politicile de confidentialitate ale detinatorului acestui site.

CUM PUTETI OPRI COOKIE-URILE?
Dezactivarea si refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau dificil de vizitat si folosit. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu inseamna ca nu veti mai primi/vedea publicitate online.

Este posibila setarea din browser pentru ca aceste cookie-uri sa nu mai fie acceptate sau puteti seta browserul sa accepte cookie-uri de la un site anume. Dar, de exemplu, daca nu sunteti inregistat folosind cookie-urile, nu veti putea lasa comentarii.

Toate browserele moderne ofera posibilitatea de a schimba setarile cookie-urilor. Aceste setari se gasesc de regula in "optiuni" sau in meniul de "preferinte" al browserului dvs.

Pentru a intelege aceste setari, urmatoarele linkuri pot fi folositoare, altfel puteti folosi optiunea "ajutor" a browserului pentru mai multe detalii.

Cookie settings in Internet Explorer

Cookie settings in Chrome

Cookie settings in Firefox

Cookie settings in Safari

Linkuri utile

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre cookie-uri si la ce sunt utilizate, recomandam urmatoarele linkuri:

All About Cookies

Microsoft Cookies guide

STOCAREA INFORMATIILOR CAPTATE DE COOKIE-URI
Informatiile obtinute de cookie-uri sunt pastrate in conditii de siguranta ridicata de web-server, respectiv serverul care gazduieste site-ul nostru.

Va asiguram ca web-serverul nostru trebuie sa se conformeze unor cerinte de securitate ridicata in ceea ce priveste informatiile colectate prin cookie-uri, fiind obligat sa respecte cu strictete obligatiile impuse de legea aplicabila.

Informatiile pe care le colectam despre dvs. prin accesarea web-site-ului nostru nu vor fi partajate cu terte parti.

SECURITATEA DATELOR PERSONALE
Pentru a va proteja confidentialitatea datelor si a informatiilor personale pe care le transmiteti prin utilizarea acestui site web, vom mentine garantii fizice, tehnice si administrative.

Actualizam si testam tehnologia noastra de securitate in mod continuu. Restrictionam accesul la datele dvs. personale acelor angajati care trebuie sa stie acele informatii pentru a va oferi beneficii sau servicii. In plus, instruim angajatii nostri cu privire la importanta confidentialitatii si mentinerea confidentialitatii si securitatii informatiilor dvs.

Daca apare o scurgere de date cu caracter personal, vom face totul pentru a o elimina si pentru a evalua un nivel de risc legat de scurgere in conformitate cu politica noastra privind incalcarea datelor cu caracter personal. In cazul in care se constata ca scurgerea poate duce la vatamari fizice, materiale sau nemateriale pentru dvs. (de exemplu, discriminare, furt de identitate, frauda sau pierdere financiara), va vom contacta fara intarzieri nejustificate, cu exceptia cazului in care legea prevede altfel. Toate demersurile noastre vor fi luate in deplina cooperare cu autoritatea competenta de supraveghere.

ASPECTE DE SECURITATE LEGATE DE COOKIE-URI
Cookieurile NU sunt virusi! Ele folosesc formate tip plain text. Nu sunt alcatuite din bucati de cod asa ca nu pot fi executate nici nu pot auto-rula. In consecinta, nu se pot duplica sau replica pe alte retele pentru a se rula sau replica din nou. Deoarece nu pot indeplini aceste functii, nu pot fi considerate virusi.

Cookie-urile pot fi totusi folosite pentru scopuri negative. Deoarece stocheaza informatii despre preferintele si istoricul de navigare al utilizatorilor, atat pe un anume site cat si pe mai multe alte siteuri, cookie-urile pot fi folosite ca o forma de Spyware. Multe produse anti-spyware sunt constiente de acest fapt si in mod constant marcheaza cookie-urile pentru a fi sterse in cadrul procedurilor de stergere/scanare anti-virus/anti-spyware.

In general, browserele au integrate setari de confidentialitate care furnizeaza diferite nivele de acceptare a cookie-urilor, perioada de valabilitate si stergere automata dupa ce utilizatorul a vizitat un anumit site.

Deoarece protectia identitatii este foarte valoroasa si reprezinta dreptul fiecarui utilizator de internet, este indicat sa se stie ce eventuale probleme pot crea cookie-urile. Pentru ca prin intermediul lor se transmit in mod constant in ambele sensuri informatii intre browser si website, daca un atacator sau persoana neautorizata intervine in parcursul de transmitere a datelor, informatiile continute de cookie pot fi interceptate. Desi foarte rar, acest lucru se poate intampla daca browserul se conecteaza la server folosind o retea necriptata (ex: o retea WiFi nesecurizata).

Alte atacuri bazate pe cookie implica setari gresite ale cookie-urilor pe servere. Daca un website nu solicita browserului sa foloseasca doar canale criptate, atacatorii pot folosi aceasta vulnerabilitate pentru a pacali browserele in a trimite informatii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizeaza apoi informatiile in scopuri de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important sa fiti atenti in alegerea metodei celei mai potrivite de protectie a informatiilor personale.

MODIFICARI ALE POLITICII PRIVIND COOKIE-URILE
Este posibil sa actualizam din cand in cand acest document de informare prin publicarea unei noi versiuni pe acest site web.

Avand in vedere ca legile privind protectia datelor cu caracter personal, interpretarile organelor de stat, recomandarile autoritatilor de supraveghere se schimba si se imbunatatesc din cand in cand, se asteapta ca aceasta notificare privind confidentialitatea si conditiile de utilizare sa se schimbe si ea. Ne rezervam dreptul de a modifica in orice moment, din orice motiv si fara notificare acest document de informare. Orice modificare a politicii noastre de confidentialitate va fi afisata pe aceasta pagina, astfel incat sa fiti constienti de politicile noastre. Dispozitiile continute in prezentul document inlocuiesc toate anunturile sau declaratiile anterioare privind practicile noastre de confidentialitate si termenii si conditiile care guverneaza utilizarea acestui site web.

SFATURI PENTRU O NAVIGARE SIGURA SI RESPONSABILA, BAZATA PE COOKIE-URI
Datorita flexibilitatii lor si a faptului ca majoritatea dintre cele mai vizitate site-uri si cele mai mari folosesc cookie-uri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai raspandite si utilizate printre care Youtube, Gmail, Yahoo si altele.

Iata cateva sfaturi care va pot asigura insa ca navigati fara griji cu ajutorul cookie-urilor:
Particularizati-va setarile browserului in ceea ce priveste cookie-urile pentru a reflecta un nivel confortabil pentru voi al securitatii utilizarii cookie-urilor.

Daca nu va deranjeaza cookie-urile si sunteti singura persoana care utilizeaza computerul, puteti seta termene lungi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare si al datelor personale de acces.
Daca impartiti accesul la calculator, puteti lua in considerare setarea browserului pentru a sterge datele individuale de navigare de fiecare data cand inchideti browserul. Aceasta este o varianta de a accesa site-urile care plaseaza cookieuri si de a sterge orice informatie de vizitare la inchiderea sesiunii navigare.
Instalati-va si updatati-va constant aplicatii antispyware.
Multe dintre aplicatiile de detectare si prevenire a spyware-ului includ detectarea atacurilor pe site-uri. Astfel, impiedica browserul de la a accesa website-uri care ar putea sa exploateze vulnerabilitatile browserului sau sa descarce software periculos. Asigurati-va ca aveti browserul mereu updatat. Multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizeaza exploatand punctele slabe ale versiunilor vechi ale browserelor.

Cookie-urile sunt pretutindeni si nu pot fi evitate daca doriti sa va bucurati de acces pe cele mai bune si cele mai mari site-uri de pe Internet - locale sau internationale. Cu o intelegere clara a modului lor de operare si a beneficiilor pe care le aduc, puteti lua masurile necesare de securitate astel incat sa puteti naviga cu incredere pe internet.

INTREBARI, NELAMURIRI, RECLAMATII
Daca aveti intrebari cu privire la informatiile dvs. personale sau daca doriti sa va executati drepturile sau aveti nelamuriri sau reclamatii, va rugam sa ne contactati prin trimiterea unui e-mail la responsabilul pentru protectia datelor la cuvantul@mures.rdsmail.ro.

Daca doriti sa nu folosim informatiile pe care ni le-ati furnizat, va rugam sa ne trimiteti un e-mail catre cuvantul@mures.rdsmail.ro cu titlul "Nu utilizati datele mele" si numele dvs.

Pentru a va actualiza sau a corecta datele dvs. personale, va rugam sa contactati responsabilul pentru protectia datelor la cuvantul@mures.rdsmail.ro.

-------------------------------------------------------

Prin utilizarea acestui site sau a serviciilor oferite de Cuvântul Liber SRL se înţelege că aţi citit şi acceptat integral termenii şi condiţiile de utilizare a site-ului.

Serviciile şi informaţiile de pe site-ul www.cuvantul-liber.ro sunt livrate gratuit tuturor utilizatorilor care acceseaza site-ul. Orice material încărcat pe site de un utilizator, în orice format, va fi supus procesului de moderare înainte de a fi afişat.

Conţinutul www.cuvantul-liber.ro este proprietatea Cuvântul Liber SRL sau al companiilor partenere şi nu poate fi preluat, difuzat, vândut sau revândut decât cu acordul expres al Cuvântul Liber SRL. Conţinutul publicat pe site-ul www.cuvantul-liber.ro se supune legislaţiei drepturilor de autor.

Cuvântul Liber SRL îşi rezervă dreptul de a restricţiona utilizarea serviciilor de către utilizatorii site-ului dacă informaţiile sunt folosite în scop comercial.

Cuvântul Liber SRL nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul livrat utilizatorilor de către site-uri neafiliate care ar putea redirecţiona utilizatorii pe site-ul www.cuvantul-liber.ro. Articolele www.cuvantul-liber.ro pot conţine link-uri către alte site-uri considerate relevante în context sau pot include documentaţie în diverse formate, disponibile pentru descărcare. Cuvântul Liber SRL nu îşi asumă responsabilitatea pentru acurateţea informaţiilor conţinute de site-urile spre care este direcţionat utilizatorul şi nici nu îşi asumă drepturile de autor pentru informaţiile din fişierele ataşate articolelor.

Utilizatorii pot încărca pe site-ul www.cuvantul-liber.ro imagini, texte sau fişiere de alte formate, garantând că sunt proprietarii drepturilor de autor pentru acestea sau că au acordul expres al proprietarului pentru difuzarea acestor fişiere prin intermediul site-ului www.cuvantul-liber.ro. Utilizatorii acordă o licenţă neexclusivă, cu titlu gratuit, irevocabilă şi nelimitată prin care Cuvântul Liber SRL poate redistribui, reproduce sau promova părţi din materialul încărcat sau fişierul integral. Este interzisă încărcarea pe site a conţinutului ilegal, inclusiv pornografie cu minori, instigare la violenţă, discriminare sau rasism.

În cazul în care sesizaţi pe site-ul www.cuvantul-liber.ro texte sau fişiere care încalcă legea drepturilor de autor sau pe care le consideraţi indecente sau ilegale, puteţi contacta redacţia la adresa de mail cuvantul@mures.rdsmail.ro sau prin intermediul formularului de contact. Cuvântul Liber SRL se angajează să soluţioneze, favorabil sau nefavorabil, toate cererile de acest tip.

Cuvântul Liber SRL se angajează să nu trimită utilizatorilor site-ului www.cuvantul-liber.ro niciun fel de mesaje comerciale pentru care nu are acceptul prealabil şi fără echivoc al utilizatorilor.

Politica de comentarii

Comentarea de către utilizatori a articolelor publicate pe site-ul www.cuvantul-liber.ro poate fi făcută fără înregistrare prealabilă. Cuvântul Liber SRL îşi rezervă dreptul de a nu publica niciun fel de conţinut încărcat de utilizatori, inclusiv comentarii, dacă acesta încalcă echivoc sau neechivoc condiţiile utilizării acestui site. Nu vor fi publicate comentariile de tip Spam, care conţin link-uri către site-uri postate în scop comercial. De asemenea nu vor fi publicate comentariile care conţin termeni licenţioşi, limbaj obscen sau atacuri la persoană.

Cuvântul Liber îşi rezervă dreptul de adăuga sau modifica regulile de utilizare a acestui site, în orice moment, fără notificarea prealabilă a utilizatorilor www.cuvantul-liber.ro.