„POHTA CE-A POHTIT"


Categorie: Editorial
|
28-11-2019
Nr: 228 (7.689)
|
Autor: IOAN CISMAȘ
|

Domnul Iohannis a fost deseori criticat în mandatul de cinci ani care, teoretic, s-a încheiat duminică, (moment care pentru domnia sa a însemnat un nou și glorios început), pentru lipsa de implicare în problemele țării, ca președinte. Criticii domniei sale au uitat însă că fișa postului de președinte, care înseamnă mai mult „a veghea", nu i-a permis să se implice direct, nici în construirea de autostrăzi, de spitale sau de școli, în reglementarea unor probleme din justiție sau educație, ceea ce nu înseamnă că cineva l-ar fi oprit să o facă, dacă ar fi dorit dinadins. Răspunzând voalat acestor atacuri, domnia sa recunoaște într-o oarecare măsură poziția de „no combat", afișată în primul său mandat, pe care o și justifică prin lipsa forțelor politice care să-l fi sprijinit într-o implicare mai directă. Acesta este și motivul pentru care invoca, cu orice prilej, lipsa partidului său, pe care să se poată baza în demersurile sale de a duce România, „pas cu pas", pe drumul cel bun, pentru ca în cele din urmă să ajungem la România normală. Grăbindu-se însă, încet, cum stă bine unui ardelean sadea, domnia sa a considerat că mai are nevoie de încă un mandat pentru „a-și duce treaba până la capăt", adică pentru a ajunge la acea Românie normală, pe care o tot invocăm, dar care nu știm cum va arăta, pentru că, la noi, tot ceea ce se petrece pare anormal.

Iată că, Cel de Sus, sau cineva de acolo de sus, de undeva, i-a ascultat ruga fierbinte și, în cele din urmă „pohta ce-a pohtit" s-a împlinit cu vârf și îndesat. De mai bine de o lună și jumătate are la îndemână partidul său, PNL, partid care a reușit să-i asigure un zdrobitor câștig în alegerile prezidențiale din 24 noiembrie a.c., cu cele 65,88 procente câștigate în țară și 96 la sută dobândite în diaspora.

Lucrurile nu s-ar fi întâmplat așa sau atât de categoric, dacă domnia sa n-ar fi beneficiat de comportamentul catastrofal al partidului aflat la putere, PSD, de enormele greșeli ale liderilor acestuia, în toți cei trei ani ai guvernării lor, care, îmbătați și ei de mirajul puterii au învârtit țara pe degete, în maniera cea mai golănească și șmecherească, dând sens contrar celebrului aforism al scriitorului Steinhardt, „dăruind vei dobândi". Ei au considerat că dăruind mulțimii tot felul de avantaje materiale: pensii și salarii consistente, precum și alte avantaje, legitime în felul lor pentru unii, și nelegitime pentru alții, le vor cumpăra conștiința și sufletul, vor dobândi acel drept perfid de a le închide gura și de a-i face imuni la toate șmecheriile și matrapazlâcurile lor, în siluirea țării, a ordinii constituționale și statului de drept, fiecare după pofta lui.

Așa s-a ajuns la puternice și dese mișcări de stradă, la nemulțumiri de ordin general, care au culminat cu implicarea, la 10 august 2018, al diasporei, „pusă și ea pe fugă" de forțe anume pregătite, sub motivația încercării unei lovituri de stat

Evident că, în general, și mai ales cei cu judecată dreaptă, și-au dat seama de acel joc, la două capete, a liderilor PSD, și cu toată părerea de rău au fost nevoiți să le întoarcă spatele, și faptul acesta se datorează numai și numai conducerii PSD, în frunte cu gașca de derbedei politici ai lui Dragnea, care a început guvernarea sub auspiciile unei adevărate renașteri a României, proiect care în scurt timp a fost resetat, dus în derizoriu, tocmai de către inițiatori și de cei chemați să-l înfăptuiască.

Desprinderea și divorțul de cei care le-au făcut un bine pe jumătate au fost dure de tot. Pentru că oricât de mult le-ar fi prins din punct de vedere material, câștigurile dobândite, deasupra acestora tronează demnitatea umană, cinstea și corectitudinea, apărarea valorilor morale și democratice, care nu pot fi cumpărate astfel.

Așa s-a întâmplat că, cu toată campania intensă, dusă prin insistența ei până la agresivitate, în care s-a consumat multă energie și s-a pus în același timp, mult suflet, candidata Viorica Dăncilă, n-a reușit să întoarcă, în totalitate, din drumul lor, pe cei mulți din țară, care din motivele arătate mai sus le-au întors spatele, fără a mai vorbi de cei din diaspora. Făcând o paranteză la acest subiect, suntem consternați de „judecățile de valoare" ale baronilor și ale altor derbedei politici din CEx, care au cerut capul Vioricăi Dăncilă", pe care, în cele din urmă, l-au și obținut, pentru „catastrofalele" rezultate în alegeri, din moment ce în turul II al prezidențialelor, ea a reușit să aducă în favoarea PSD, peste un milion de voturi în plus, să atenueze astfel din efectele multor porcării pe care acești nemernici, gen: Ștefănescu, Rădulescu, Iordache, Vasilescu, Nicolae Șerban etc., în frunte cu Dragnea și Vâlcov, și secondați de Tudorel Toader, le-au făcut în guvernarea lor. Și suntem convinși că nici unul din „marii bărbați" ai PSD, aflați în locul Vioricăi Dăncilă, n-ar fi obținut nici pe departe acest scor la actualele alegeri.

Am prezentat succint această stare de lucruri, pentru a vedea cât de ușor se poate ajunge de la extaz la agonie, în cazul unui partid, și cum poate fi deturnat viitorul și dată peste cap prosperitatea unei țări, atunci când la guvernare ajung indivizi de joasă speță: aventurieri, escroci, oameni lipsiți de scrupule sau adevărați lupi îmbrăcați în haine de oaie, cărora nu le pasă de nimic, în afară de propriul lor buzunar. Destinul PSD nu se va schimba în bine, atâta vreme cât conducerea acestui partid al nevoiașilor, de la toate nivelurile, este acaparată de cei mai bogați indivizi din comunitate, cum e cazul și la noi în județ, întrebându-ne ce au aceștia comun cu social-democrația, cu aspirațiile și nevoile celor săraci?

Mutațiile care au avut loc în gândirea electoratului, în actuala campanie, în raport cu cele anterioare, este vorba în primul rând de maturizarea ei, sunt de natură să-i pună pe gânduri și pe actualii învingători, în frunte cu președintele Iohannis, care au putut constata, pe viu, că, cu promisiunile aruncate în vânt nu se mai poate glumi. De asemenea, conduita celor ajunși la putere trebuie serios corectată, chiar resetată, pentru că, după cum s-a văzut, s-a cam terminat cu șmecheria arhicunoscută și, din păcate, prea mult tolerată, cu privire la „una promitem în campanie și alta facem la guvernare". Minciuna și demagogia au ajuns în faza de a nu mai fi înghițite de electorat.

În consecință, așteptăm de la noua Putere un alt mod de a aborda problemele existențiale ale națiunii române, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. Din cele pe plan intern, în afară de buna funcționare a instituțiilor statului, amintim implicarea în punerea la punct a infrastructurii țării, prin relansarea construcțiilor de autostrăzi și modernizarea rețelei de căi ferate, pentru o mai bună comunicare și legare a provinciilor țării între ele, iar în plan legislativ readucerea în practica alegerilor locale a turului II, singura modalitate de a oferi cetățenilor șansa de a participa la un scrutin cu adevărat democratic. Sperăm că domnul președinte Iohannis, căruia îi dorim un al doilea mandat mult mai bogat în rezultate bune, va avea în vedere aceste enorme priorități și că sub bagheta domniei sale „orchestra guvernamentală" pe care și-a dorit-o cu atâta ardoare, nu va da rateuri de genul celor care au fost, punând țara pe picioarele solide și adevărate ale democrației și prosperității. Așa cum dintotdeauna au visat înaintașii noștri, inclusiv cei care în decembrie 1989 și-au dat viața pentru o Românie liberă, puternică, prosperă și, de ce nu, fericită.

 

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval