28 aprilie Duminica Floriilor

Distribuie pe:

Sărbătorită, anul acesta, la 28 aprilie, Duminica Floriilor este ziua în care se prăznuiește Intrarea Domnului Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului.

Intrarea Domnului în Ierusalim inaugurează ultima săptămână din viața Sa pământeană: din această zi, începe Săptămâna Patimilor. În toate bisericile se oficiază, in fiecare seară, Deniile, slujbe prin care credincioșii sunt chemați să-L însoțească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea și Învierea Sa.

Numeroase tradiții s-au adăugat acestei sărbători, una dintre ele fiind legată de legenda Maicii Domnului care, în căutarea lui Iisus, a dat peste o apă și a rugat o salcie să facă punte, binecuvântând-o apoi ca în fiecare an să fie dusă la biserică de Florii. Din acest motiv se presupune că oamenii duc la biserică flori și ramuri de salcie pentru a fi sfințite. Mâțișorii sfințiți de preot au puteri magice, se așază la fereastră, uși sau icoane pentru a apăra casa de rele și de boli. În vechime, oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Exista credința că abia acum pomii prind putere să rodească, de aceea nu se plantau pomi înainte de Florii, de teamă ca aceștia să nu rămână fără rod.

Stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină. În unele sate, mâțișorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate, sau erau utilizate și în scopuri terapeutice: ei înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli. Sătenii treceau pe la mormintele rudelor pentru a le agăța de cruci crenguțele de salcie, astfel aceștia vor ști că Paștele se apropie. În jurul sărbătorii de Florii s-au creat și o serie de superstiții: celui care se împărtășește de Florii i se va împlini orice dorință își va pune când se apropie de preot * Acum se aerisesc hainele și zestrea * Dacă cineva îndrăznește să se spele pe cap chiar în ziua de Florii, fără apa descântată și sfințită, riscă să albească* Se dau câteva ramuri de salcie la vite ca să mănânce, iar livezile și viile sunt împodobite ca să dea roade bogate. (surse - azm.gov.ro, crestinortodox.ro; foto - realitatea.md)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu