A FOST ODATĂ O FÂNTÂNĂ...

Distribuie pe:

În zilele noastre, suntem fascinați de fântânile cântătoare ale Dubaiului, dar puțini români știu sau își mai amintesc faptul că prima fântână cu coregrafie muzicală din lume, denumită și “Fântâna muzicală”, a fost construită în Târgu-Mureș, cu două secole înainte, între anii 1820 și 1822, de Bodor Peter, un inginer mecanic originar din Sângeorgiu de Pădure (județul Mureș).

Partea mecanică, pe structura hidraulică, era mișcată de forța apei ce cobora din Cetatea târgumureșeană, care făcea să răsune o frumoasă melodie populară la fiecare oră exactă. Bodor i-a construit un pavilion mic, acoperit de o cupolă în vârful căreia trona statuia zeului apelor, Neptun, cu tridentul în mână, care, rotindu-se încet, indica trecerea timpului. Un mecanism ascuns sub cupolă servea muzica, din șase în șase ore. În 1836, în urma unui viscol, cupola a căzut, iar mecanismele ascunse sub ea s-au defectat iremediabil. Întâmplarea face că, în aceeași perioadă, Bodor a fost condamnat la închisoare pentru falsificare de bani și se pare că, supărat, meșterul ar fi scos un șurub din mecanismul fântânii, aceasta amuțind pe veci. Totuși, în același an 1936, Bodor Peter a realizat o copie aproape identică, însă electrică, nu hidraulică, amplasată pe insula Margit, din Budapesta. Și aceasta a fost distrusă în Al Doilea Război Mondial, dar ungurii au restaurat-o un secol mai târziu, în 1954 și 1997.

A existat, de fapt, un desen din 1821 despre fântână, fără însă a da detalii despre mecanisme. Nemaigăsind meșter care s-o repare, pentru păstrarea tradiției, o bună perioadă, muzicanți angajați de Consiliul orășenesc au interpretat muzica la fântână, după care, în 1911, construcția deteriorată a fost demolată.

Până în momentul de față, Târgu-Mureșul și-a pierdut fântâna, deși discuții de reconstrucție, la nivelul Consiliului local, au existat chiar și în anii trecuți.

Dar, în localitatea natală a ingeniosului meșter, fiu al unui preot reformat, născut în 1788, în Sângeorgiu de Pădure, cu studii la Politehnica din Viena, în incinta Școlii generale (fostul Castel Rhédey, unde s-a născut stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii), îi este dedicată o Sală memorială, unde este expusă și o machetă aproximativ asemănătoare cu cea a fântânii muzicale.

Neexistând proiectul original al construcției din Târgu-Mureș, nici “sora” ei budapestană nu a fost copia ei fidelă. Macheta realizată pentru Sala memorială din Sângeorgiu de Pădure se află oarecum între cele două, afirmă realizatorii.

Potrivit Wikipedia, Bodor Péter a mai realizat un plug, o căruță, o moară de apă și câteva orgi pentru bisericile reformate din zonă. Alte surse menționează despre meșterul Bodor că a ridicat un pod exclusiv din lemn peste râul Mureș. Podul a rezistat un secol, când a fost înlocuit cu unul metalic. Tot meșterului Bodor îi sunt atribuite și scările de lemn în turnul Bisericii din Cetate, orga Bisericii din Chibed, care sunt folosite și astăzi, precum și frescele pictate pe zid uscat din interiorul Bisericii Catolice din Gherla.

În anii trecuți, s-a vorbit în Consiliul Local despre reconstrucția Fântânii cântătoare și amplasarea ei lângă Ceasul de flori al Târgu-Mureșului. E un vis frumos, care poate că se va împlini odată...!

 

Lasă un comentariu