MISTERELE CROMOZOMULUI Y MASCULIN

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Departamentul de Biologie Cardiovasculară Experimentală a Institutului de Cercetare Clinică din Montreal, citați de descopera.ro, susțin că materialul genetic căruia bărbații își datorează existența, și anume cromozomul Y, are un rol mult mai mare în anatomia bărbaților decât să controleze funcția organelor sexuale, prin reglarea a nenumeroase procese celulare din corp.

„În studiul nostru, am constatat că acest cromozom Y poate rezolva misterul unora dintre diferențele biologice inexplicabile dintre bărbați și femei, cum ar fi de ce anumite boli tind să afecteze mai grav un sex decât altul.

Cu excepția spermatozoizilor și a ovulelor, fiecare celulă umană conține 23 de perechi de cromozomi, care stochează în totalitate ADN-ul unei persoane. Aceasta include o pereche de cromozomi sexuali, alcătuită din doi cromozomi X la femei și un cromozom X și unul Y la bărbați. În ciuda faptului că genele de pe cromozomul Y sunt prezente în toate celulele din corpul unui bărbat, rolul pe care îl joacă în afara organelor sexuale a rămas până acum foarte puțin înțeles.

În cadrul cercetării efectuate, echipa noastră a modificat genetic șoareci masculi pentru a nu avea una dintre gene de pe cromozomul Y și a observat o modificare semnificativă în activitatea celulară a țesutului cardiac al rozătoarelor, constând în schimbări majore ale funcției cardiace și ale sănătății.

De exemplu, proteinele implicate în întreținerea membranelor în jurul structurilor, precum mitocondriile care generează energie pentru celule, au fost alterate în inimă ca urmare a modificării cromozomului Y. Totodată, capacitatea celulelor cardiace de a răspunde la acizii grași a fost afectată de această ajustare, sugerând că genele de pe cromozomul Y pot juca un rol crucial în bolile de inimă la bărbați.

Descoperirea noastră oferă o mai bună înțelegere a modului în care genele de pe cromozomul Y permit celulelor masculine să funcționeze diferit de celulele feminine.

De asemenea, am fost surprinși că ștergerea unei gene de pe cromozomul Y a avut un impact direct asupra expresiei genelor vecine, sugerând că diferitele gene de pe acest cromozom pot funcționa împreună ca o unitate, mai degrabă decât individual.

Această constatare a dus deja la speculații că acest cromozom ar putea fi cumva responsabil pentru predispoziția crescută a bărbaților la Covid-19, însă în acest caz numai timpul și mai multe cercetări pot da răspunsul", afirmă oamenii de știință canadieni. (L.P.)

 

Lasă un comentariu