VIRGIL ONITIU


Categorie: Cultural
|
06-03-2014
Nr: 45
|
Autor: MARIN SARA
|
� 150 DE ANI DE LA NASTERE �

Personalitate de seama a Reghinului, scriitor si istoric literar, Virgil Onitiu s-a nascut la 21 februarie 1864 in Reghin, fiind primul din cei cinci copii ai judecatorului magistrat Alexandru Onitiu.

Cursurile primare le urmeaza la Reghin, in vechea scoala romaneasca, situata in incinta fostei Scoli Generale nr. 1, unde in prezent functioneaza Gradinita nr. 3, cu program normal. Studiile sunt continuate in orasul Caransebes, unde s-a mutat cu familia, pentru o scurta vreme, deoarece, din cauza sentimentelor sale nationaliste, tatal sau a fost transferat in Ungaria, la Segedin. Aici isi definitiveaza si cursurile liceale, in anul 1882.

Traind intr-un mediu familial sanatos, cu atitudine ferma pentru demnitatea nationala, dragostea si respectul, cultivate, inca din copilarie, pentru iubirea fata de patrie si natiunea romana, i-au fost calauze permanente in intreaga sa activitate.

In toamna anului 1882 se inscrie la Institutul Teologic din Sibiu, lucru care ii va influenta benefic intreaga viata. Acum se concretizeaza si inceputurile sale literare de versuri si proza, publicand in revista "Muza� si in "Telegraful Roman�.

De asemenea, biograful sau, Horia Teculescu, din Sighisoara, mentioneaza numeroase lucrari literare si un studiu "Nationalismul in literatura�. Tot profesorul sighisorean Horia Teculescu, in monografia sa despre Virgil Onitiu, aparuta in anul 1947, indica data nasterii sale 21 februarie1864, la Reghin, si nu 6 februarie 1864, cum se vehiculeaza in alte lucrari.

Lipsurile materiale il obliga, pentru un scurt timp, sa se angajeze la "Telegraful Roman�, ca ajutor de redactor si "cancelist� al Mitropoliei. Din toamna anului 1886, beneficiind de o bursa din partea Fundatiei "Moga�, urmeaza cursurile Facultatii de Litere si Filozofie de la Universitatea vieneza, unde are ocazia cunoasterii si imprietenirii cu membrii Societatii Academice Studentesti � "Romania Juna�, fiind ales chiar presedinte al acestei societati, a carei lozinca era "Uniti-va in cuget, uniti-va-n simtiri�. Isi continua studiile la Facultatea de Filozofie si Filologie a Universitatii din Budapesta, fiind coleg cu Vasile Goldis si Valeriu Braniste.

Paralel cu preocuparile lui pe plan profesional, observam inclinatiile sale literare, in 1888 redactand revista "Roza cu ghimpi�, cat si colaborarea lui cu reviste importante, in care isi publica scrierile nuvelistice: "Familia�, "Tribuna�, "Convorbiri literare�. In cadrul Societatii Academice "Petru Maior� desfasoara o activitate bogata, care se inscrie in miscarea de renastere national-culturala a romanilor din intreaga monarhie.

Dupa terminarea studiilor, in urma concursului sustinut in anul 1890, ocupa catedra de limba romana si latina la Liceul Ortodox Roman din Brasov. Paralel, debuteaza pe plan editorial, in anul 1891, cu volumul "101 istorioare morale pentru tinerime�. Datorita preocuparilor lui instructiv-educative, dupa patru ani va ocupa functia de director, exercitata pana la sfarsitul vietii, fiind, pe buna dreptate, considerat "un exemplu viu de dascal erudit, de pedagog, de om de caracter� � (acad. prof. E. Pop), un mare "educator, deschizator de suflete si ziditor de idealuri� � (Horia Teculescu), iar Nicolae Iorga il considera o personalitate de seama care "a adus nepretuite servicii invatamantului romanesc in Ardeal�. Chiar in timpul vietii, Virgil Onitiu era considerat de catre contemporanii sai drept "steagul profesiorimii din Ardeal�.

Ca director si profesor si-a indeplinit cu cinste misiunea nobila "stimuland pe elevi la implinirea datoriei si indemnand pe profesori sa le serveasca de model�.

Conceptia lui despre scoala, profesori si educatie este prezentata in cele doua volume de conferinte pe teme pedagogice, aparute la Brasov in anii 1897 si 1900, fiind si autorul multor manuale didactice, prin care urmarea noi forme de prezentare si insusire a cunostintelor de limba si literatura romana, cunoasterea valorilor culturale ale trecutului, pentru formarea personalitatii elevilor.

Parintilor si elevilor, deopotriva, le-a intarit convingerea ca "lectura particulara, ca cel mai bun mijloc de crestere in viata privata a scolarilor, trebuie sa formeze obiectul deosebitei noastre ingrijiri�.

Ca bun pedagog a urmarit sa trezeasca curiozitatea elevilor, sa dezvolte spiritul de observatie, increderea in puterile proprii. Mentionam, de asemenea, bogata activitate didactica si pedagogica a lui Virgil Onitiu, prin care a incercat sa dea un continut nou invatamantului romanesc din Transilvania. Concomitent cu activitatea didactica, Virgil Onitiu a avut preocupari si rezultate frumoase in domeniul literaturii, istoriei literare, folclorului si publicisticii. A scris peste douazeci de schite si nuvele, publicate in mai multe reviste si ziare, si in volumele "De toate� (1897) si "Clipe de repaus� (1901). Apreciind intreaga activitate, revista "Transilvania� (nr. 10, din 1920) mentiona prin glasul si condeiul lui Alexandru Lapedatu, urmatoarele: "Nimenea ca dansul n-a stiut sa dezgroape din negura trecutului framantarile si maririle slavei romanesti. Inviau in graiul sau maiastru toti carturarii si cantaretii trecutului nostru, inaltand inimile�. Moartea timpurie, survenita la 21 decembrie 1915, a surprins lumea academica si oamenii simpli, producand regrete si pareri de rau pana si celor care abia auzisera de carturar.

De-a lungul timpului, studiile si referirile privind personalitatea si opera distinsului umanist Virgil Onitiu, unele devenind surse pretioase de cercetare, s-au constituit intr-o importanta baza documentara: Horia Teculescu � "Virgil Onitiu. Viata si opera.�, Bucuresti, 1937; Eugen Nicoara, Vasile Netea � "Figuri muresene�, editura Revistei "Progres si cultura�, Targu-Mures, 1933; I. Chiorean � "Profiluri muresene�, Targu-Mures, 1971; Ana Cozma � "Scriitori romani mureseni. Dictionar bio-bibliografic�, Targu-Mures, 2000; dr. Grigore Ploesteanu, prof. Marin Sara (coordonatori) � "Reghinul cultural II - Studii si articole�, 1990; Mircea Manta � "Virgil Onitiu in cultura romaneasca�, editura Arania, Brasov, 2006; Georgeta Marginean, Demeter Judith (autori), prof. Marin Sara (coordonator) � "Profiluri reghinene. Dictionar bio-bibliografic�. Dictionarul a beneficiat de o prefata a prof. univ. dr. Cornel Moraru. Cu ocazia acestei aniversari, adevarata sarbatoare pentru reghineni, Biblioteca Municipala "Petru Maior� � Reghin, a organizat luni, 24 februarie 2014, medalionul literar "Virgil Onitiu - 150 de ani de la nastere� si prezentarea cartii "Virgil Onitiu in cultura romaneasca�, autor Mircea Manta.

Dupa cuvantul de deschidere al doamnei director al bibliotecii, Sorina Bloj, care a inclus evenimentul in cadrul "Zilelor Bibliotecii �Petru Maior��, editia a XXXIV-a, a vorbit doamna profesor Maria Pop despre personalitatea si opera lui Virgil Onitiu. Cu unele referiri privind importanta acestui eveniment a vorbit si profesorul Marin Sara. Coordonatorii si organizatorii actiunii au fost doamnele bibliotecare Elena Enache si Doina Molnar.

Mentionam participarea numeroasa a elevilor de la Liceul tehnologic "Ioan Bojor� din Reghin, insotiti de doamna bibliotecara Eugenia Todoran si domnul profesor Ioan Farcas.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval