TVA-ul redus ne-ar lasa mai multi bani in buzunare!

Carnea si legumele,
in topul cheltuielilor romanilor

Potrivit unui studiu GfK, alimentele proaspete sunt prezente in
doua din trei cosuri de cumparaturi si reprezinta 38% din totalul
cheltuielilor romanilor dedicate consumului casnic pentru
produsele de larg consum.
Carnea, legumele si fructele sunt, alaturi de paine, cele mai cumparate
alimente. Per ansamblu, produsele pe care romanii cheltuiesc cei mai
multi bani de-a lungul unui an sunt carnea, legumele si mezelurile.
Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), un roman
consuma aproape 58 de kilograme de carne in fiecare an, din care 18,5
kilograme de carne de pui, 11,8 kilograme de carne de porc, 3,2 kilograme
de carne de vita, 12,4 kilograme de preparate din carne, 7,5 kilograme
de peste si 4,06 kilograme de carne de alt tip. In acest context,
reducerea TVA la carne si produse din carne ar lasa romanilor mai multi
bani in buzunare. O familie ar putea economisi peste 75 de euro/an
daca s-ar reduce cota TVA pentru carne si produse din carne la 5%,
conform calculelor reprezentantilor din industrie.
Reducerea TVA la carne ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie
2015, insa carnea este la concurenta cu legumele si fructele. Dar
numai dupa analiza pe care Guvernul o va face la un an de la
aplicarea TVA redusa la paine.

Lasă un comentariu