PICURI DE INTELEPCIUNE

Distribuie pe:

"PATRIOTUL ADEVARAT nu este cel ce se lauda cu trecutul luminos al poporului din care face parte, ci cel care munceste cu cinste si devotament pentru binele intregului popor. Munca constiincioasa, cu spirit de raspundere, este semnul adevaratului patriotism. Respectul legilor tarii, participarea activa la treburile obstesti, indeplinirea corecta a obligatiunilor care ne revin fiecaruia, toate acestea constituie expresia adevaratei iubiri de patrie". Sf. Pavel face indemnul: "Dati tuturor celor ce sunteti datori: celui cu darea, darea; celui cu vama, vama; celui cu teama, teama; celui cu cinstea, cinste" (Romani 13, 7). "Patriotismul si iubirea de patrie se dovedesc si prin ascultarea si respectarea legilor".

Vasile Coman (1912-1992),

episcop ortodox roman al Oradiei

***

"IUBIREA e una din patimile de capetenie ale omului si, ca atare, va tine de buna seama un loc foarte mare in literatura si poezie, dar iubirea nu cuprinde toata viata, si afara de aceasta este iubire si iubire. Afara de iubirea catre o femeie este iubirea catre familie, IUBIREA CATRE PATRIE si, in sfarsit, iubirea catre omenire, iubirea idealului, sentimente si simpatii intinse, care din ce in ce mai mult stapanesc viata afectiva a omenirii".

Lucia Demetrius (1910-1992),

prozatoare, poeta, traducatoare,
autoare dramatica

***

"Sfantul Ierarh Martir al Ardealului Sava Brancovici a fost chemat odata la masa de dieta de la Alba Iulia, unde era de fata multa lume printre care si preoti reformati si catolici unguri. La masa episcopului roman i se aduse mancare de post dupa cum ceruse, ceea ce a starnit hazul celorlalti. La un moment dat un preot reformat ii zice lui Brancovici: Am sa-ti aduc un copil sa-l botezi aici la masa. Imbracase un caine in haine de copil, tocmai pentru a rade de episcopul roman. Acesta spuse, inteligent, dupa ce la ureche diaconul roman ii spuse de farsa care i s-a pregatit: �Daca mananca din mancarea mea, atunci am sa-l botez eu; daca mananca din mancarea voastra, il botezati voi reformatii si catolicii�. Aduse cainele imbracat in copil la masa episcopului Brancovici care ii daduse morcovi si ridichi din mancarea de post, dar acesta nu a mancat. A luat carne de la masa ingamfatilor si cainele imediat a mancat. Atunci episcopul zise: �De la voi a mancat, voi sa-l botezati�. Aroganta nemeseasca a palit in fata demnitatii si sinceritatii ortodoxe romanesti. SA LUAM, DECI, AMINTE!"

Ion Gafton _

"Postul" Bucuresti 1943, pag. 15.

"1001 CUGETARI"

Preot ortodox roman,

Lasă un comentariu