„Deschide-ți mintea, nu fi închis!" - proiect partenerial de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor

Distribuie pe:

„Un tânăr devine adult cu trei ani mai devreme decât cred părinții lui și cu doi ani după ce crede el că a devenit adult..." (Lewis B. Hershey)

Adolescența și tinerețea reprezintă perioade din viață pe care fiecare încearcă să le savureze din plin și să le prelungească atât cât poate. Unii reușesc acest lucru, alții se maturizează sau îmbătrânesc înainte de vreme, de cele mai multe ori din cauza neajunsurilor sau a problemelor, uneori prea împovărătoare.

Este o etapă din viață în care dorințele sunt mai presus decât orice altceva, iar preocupările privind propria persoană capătă puternice rezonanțe. Tinerii ajung în postura de a fi nevoiți să față față cerințelor societății, însă adesea se văd neputincioși în fața acestor cerințe, concomitent manifestându-se nevoia de singularizare de manifestare ca personalitate de sine stătătoare, de a ieși din umbră, de a produce ceva ieșit din comun, excentric.

Din diverse motive _ dorința de aventură, influența anturajului, probleme financiare, familiale sau faptul că uneori tinerii doresc să obțină prea mult în timp foarte scurt, aceștia ajung în sfera criminalității.

Delincvența juvenilă este un segment al criminalității care necesită o atenție deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu ușurință în capcana infracționalității, luând în considerare caracteristicile vârstei - teribilism în orice domeniu și dorința de a gusta noul la orice pas.

Pentru prevenirea acestei categorii de acte antisociale s-au derulat diverse activități, printr-o bună cooperare intra și inter-instituțională.

Începând din anul școlar 2011-2012, anual, la nivelul județului Mureș, a fost implementat proiectul intitulat „DESCHIDE-ȚI MINTEA, NU FI ÎNCHIS!", derulat de Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu Penitenciarul Tg.-Mureș, constând în organizarea de întâlniri între grupuri de elevi de liceu și persoane tinere aflate în stare privativă de libertate, având ca scop informarea elevilor asupra aspectelor legale ce țin de infracționalitate și conștientizarea consecințelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării comportamentului infracțional.

Având în vedere impactul pozitiv pe care proiectul l-a avut asupra beneficiarilor, s-a decis reluarea acest tip de activități și în cursul anului școlar 2014-2015.

O astfel de întâlnire a fost organizată în data de 29 octombrie anul curent, fiind susținută în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, împreună cu elevi ai Colegiului Economic „Transilvania" din Târgu-Mureș.

Activitatea a fost coordonată de ofițeri din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, la aceasta au mai participat reprezentanți ai Penitenciarului Târgu-Mureș, iar subiectele dezbătute au vizat aspecte legate de delincvența juvenilă, accentul fiind pus pe problematica violenței, răspunderea penală a minorilor, fazele actului infracțional și pragul delincvențial, situații de victimizare în care pot fi implicați minorii și măsuri de prevenire a acestora etc.

Elevii au avut ocazia să afle direct de la cei de vârste apropiate lor ce înseamnă viața după gratii, cu îngrădiri ale libertății și schimbarea sensului valorilor precedente încarcerării, astfel punându-se în valoare potențialul educativ al experiențelor de viață ale persoanelor private de libertate.

La activități au participat 60 de elevi din cadrul unității de învățământ sus menționate, care au manifestat un interes foarte ridicat față de toate aspectele prezentate. (Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității - Inspector de poliție Tătar Lucian)

Lasă un comentariu