Toamnă bicoloră sau râsu'-plânsu'…

Distribuie pe:

Așteptată cu emoții indescriptibile, după cea mai mizerabilă campanie electorală postdecembristă, fără îndoială, ziua de 2 noiembrie 2014 va rămâne în istoria României. Deși n-a fost decât primul tur de scrutin, ea a demonstrat, clar, „eficiența" politicilor la vârf de până acum: țara este ruptă în două. E suficient să privim harta votului, pentru a ne da seama că Banatul, Maramureșul și Ardealul - colorate în albastru - au mers bărbătește cu Klaus Iohannis, în timp ce Moldova, Oltenia și Muntenia - colorate în roșul stângii neocomuniste, nu s-au dezis nici de această dată de PSD.

Alegerile de duminică au conturat profilul alegătorilor: „Ponta a câștigat în județele cu șomaj ridicat. Iohannis are mai mulți alegători în zonele în care locurile de muncă nu sunt greu de găsit. 25% dintre județele în care Klaus Iohannis a avut cel mai mare scor au un venit mai mare de 1.687 lei pe lună. Iohannis a avut mai multe voturi în Ardeal, Maramureș și Banat, în timp ce Muntenia și Moldova l-au preferat pe Ponta. Victor Ponta a atras voturi din județele cu mulți pensionari. Practic, în doar patru dintre cele 27 de județe plus Bucureștiul, zone în care a câștigat Ponta, numărul salariaților îl depășește pe cel al pensionarilor." („NapocaNews")

Știm, la această oră, că, după ce au fost numărate mai bine de 98% din voturi - atât din țară, cât și din diaspora -, Victor Ponta a obținut un procent de 40,33%, Klaus Iohannis - 30,44%, Călin Popescu Tăriceanu - 5,40%, Elena Udrea - 5,18% și Monica Macovei - 4,46%. Dan Diaconescu și Corneliu Vadim Tudor s-au apropiat de 4%, iar restul candidaților au obținut procente insignifiante.

Avem, așadar, iarăși, două Românii: una mai mică, albastră - de dreapta, și una de stânga - o imensă pată roșie, acolo unde Ponta a obținut procente confortabile. Plus verdele tradițional al UDMR. „Harta votului de ieri împarte țara pe granițele Vechiului Regat.

Social-democratul a luat partea leului în Moldova, Oltenia și Muntenia. Nucleul electoral al ACL s-a retras dincolo de munți" - observă, pe bună dreptate, analistul politic Emil Hurezeanu.

Cu siguranță, însă, că rezultatele, atât din țară, cât și din diaspora, deși oficiale, nu sunt neapărat relevante, întrucât mai puțin de jumătate dintre români s-au prezentat la urne. Frapant!!! Unii nu s-au deranjat, alții (în special cei din diaspora și studenții) nu și-au putut exercita dreptul din cauza perfectei „dezordini organizate" cu largul concurs al forurilor (in)competente de acasă.

Prezența la vot până la ora 21 a fost de 52,31% - la nivel național - și de 54,29% - în București. Cea mai mare prezență s-a înregistrat în Ilfov, cea mai redusă, în Satu Mare.

„Tânărul Ponta are 42 de ani și o atitudine tinerească, aproape juvenilă, cu diplome de studiu, dar care a avut scarlatină în copilărie. Acest tânăr are cele mai maligne metode de propagandă comunistă, bolșevică", a conchis jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Gândul LIVE. (obiectiv.info)

Oare ce l-o fi determinat pe CTP să facă această afirmație? Scandalul din diaspora? Mitingul spontan din fața MAE? Cele de la Timișoara și Cluj-Napoca? Sau mizeria listelor suplimentare? Nu știați???

Au fost aproape un milion de votanți pe listele suplimentare!!! Turism electoral cu acte în regulă! „13 județe au depășit media pe țară la «turism electoral», printre care și Clujul. Cu 55% mai mulți votanți decât în 2009 cu urna mobilă. Aproape un milion de alegători - de pe teritoriul național - a votat duminică, 2 noiembrie, pe listele suplimentare. Niciodată, în istoria alegerilor din România, nu s-a înregistrat un număr așa de mare de alegători care au votat în alte secții de votare, decât cele la care sunt arondați. De regulă se acceptă că 15 - 20% dintre cei care «nu votează acasă» sunt alegători de bună-credință și care se află în altă localitate din anumite motive (probleme de serviciu speciale, studenți, divertisment, turism). Restul se încadrează la «turism electoral» și generază suspiciuni de vot multiplu, sau de influențare a rezultatului (de exemplu, un partid care stă foarte bine într-un județ își dirijează votanți într-un alt județ unde nu este sigur de victorie, pentru a obține un rezultat bun, metoda fiind una ce ține în primul rând de pshihologia electorală). Județul Ilfov este marele campion la «turism electoral». «Moldovenii» au fost cei mai numeroși electori la secțiile de votare din Cluj-Napoca. De data aceasta nu s-a mai votat la secțiile mari de lângă gări, autogări, cămine studențești sau la «Expo Transilvania», ci la secții retrase, în special la grădinițe de care nu au auzit clujenii care locuiesc în Cluj-Napoca de o viață. Mai mulți membri ai unor secții de votare din Cluj-Napoca, din cartierele Gheorgheni și Zorilor, au precizat, pentru «NapocaNews», că au constatat un flux uriaș de moldoveni din România care votează în județul Cluj: «Am făcut același lucru și la alegerile anterioare, însă, de această dată, constat un vot extrem de mare pe listele de votare suplimentare, în special din partea moldovenilor». În cartierul Hașdeu, votul unui «moldovean» costa 50 de lei. Din analizele «NapocaNews», cei care au votat masiv pe listele suplimentare se pare că au pus ștampila pe candidatul social-democrat, Victor Viorel Ponta („NapocaNews").

În privința lui Klaus Iohannis, votat masiv inclusiv de locuitorii județului Mureș, Emil Hurezeanu consideră că „va trebui să devină mai colțuros", deoarece, în acest stadiu, „nu mai este un sas vrednic și cuminte care la orice întrebare răspunde: «România lucrului bine făcut!» Nu mai ajunge". Corect. „Eu, ca ardelean - afirmă același comentator -, care am experiențe și aici, și am și experiențe federale, trăind mulți ani în Germania, apreciez foarte mult federalismul natural al românilor, care n-au nevoie de o formă de stat federalistă, dar aveau nevoie de forma de destindere, de descentralizare, de regionalizare, de detașare a răspunderii și a arbitrului de la București spre zone care sunt la fel de creatoare și în Tulcea, și în Iași, și în Arad, și în Dolj. Nu cred că mai avem o problemă cu asta." Este o aberație teoria că „unde se termină brâul protestanto-catolic se termină Europa, și după aceea, nenorociri după nenorociri, cum spunea Cioran. (…) După 25 de ani (…) Klaus Iohannis poate e al cincilea, al șaselea politician local ardelean cu aspirații pan-românești, naționale. Asta creează solidarități regionale. Și asta e de bine, n-ar trebuie să-l sperie pe domnul Ponta."

În privința scrutinului din diaspora… vai și-amar! (LSRS) și Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) își exprimă profunda indignare și îngrijorare față de modul în care s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidențiale din data de 2 noiembrie 2014: „LSRS a primit nenumărate sesizări din partea membrilor și voluntarilor din toată lumea cu privire la organizarea deficitară a procesului de votare. Considerăm că este dincolo de orice limită de admisibilitate ca cetățenii României să nu își poată exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat și decent oriunde s-ar afla. Mii de români care s-au prezentat la urne nu au reușit să își exprime opțiunea de vot din cauza organizării defectuoase a procesului electoral. Dreptul la vot este garantat prin Constituție tuturor cetățenilor României și este un element fundamental al oricărei democrații. Încălcarea acestui drept este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept și principiilor democratice pe care România le-a câștigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol."

„Cozile uriașe ale românilor veniți să voteze la secțiile de vot, din Chișinău, Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Irlanda, Germania, Luxembourg au arătat bătaia de joc imensă la care sunt supuși românii din străinătate și Basarabia de către niște autorități pentru care acești români nu contează decât ca furnizori de miliarde de euro ce sunt trimise anual în România, transmite Romanian Global News. Miile de români cărora li s-a închis ușa în nas la Chișinău, Londra, Paris, München, Viena sau Torino sunt exemplul viu al incompetenței și lipsei de răspundere cu care sunt tratați românii din străinătate și Basarabia. În acest context, declarația imbecilă a lui Victor Ponta, făcută la Antena 3, cum că secțiile de vot au fost blocate intenționat de oameni aduși cu autobuzele îl descalifică, și ca prim-ministru, și ca om, și arată ce preț real pune acest individ pe conaționalii lui din afara frontierelor.

O româncă de la Londra, care a votat la Ambasadă, chiar înainte de închiderea secției, povestește că au rămas aproximativ 1.000 de oameni care nu au putut vota. Aceștia au rămas să protesteze în stradă, strigând: «Deschideți ușile, vrem să votăm!», «Vot plagiat!», «Vot furat!», «Jos Ponta!», «Suntem uniți», «România, România!». Protestatarii au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean. (Integral pe rgnpress.ro)

Un număr de 153.677 de alegători s-au prezentat la vot duminică, până la ora 23.00, la cele 294 de secții din străinătate, cei mai mulți votanți fiind în Italia, Spania și Republica Moldova - a anunțat Biroul Electoral Central.

Toate cele 294 de secții de votare organizate peste hotare au trimis BEC rezultatele privind participarea la vot până la 23.00.  Cei mai mulți alegători au fost înregistrați în Italia - 35.508, Spania - 33.053, Republica Moldova - 21.980, Marea Britanie - 7.977, Franța - 7.119, Republica Federală Germania - 7.320 și Belgia - 5.951.

Din păcate, iar ne-am dat cu stângul în dreptul! Dreptul constituțional al cetățeanului român de a vota a fost încălcat. În consecință, pe pagina de mobilizare de pe Facebook a fost postat un model de plângere penală pentru cei care vor să sesizeze procuratura (mai jos).

„Domnule Procuror general,

Subsemnatul/subsemnata … (nume, prenume, CNP, domiciliu/reședință) în calitate de persoană vătămată,

În baza art. 289 C. proc. pen., formulez

PLÂNGERE PENALĂ

Pentru săvârșirea infracțiunilor de

1. Abuz în serviciu - prevăzută de Art. 297 Cod Penal

2. Împiedicarea exercitării drepturilor electorale - prevăzută de Art. 385 Cod Penal

ÎMPOTRIVA funcționarilor statului român care aveau în sarcină organizarea de secții de votare în străinătate corespunzătoare cu numărul de cetățeni cu drept de vot aflați în străinătate, precum și cu zonele în care aceștia își au reședința, astfel încât să nu le fie împiedicată exercitarea drepturilor electorale, pentru următoarele considerente:

În fapt, în data de 02.11.2014, aflându-mă la secția de votare nr. --- din cadrul ------------- din localitatea --------, țara ------------------- am constatat faptul că numărul de [urne/ secții de votare/ ștampile] este mult sub numărul de cetățeni cu drept de vot prezenți la secția de votare sus-menționată

Dovada plângerii o fac cu următoarele mijloace de probă:

• Foto cu cozile la secția de votare

• nume de martori,

• alte dovezi, dacă mai sunt

În drept, invoc dispozițiile art. 297 și 385 Cod Penal

Mă constitui parte civilă în procesul penal cu suma de ------ EURO, reprezentând cheltuielile efectuate de mine pentru a ajunge la secția, Data, Semnătura,

Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție"

Deocamdată atât!

Lasă un comentariu