Patriarhia Română: „Mai întâi, sănătatea sufletească!"

Distribuie pe:

În contextul disputelor provocate de unele organizaţii religioase, ai căror reprezentanţi susţin că cipul cardurilor de sănătate ar conţine numărul 666 şi că termenul „card", citit invers, devine „drac", Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îndeamnă clerul şi credincioşii „să cultive, mai întâi, sănătatea sufletească, prin rugăciune şi fapte bune, şi să decidă raţional, nu emoţional, totdeauna cu calm şi înţelepciune, în tot ceea ce priveşte cardul naţional de sănătate".

„La solicitarea Patriarhiei Române, Ministerul Sănătăţii a precizat avantajele generale, pentru pacienţi şi furnizorii de servicii medicale, ale cardului naţional de sănătate. Am luat act şi de punctul de vedere al Colegiului Naţional al Medicilor din România, potrivit căruia, din punct de vedere etic, nu mai există nicio raţiune de a respinge cardul de sănătate. Singura problemă care trebuie rezolvată este elaborarea unei soluţii alternative pentru acei pacienţi care, din motive de conştiinţă şi religie, refuză cardul. În aceste condiţii, Sfântul Sinod a aprobat ca ierarhii să îndemne clerul, monahii şi credincioşii ca, în contextul tulburării provocate de opiniile confuze şi contradictorii din mass-media cu privire la cardul naţional de sănătate, să rămână statornici în credinţa în mântuitorul Iisus Hristos, să cultive mai întâi sănătatea sufletească prin rugăciune şi fapte bune şi să decidă raţional, nu emoţional, totdeauna cu calm şi înţelepciune", se precizează într-un comunicat de presă al BOR (Biserica Ortodoxă Română). Hotărârea a fost comunicată tuturor eparhiilor din ţară şi străinătate, în vederea adoptării măsurilor necesare pentru punerea ei în aplicare.

Poşta Română a anunţat că doar peste 8.000 de persoane au refuzat cardul naţional de sănătate, în timp ce peste 93 la sută din carduri au ajuns la asiguraţi. 

Lasă un comentariu