Traian Băsescu, nevinovat în dosarul „Flota"!?

Distribuie pe:

Imediat după ce Traian Băsescu și-a încheiat cel de-al doilea mandat de președinte, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reluat cercetările în dosarul „Flota".

Astfel, prin ordonanța procurorului din data de 21 ianuarie 2015, s-a dispus față de Traian Băsescu clasarea cauzei având ca obiect infracțiunile de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, fals intelectual în formă continuată și delapidare, întrucât faptele nu există.

Iată cum explică procurorul de caz clasarea cauzei: „În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu, reținută în sarcina lui Traian Băsescu, se constată că această faptă nu există, deoarece prin exercitarea funcțiilor de decizie în cadrul Ministerului Transporturilor, în perioada 1990-1992 și 1996-2000, nu a produs și nu a determinat producerea vreunui prejudiciu în patrimoniul CNM Petromin SA Constanța, aceasta pentru că navele care fac obiectul cauzei s-au vândut în baza aprobărilor legale date de Fondul Proprietății de Stat (FPS) - acționarul majoritar al CNM Petromin SA în cadrul procesului de privatizare inițiat de Guvernul României. Cele 16 nave aflate în contracte de management cu grupul Klaveness au rămas în proprietatea CNM Petromin SA (cu drept de dispoziție asupra lor) până în 1999-2000, când acestea au fost vândute la licitație. Sumele realizate din vânzarea celor 16 nave au fost în cuantum de 63.134.735 USD. Decizia vânzării navelor nu a aparținut Ministerului Transporturilor, ci a aparținut FPS și AGA a CNM Petromin SA, întrucât FPS și nu Ministerul Transporturilor era acționarul majoritar al CNM Petromin SA. De altfel, CNM Petromin SA, ca societate comercială pe acțiuni în domeniul transporturilor navale, la data de 31.12.1992, avea datorii de 14.770.000 USD.

Cu privire la infracțiunea de fals intelectual în formă continuată, se constată că această faptă nu există, deoarece nu se poate susține că au fost atestate fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului ori a fost omisă, cu știință, inserarea unor date sau împrejurări.

De asemenea, cu privire la infracțiunea de delapidare, constând în aceea că în septembrie 1992, în calitate de ministru al Transporturilor și director (președinte) al B.O.D. Petroklav Inc. Bahamas, după încetarea activității acesteia, a acceptat virarea sumei de 500.000 USD în contul deschis la Citibank Londra, de unde și-a însușit-o, prezentând ulterior un extras de cont în care figurează nereal virarea sumei la asiguratorul navei Băcești, a rezultat că Traian Băsescu nu și-a însușit suma de 500.000 USD".

Lasă un comentariu