11 FEBRUARIE - ZIUA EUROPEANĂ A NUMĂRULUI UNIC DE URGENŢĂ 112

Distribuie pe:

Numărul 112 este un număr de urgenţă comun tuturor celor 27 de state membre ale U.E. la care se răspunde în mai multe limbi de circulaţie internaţională, apelabil gratuit de la terminalele conectate în reţelele de telefonie fixă, mobilă sau alte sisteme. Printr-o iniţiativă a Parlamentului European, în vederea mediatizării acestui număr, ziua de 11 februarie a fost declarată Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgenţă 112.

În ţara noastră, în scopul disponibilizării serviciului de urgenţă către cetăţenii români, a fost constituit Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), care asigură preluarea apelurilor de urgenţă de la cetăţeni şi, după caz, transmiterea acestora către agenţiile specializate de intervenţie, sau al prelucrării lor şi alertării directe a echipajelor de intervenţie în vederea asigurării unei reacţii imediate, uniforme şi unitare pentru soluţionarea urgenţelor. Sistemul asigură cooperarea între agenţiile specializate de intervenţie ale Poliţiei, Pompierilor, Ambulanţei, SMURD şi Jandarmeriei care au obligaţia de a asigura intervenţia la urgenţe.

Cu ocazia acestei zile, se desfăşoară acţiuni prin care populaţia este informată cu privire la obligaţiile care le revin în cazul apelării numărului unic de urgenţă şi anume:

Dacă apelaţi Serviciul de urgenţă 112 trebuie să anunţaţi:

- Ce urgenţă aveţi;

- Unde este urgenţa;

- Unde vă aflaţi;

- De la ce număr de telefon sunaţi;

- Cum vă numiţi.

După furnizarea acestor date trebuie să rămâneţi la telefon pentru a fi puşi în legătură cu agenţia de urgenţă de care aveţi nevoie şi pentru a primi eventuale recomandări.

Dacă legătura cu numărul 112 se întrerupe, trebuie să sunaţi din nou. Rămâneţi calmi şi răspundeţi la toate întrebările; nu închideţi până când nu vi se cere acest fapt.

Sunaţi la 112 doar dacă aveţi o urgenţă!

Există posibilitatea ca fiecare dintre noi să fie nevoit la un moment dat să apeleze la serviciul de urgenţă, iar, cu ocazia acestui eveniment, toate organizaţiile angrenate în acţiunile de mediatizare atrag atenţia că de calitatea informaţiilor furnizate în acest context poate depinde o viaţă sau un ajutor rapid de maximă eficienţă, pentru că 112 este cu adevărat un salvator de vieţi.

Lasă un comentariu