Ajutoare de urgenţă pentru românii afectaţi de seismul din Italia

Distribuie pe:

În şedinţa de luni, 29 august 2016, Guvernul a aprobat măsuri suplimentare de sprijin pentru românii răniţi şi afectaţi de cutremurul din Italia, precum şi pentru familiile acestora şi ale celor care şi-au pierdut viaţa în urma seismului.

Astfel, au fost aprobate următoarele ajutoare: 6.000 euro pentru copiii rămaşi orfani în urma decesului părinţilor. Se acordă rudelor până la gradul 4 sau altor persoane cetăţeni români la care se dispune măsura de protecţie specială a copilului (copiilor) pentru creştere şi îngrijire, şi 1.000 euro pentru fiecare persoană decedată din familie acordată membrului supravieţuitor al familiei sau rudei până la gradul 2.

Acoperirea cheltuielilor de spitalizare şi recuperare pentru cei care nu sunt incluşi în sistemul de asigurări şi ale căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian, în sumă de 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50% şi îşi menţin reşedinţa în Italia, iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului român şi italian nu depăşeşte valoarea estimată a locuinţei. De acest sprijin vor beneficia şi persoanele care decid să se întoarcă în România; 3.000 euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuinţă proprie, dar care nu mai au unde locui prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent dacă rămân în Italia sau se întorc în România; 1.000 euro pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supravieţuitori ai familiilor afectate; 3.000 euro pentru persoanele adulte apte de muncă care se întorc în România, în vederea sprijinirii acestora pentru reintegrare. Ajutorul va fi acordat în tranşe, pe o perioadă de 6 luni.

Aceste ajutoare se acordă la cererea persoanelor îndreptăţite, adresată misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială.

Ajutoarele vor fi plătite fie prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în cazul cetăţenilor care vor rămâne în Italia, fie prin agenţiile judeţene, în cazul cetăţenilor care se vor întoarce în România.

Reamintim că, la nivelul MAE, a fost dispusă deja activarea fondului special aflat la dispoziţia ministerului, în vederea suportării costurilor de repatriere a persoanelor care şi-au pierdut viaţa, precum şi pentru alte cheltuieli conexe gestionarii acestei crize.

 

Lasă un comentariu