„Răbdarea noastră s-a terminat!" Moldova cere autostrăzi! Ce fac ardelenii?

Distribuie pe:

Sute de mașini au luat parte, sâmbăta trecută, la cel mai mare și mai întins marș motorizat din istoria recentă a României

27 de ani a răbdat Moldova. 27 de ani a fost dusă cu zăhărelul, i s-au promis câte în lună și în stele, căci avea un potențial electoral numai bun de amăgit, dar de primit nu a primit mai nimic. În vreme ce Bucureștiul e în topurile bunăstării, cu un produs intern brut comparabil cu cel al unor regiuni importante ale occidentului, în timp ce Ardealul și-a luat zborul, fiind tot mai conectat la mediul de afaceri european, județele Moldovei rămân mereu în statistici printre cele mai sărace zone din UE. 27 de ani a răbdat Moldova, dar acum paharul s-a umplut. Tot mai vocali în ultima vreme, moldovenii au început, în ultimul an, să se adune în organizații civice și să puncteze cât se poate de direct interesele și nevoile oamenilor din zonă. Iar prima mare nemulțumire a Moldovei este că nu are, în 2018, la mai bine de un deceniu de la aderarea la UE și la 100 de ani de la întregirea României, nici măcar un kilometru de autostradă care să-i înlesnească comunicarea cu Bucureștiul și, mai ales, cu Ardealul, iar de acolo cu Europa. Nu puțini au fost, în acești 27 de ani, marii investitori care au căutat mâna de lucru ieftină și onestă a moldovenilor. Dar toți s-au dat bătuți în planurile lor de lipsa unei infrastructuri corespunzătoare. Tocmai de aceea, moldovenii au hotărât să își concentreze acțiunile exact în direcția rezolvării problemelor de infrastructură. Au scris scrisori peste scrisori către miniștrii Transporturilor, au făcut petiții peste petiții, i-au strâns la un loc pe toți politicienii de seamă din Moldova, iar când au văzut că li se răspunde tot cu povești, au ieșit în stradă. Sute de mașini au luat parte, sâmbăta trecută, la cel mare și mai întins marș motorizat din istoria recentă a României. Peste 300 de camioane, furgonete, autoturisme, motociclete au participat la acest act de conștientizare a autorităților, coloana întinzându-se, deseori, pe o lungime de peste 5 kilometri!

Șicane din partea autorităților

Oamenii s-au trezit cu noaptea în cap la Botoșani și Iași și au pornit pe un drum de 500 de kilometri, de-a lungul căruia li s-au alăturat alte zeci de mașini din întreaga Moldovă: Nu s-au oprit până în Piața Victoriei din București, unde jandarmii le-au tăiat calea, înainte de Muzeul Țăranului Român, cu camioane militare puse de-a curmezișul. „Mai mare bătaie de joc nu s-a pomenit! Ce, noi, moldovenii, suntem cetățeni de mâna a doua? De ce nu avem voie să intrăm în Piața Victoriei și să ne strigăm, civilizat, nemulțumirile?", spune, roșu de furie, unul dintre șoferii din primele rânduri. Sunt zeci de oameni revoltați, în frunte cu două moldovence hotărâte, care îi ocărăsc, prin portavoce, pe „negociatorii" Poliției și Jandarmeriei. „Am fost în permanență șicanați, pe tot traseul, de Poliție și de Jandarmerie. La Adjud, o coloană de camioane a fost «convinsă» să se întoarcă și să nu-și continue deplasarea. Pe măsură ce ne apropiam de București, densitatea forțelor de ordine creștea vizibil. În zona Voluntari, am fost opriți și identificați de către Jandarmerie, ni s-au luat și numerele de înregistrare ale autoturismelor. Capitala arăta ca un oraș pregătit pentru o invazie terestră iminentă. Nu am văzut atâtea organe de siguranță publică niciodată!", povestește un alt protestatar. „Ni s-a spus că nu putem protesta în Piața Victoriei, că e, la aceeași oră, un miting al taximetriștilor. Iată, am ajuns aici și nu e roată de taximetrist în piață. Chiar așa, să fim mințiți în halul ăsta? Toate șicanele acestea nesimțite ne dau și mai multă dreptate în protestul nostru. Nu fac decât să ne demonstreze cât de puțin preț pun pe noi, cei din Guvern. Nici nu vreau să vă spun în ce fel ni se răspunde de la Ministerul Transporturilor, te ia râsul. Ăștia chiar ne cred proști! Dar vor vedea ei, că noi nu ne oprim aici. Vom bloca drumurile prin țară, dacă altfel nu se poate!", spune un tânăr revoltat.

Într-un final, după ce au ținut mai bine de oră, în soare, sute de mașini și sute de oameni porniți de la prima oră din nordul Moldovei, autoritățile au „binevoit" să-i lase pe șoferii moldoveni și pe susținătorii lor să treacă prin Piața Victoriei, dar repede, și fără să oprească nicio secundă, bine escortați de Poliție... Moldovenii promit, însă, să nu lase lucrurile așa. Vor reveni cât de curând, cu și mai multe mașini, cu și mai multă hotărâre, cu și mai mare furie: „Până nu încep construcțiile de autostrăzi, nu vor mai avea deloc liniște în Moldova. Le pregătim multe surprize!".

„Vrem să fim legați de Europa!"

Protestul din București a fost organizat de asociațiile civice „Împreună pentru A8" și „Moldova vrea Autostradă" și își propune să forțeze Guvernul și Ministerul Transporturilor să pună în practică „Masterplanul General de Transport al României", asumat și semnat, cu termene clare și deja demult depășite, pentru construirea autostrăzii către Europa - autostrada A8, Iași - Târgu-Mureș, și a autostrăzii Nord-Sud A7, pe ruta Ploiești - Suceava. Autostrada A8 Iași - Târgu-Mureș este de importanță vitală pentru regiunea Moldovei, urmând să facă legătura cu Europa, și să permit investițiilor străine să treacă Munții Carpați, și mărfurilor din Moldova să ajungă mai rapid pe piața europeană. „Unde suntem acum? Nepăsarea, prostia și incompetența autorităților fac ca, deși s-a pornit un studiu de fezabilitate pentru A8 încă de acum 11 ani, lucrurile să stea, în anul Centenarului, fix ca acum 11 ani. Nu s-a mai mișcat absolut nimic! Dar nimic! Termenul de recepție asumat pentru A8 trebuia să fie 2019. Același lucru și pentru A7, Ploiești-Suceava, pentru care nu s-a licitat nici măcar Studiul de Fezabilitate. Aici s-a stabilit recordul mondial de incompetență - licitația a fost amânată de 16 ori, în 6 ani! O mai mare batjocură pentru o regiune cu 5 milioane de cetățeni români nu s-a mai pomenit. Marșul nostru trebuie să-i facă să înțeleagă că răbdarea moldovenească s-a terminat. Nu mai acceptăm nicio amânare, am așteptat destul, inutil și am fost păcăliți de promisiuni", se spune în manifestul mișcării „Moldova vrea Autostradă".

DANIELA SIMIONOVICI, Iași

„Își bat joc de noi"

„Suntem două grupuri civice care luptăm de multă vreme pentru construcția autostrăzilor A7 și A8. Vrem să ieșim din izolare! Dacă ați văzut pe sigla mișcării noastre, cele două autostrăzi, A7 și A8, formează o cruce simbolică pe harta Moldovei. Purtăm de ani de zile în spate această cruce. Ne-am săturat! Își bat joc de noi! Se folosesc de tot felul de prostii, de tot felul de minciuni. Ne-au blocat aici, nu ne lasă să intrăm cu mașinile în Piața Victoriei. Noi vrem să mergem cu mașinile, pentru că e marș motorizat, luptăm acum pentru autostrăzi, nu pentru pietoni. O să ajungem și la drumuri blocate, dacă altfel nu se poate. Nu suntem și noi români? Își bat joc de noi, ne insultă inteligența. Suntem cârpe? În septembrie am făcut primul marș motorizat, spre Târgu-Mureș. Apoi am făcut tot felul de alte evenimente. Am încercat cu ușurelul, cu frumosul, am făcut un lanț uman la Iași. Pe 12 ianuarie, tot la Iași, i-am adunat la un loc pe toți politicienii. Am fost civilizați, am încercat cu frumosul, că suntem oameni deștepți, și acum suntem tratați în felul acesta?! E o rușine!".

DOREL VORONEANU, Sidney

„Toată Moldova fierbe!"

„Am venit direct din Australia, special pentru marș. Am venit de la Sidney, cu avionul, iar acum sunt aici, să lupt pentru autostrăzi, să lupt pentru Moldova! De la București m-am dus la Iași, iar de acolo am venit acum cu mașina. Sunt ieșean, am 64 de ani, m-am mutat la fiică-mea, în Australia, dar, pentru că am fost organizator și la primul marș, spre Târgu-Mureș, mi-am zis că nu se poate să stau eu acolo liniștit, în timp ce țara mea arde. Toată Moldova fierbe! Bucureștiul și toată țara ne-au întâmpinat extrem de frumos, am primit îndemnuri și încurajări de peste tot. Vin cu un mesaj din partea românilor din Australia, unde foarte mulți își doresc să se întoarcă în țară, dar să aibă măcar un minimum de condiții, măcar infrastructura, măcar drumurile să fie puse la punct, ca să ne unim cu restul Europei. Nu se poate ca noi să rămânem în această mocirlă, mai jos decât toate celelalte țări. Bani sunt, constructori avem, forță de muncă avem. Câți bani am câștiga dacă am aveam niște autostrăzi, ca să vină investitorii în Moldova? Nu se mai poate așa! Voi fi aici de câte ori e nevoie, și nu voi fi niciodată singur, voi veni cu toată lumea de la Iași".

Lasă un comentariu