SUGARI ȘI COPII, CU... PIETRE LA RINICHI

Distribuie pe:

Specialiștii în tratarea afecțiunilor urologice la copii și sugari, din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citați de descopera.ro, atrag atenția că 41 de milioane de copii, cu vârstele sub 5 ani, se confruntă cu exces ponderal și obezitate, iar kilogramele în plus sunt periculoase pentru că pot duce la afecțiuni cardiovasculare, metabolice, oncologice și, mai ales, renale.

„Față de acum 30 de ani, diagnosticăm mult mai mulți calculi renali la copii, ca urmare a schimbărilor survenite în regimul lor alimentar. Consumăm mult mai multă carne și luăm multe suplimente alimentare. Numărul tot mai mare de copii care suferă de calculi renali este corelat și cu obezitatea, de care suferă tot mai mult acești micuți.

Calculii renali (pietrele la rinichi) apar mai ales dacă există o predispoziție genetică în familie spre acest tip de problemă medicală. Însă, pe lângă genetică, sunt de menționat dietele dezechilibrate și alți factori de risc.

Un nivel crescut de aciditate a dietei unui copil poate duce la formarea calculilor renali. Astfel, băuturile acidulate în exces cresc nivelul de aciditate din urină, iar cristalele de fosfați se acumulează sub formă de calculi (pietre). La fel, și un consum excesiv de proteine animale duce la creșterea acidității, terenul perfect de formare a calculilor renali, mai ales la băieței. De asemenea, hidratarea insuficientă cu apă, compensată cu consumul de sucuri acidulate, poate crea condițiile perfecte pentru apariția calculilor renali.

Un adult ar trebui să consume cel puțin 3 litri de lichide pe zi, iar copiii, mai ales băieții, trebuie să consume, în funcție de vârstă, minimum între 1 și 1,5 l de lichide pe zi. Vara, când corpul transpiră, cantitatea trebuie să fie mai mare. Culoarea urinei este un bun indicator al nivelului de hidratare. Astfel, culoarea galbenă a urinei arată că organismul este deshidratat, iar în aceste condiții, aportul de lichide trebuie crescut.

În plus, părinții trebuie să fie extrem de atenți și când le dau copiilor suplimente alimentare și vitamine. Dacă în familie există persoane care au calculi renali, atunci copiii trebuie evaluați atent, mai ales înainte de administrarea unui supliment cu calciu. Însă, și la copiii care provin din familii unde nu există persoane care au calculi renali, suplimentele cu calciu trebuie administrate după o evaluare ecografică a aparatului urinar.

Dacă există deja simptome ale prezenței calculilor, precum urinarea frecventă, durerea la urinare, prezența sângelui în urină, culoarea modificată a urinei și durerile abdominale, atunci copiii trebuie evaluați și metabolic", explică specialiștii OMS. 

Lasă un comentariu