Tren nazist cu comori de artă și aur descoperit în Salina Turda

Distribuie pe:

Lucrările de modernizare care se fac la Salina din Turda au permis cercetări avansate cu mijloace radar de mare adâncime ale muntelui de sare. Pe una din imaginile radar apare o structură asemănătoare cu un tren blindat, imaginea - deși neclară - a arătat forma unei platforme de tren și a tunurilor, îngropate la cca 300 m adâncime.

Ministrul culturii și identității naționale din România, George Ivașcu, a declarat că descoperirea a fost „fără precedent”, adăugând: „Nu știm exact ce este în interior. Probabil echipament militar, dar și bijuterii, opere de artă și documente de arhivă. Trenurile naziste din această perioadă au fost folosite pentru a transporta obiecte extrem de valoroase, și acesta este un tren blindat, este un indiciu mare, poate acolo este faimoasa Cameră de Chihlimbar din Rusia”.

Examinând imaginile radar, autoritățile sunt acum „99% sigure că există trenul”, iar comorile de artă și aur care se află pe el vor fi returnate proprietarilor de drept, dacă aceștia mai pot fi găsiți, dacă nu, ele vor intra în patrimoniul național.

„Eventualele cereri din partea Rusiei, de a se înapoia Camera de Chihlimbar sau alte obiecte de aur, ar putea fi negociate cu returnarea la schimb a Tezaurului României trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial, în decembrie 1916” - a continuat ministrul, zâmbind malițios.

Camera de Chihlimbar era împodobită cu aur, chihlimbar și bijuterii, și a fost construită în 1700, în Prusia. Aceasta a fost dată Rusiei lui Petru cel Mare, în 1716, pentru a sărbători pacea dintre Rusia și Prusia, și a fost instalată inițial la Palatul de Iarnă de la Sankt Petersburg și ulterior mutată la Tsarskoe Selo, la dorința țarinei Elisabeta.

Când liderul nazist Adolf Hitler a trimis trupe spre est în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, acestea au prădat comori de artă și obiecte de aur de-a lungul drumului. Deși muzeografii ruși încercau să ascundă Camera de Chihlimbar, care fusese demontată, împreună cu alte obiecte din aur, soldații naziști i-au reperat și au preluat comoara, transportând totul într-o locație secretă.

În timpul retragerii trupelor germane din Rusia, în primăvara lui 1944, comoara a dispărut fără urmă, nemaiștiindu-se nimic despre ea.

Experții de la Salina Turda au folosit imagistică radar pentru a detecta ceea ce ei spun că sunt galerii subterane necunoscute în planurile originale ale Salinei din Turda.

Ascunderea trenului blindat este făcută în subteran, dedesubtul unei linii de cale ferată, unde în aprilie 1944 au fost oprite mai multe trenuri militare, în timpul retragerii din Rusia.

„Dacă trenul blindat ar fi dezgropat, el ar putea fi folosit la completarea amenajării turistice actuale a Salinei, care este vizitată în fiecare an de circa 1 milion de turiști”, a declarat directoarea minei, doamna Simona Baciu.

Este cunoscut faptul că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Salina a fost folosită ca depozit de muniție și armament militar.

Este cert că galeriile minei de sare au fost folosite de militarii naziști, dar nimeni nu știe ce s-a întâmplat acolo cu adevărat - ar putea fi locul de odihnă al Camerei de Chihlimbar, o comoară de artă estimată a fi în valoare de 200 de milioane de lire sterline, plus alte lingouri și obiecte de aur.

 

Lasă un comentariu