“Donează o șansă la viață!” CAMPANIE ÎN AJUTORUL PACIENȚILOR CARE NECESITĂ TRANSPLANT DE CELULE STEM HEMATOPOIETICE

Distribuie pe:

Cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Donatorilor, serbată în fiecare an în luna septembrie, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat campania de înscriere online “Donează o șansă la viață!”.

“Campania «Donează o șansă la viață!»“ reprezintă o nouă speranță de vindecare pentru pacienții care necesită transplant de celule stem hematopoietice. 57.000 de români merită tot respectul nostru pentru decizia de a se înscrie în registrul donatorilor de celule stem, oferind astfel o șansă pacienților a căror viață depinde de gestul lor.

Până acum, înscrierea se putea face doar în centrele specializate, acum intenționăm să implementăm un sistem în care înscrierea să se realizeze online, lucru care va duce cu siguranță la creșterea numărului celor înscriși”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, prezent la lansarea noii campanii.

De la înființarea Registrului Național de Celule Stem Hematopoietice, în aprilie 2013, 187 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, dintre care doar șapte pacienți au reușit să găsească donatori compatibili din România. În prezent, 43 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.

“La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura șansă la viață fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.

Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Registrele din 55 de țări numără împreună aproape 34 de milioane de potențiali donatori. Fiecare dintre aceștia reprezintă o șansă la viață pentru pacienții din întreaga lume.

Campania «Donează o șansă la viață!» este susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate «Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale». Orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, se poate înscrie de acasă.

Mai multe detalii despre campanie pot fi găsite pe site-urile : www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe site-ul AMDM www.wmdd.org”, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu