LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

“Viața aurarilor din Munții Apuseni” a fost tema conferinței susținute miercuri, 17 aprilie, de dna Mihaela Rașcu, poetă și scriitoare, originară din această zonă.

Materialul s-a bazat pe propriile informații, provenite din familie, dar și pe opera marelui folclorist Ovidiu Bârlea, cel care ne-a lăsat, în cuprinsul a patru volume, cea mai completă istorie a celor mai cunoscuți aurari din zona Abrud, Buciumeni, Zlatna, acolo unde sunt cele mai bogate zăcăminte de aur din Munții Apuseni, cu oamenii cei mai înstăriți. Au fost prezentate date privind traiul zilnic al moților, nivelul de cultură și civilizație, instruire, datini, obiceiuri etc., precum și informații inedite despre marea revoltă a acestora din anul 1886 (consemnată cu zgârcenie în cărțile de istorie, dar extrem de importantă pentru istoria social-economică a zonei), precum și jurnalul în versuri “Calvarul Buciumenilor”, autor Alexandru Lup, descriind planificarea, desfășurarea și arestarea celor care s-au revoltat împotriva autorităților austriece pentru nedreptățile făcute moților aurari - un impresionant jurnal scris în închisoare de către autor, trăitor pe viu al acestor evenimente. Opera lui Ovidiu Bârlea mai cuprinde și o descriere emoționantă a lui Avram Iancu, autorul surprinzând momente de suferință ce au marcat ultima parte a vieții eroului nostru național.

În prezent, de moștenirea culturală a moților se ocupă Societatea “Baia Domnilor”, cu sediul la Câmpeni, societate cu multe și notabile realizări, din care face parte și doamna Mihaela Rașcu.

În cadrul manifestării de miercuri, doamna cercetătoare Mariana Ploeșteanu a prezentat două documente (ordine militare) emise de Avram Iancu, unul din ele fiind singurul în care el

își arogă titlul de general (la semnătură), iar în final, poeții Mircea Dorin Istrate, Gheorghe Munteanu și Silviu Rațiu au susținut obișnuita “clipă de poezie”.

Lasă un comentariu