ATENȚIE! ȚIGĂRILE ELECTRONICE PROVOACĂ ASTM

Distribuie pe:

În condițiile în care platforma de socializate online Instagram promovează țigările electronice în rândul copiilor cu vârsta de 13 ani cu ajutorul benzilor desenate, cercetătorii britanici avertizează că aceste dispozitive sunt asociate cu boli respiratorii severe, inclusiv cu astmul.

“Pentru studiul nostru, am analizat 75 de produse electronice populare printre fumători, inclusiv cartușe de unică folosință și dispozitive cu lichid. Astfel, am descoperit compuși care se găsesc și în centrele de incinerare a deșeurilor.

În plus, produsele cu arome dulci, fructate, foarte populare în rândul adolescenților, sunt cele care conțin cele mai multe toxine. Însă, este pentru prima dată când au fost descoperite în dispozitive și substanțe biologice potențial dăunătoare.

Potrivit studiului, 27% dintre dispozitivele analizate au prezentat urme de endotoxine (substanțe toxice conținute de bacterii gram negative), care se găsesc de obicei în mediile agricole și industriale, iar 81% conțineau urme de glucan, care se găsește în pereții celulari ai fungilor. Ambele provoacă maladii respiratorii acute și cronice în rândul persoanelor care lucrează în anumite medii, precum incinerarea deșeurilor.

Mostrele de cartușe prezentau concentrații de 3,2 ori mai mari de glucan comparativ cu aromele lichide. Concentrațiile de glucan erau, de asemenea, mai mari în produsele mentolate decât în cele fructate. Însă cele fructate conțineau concentrații mai mari de endotoxine.

Considerăm că materiile prime folosite în producerea aromelor ar putea fi sursa contaminării cu microbi. Procesul de contaminare ar putea avea loc în oricare etapă a producției. O altă ipoteză ar fi că, în cazul cartușelor de unică folosință, bumbacul folosit la producerea acestora ar putea fi sursa de contaminare.

În concluzie, nici țigările electronice nu sunt inofensive, iar folosite de adolescenți sunt de-a dreptul periculoase pentru sănătate”, explică specialiștii britanici, citați de descopera.ro.

Lasă un comentariu