ADRIAN RĂDULESCU (ASOCIAȚIA FERMIERILOR): BANCHERII DIN ROMÂNIA SUNT NIȘTE CĂMĂTARI ȘI ÎMI ASUM CEEA CE SPUN

Distribuie pe:

Bancherii din România, pe care eu îi consider cămătari, s-au învățat cu ideea că aici se poate orice, dar nu va mai fi așa, a declarat, marți, președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Adrian Rădulescu, la un forum de specialitate.

“Legat de dublul standard, noi, agricultorii, avem o problemă, dar cu dublu preț... Un utilaj pe care îl cumpărăm pe fonduri europene e mult mai scump față de un utilaj dacă l-am cumpăra din surse proprii. De asemenea, costurile bancare sunt foarte mari, și poate să se supere pe mine oricine. Ne doare faptul că acești bancheri, pe care în România îi consider cămătari - și îmi asum ceea ce spun - oferă aici un cost de 5, 6, 8, chiar cu zece euro, față de 0,5 - 1 euro. Cei din sistemul bancar s-au învățat cu ideea că aici se poate orice. Nu se mai poate orice! Primul lucru pe care mi-l doresc este să se întoarcă cea mai mare parte dintre români acasă. În România, acum se poate câștiga chiar mai bine în agricultură decât oriunde în agricultura europeană. Trebuie să înțelegem că România este o țară de mare perspectivă, dar pentru asta trebuie să funcționeze anumite lucruri. Din păcate, politic, știm să ne certăm, dar nu știm că construim. Avem nevoie de infrastructură. Noi suntem, probabil, singurii care plătesc impozit pe subvenția europeană, deși am auzit voci care au în plan să se renunțe la acest impozit. Din păcate, programele noastre le-au făcut alții. Agricultorii au demonstrat că pot să fie pe primul loc, dar trebuie să-și facă singuri programele”, a menționat Rădulescu.

Șeful AFR a subliniat că România nu ar fi ajuns la nivelul actual în domeniul agricol fără ajutorul Uniunii Europene și nici fără ajutorul fermierilor străini.

“Din păcate, noi, cei din Europa de Est, și nu mă refer neapărat la România, avem probleme pe care noi le-am creat și nu am știut să ne impunem, la fel și cei care ne-au reprezentat la Bruxelles: să fie alături de agricultorii români. Toți agricultorii români suntem fără culoare politică, chiar dacă avem anumite simpatii. Toți sunteți obligați, care sunteți la Bruxelles, să lucrați pentru noi, pentru români. Când e vorba să aperi interesul țării tale, nu votezi împotriva ei, iar când văd asta mă doare. În acest an suntem pe podium la producția de cereale, și în special la porumb, iar perspectiva noastră este să nu coborâm de acolo, ci să urcăm. Fără ajutorul Uniunii Europene nu am fi ajuns astăzi aici. De asemenea, fermierii din diferite țări ale Uniunii Europene au înțeles că România este o provocare, că în România se poate face o agricultură performantă, că România este o țară de mare viitor. Ei s-au instalat aici și, împreună cu noi, ne-au demonstrat că pot să facă mai mult”, a spus Adrian Rădulescu.

Lasă un comentariu