DONEAZĂ & SALVEAZĂ! DEVINO DONATOR DE CELULE STEM HEMATOPOIETICE & DONEAZĂ O ȘANSĂ LA VIAȚĂ

Distribuie pe:

În fiecare an, în România, la 100.000 locuitori sunt diagnosticați trei pacienți cu cancere de sânge (limfom, leucemie, mielom multiplu) pentru care singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.

La fiecare 35 de secunde, undeva în lume, cineva este diagnosticat cu cancer de sânge. Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, soluția o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. În fiecare an, peste 80.000 de oameni din toată lumea caută un donator compatibil de celule stem în afara familiei. Mulți dintre ei nu îl găsesc niciodată. În peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei. În România sunt 30 de pacienți care așteaptă un donator potrivit.

Pentru aproape 50% dintre pacienții români care nu au donator înrudit, nu există în prezent donatori compatibili nicăieri în lume și nu au șansa de a face un transplant de celule stem hematopoietice care le-ar putea salva viața. 222 români au beneficiat până acum de transplant de celule stem și doar 9 dintre aceștia au găsit donatorul în țară. 63.177 români sunt înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Registrul din România este un registru mic comparativ cu cele din alte țări (Anthony Nolan din Marea Britanie - 744.103 donatori de CSH, REDMO din Spania - 449.977 donatori de CSH, Greffe de Moelle din Franța - 333.104 donatori de CSH, Registrul din Italia - 469.399 donatori de CSH, Registrul din Cehia - 83.466 donatori de CSH, Registrul din Cipru - 171.226 donatori de CSH, Portugalia - 398.887 donatori de CSH, NMDP din SUA - 8.884.350 de donatori de CSH, ZKRD din Germania - 8.601.460 donatori de CSH), preciza Laura Ivăncioiu, coordonator eveniment. Domnia sa adăuga și că Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge este marcată, în fiecare an, pe 28 mai, iar simbolul ei, semnul & colorat în roșu, arată solidaritatea cu persoanele afectate de cancere de sânge. Conferința de presă desfășurată cu acest prilej a fost organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Asociația Română Împotriva Leucemiei.

 

Lasă un comentariu