LA TÂRGU-MUREȘ, ÎNFLORESC PARCURILE, DAR ȘI CLĂDIRILE MÂZGĂLITE CU GRAFFITI

Distribuie pe:

Este de notorietate faptul că în municipiul Târgu-Mureș se acordă o atenție deosebită parcurilor și zonelor verzi și, în același timp, faptul este lăudabil. Nu întâmplător, Primăria are în structura sa și Direcția Administrației Serelor, Parcurilor și Zonelor Verzi, instituție prin care, spațiile verzi din municipiu sunt amenajate continuu cu flori de sezon. Legat de parcurile din municipiu, ar mai fi de făcut un pas înainte, în sensul de a educa populația de a întreține și respecta munca celor ce se ocupă de spațiile verzi din oraș. Mai direct spus, regăsim frecvent prin aceste spații gunoaie aruncate la întâmplare, frecvent chiar pe lângă coșurile de gunoi, coșuri de gunoi deteriorate prin vandalizare, bănci distruse din același motiv și încă multe altele. Cu toate aceste neajunsuri, impresia generală legată de aspectul spațiilor verzi, nu doar opinie din partea localnicilor, ci și a turiștilor, este bună, pentru a nu ne supraevalua. În paralel cu înflorirea orașului din primăvară până-n toamnă grație spațiilor verzi bine amenajate și întreținute, remarcăm și “înflorirea” clădirilor din municipiu.

CUM “ÎNFLORESC” CLĂDIRILE MUNICIPIULUI?

La modul propriu, prin faptul că multe blocuri au amenajate în jurul lor spații verzi elegante, la care se adaugă mobilier stradal, aranjamente florale la intrarea în bloc, prin balcoane, iar la modul figurat, prin felul în care ele sunt întreținute. Multor clădiri li se împrospătează fațada, altele intră în lucrări majore de reparații, altele, în principal blocurile de locuințe, în cele de reabilitare termică, fonică și estetică. Aceste lucrări nu sunt de neglijat, fiindcă, nu sunt doar istovitoare, dar și costisitoare pe măsură, în schimb, în final, imaginea lor de ansamblu devine radical schimbată, la fel și confortul. Să mai remarcăm și o altă formă de “înflorire” a blocurilor: mâzgălirea pereților exteriori cu vopsea. Dacă ar fi să cerem opinia unui medic psihiatru despre acest “fenomen”, de a se mâzgăli pereții clădirilor, ar putea defini aceste apucături drept “psihoză urbană”. Să vedem, deci, ce se întâmplă...

PSIHOZA URBANĂ

În anii precedenți, când luase amploare această plăcere de a mâzgăli pereții imobilelor, a gardurilor, a mobilierului stradal, ba chiar și a indicatorilor de circulație rutieră, ziarul “Cuvântul liber” a lansat o campanie mai amplă și îndelungată pe această temă. Efectul articolelor publicate, atunci, în ziar, a constat în a lua mai în serios problematica asta din partea oficialităților și de a se implica pentru a o diminua, pentru a nu imprima orașului o imagine de mahala, de vreme ce s-a dorit ca municipiul să devină un oraș cu o atracție turistică. Un turist nu poate fi atras de imaginile și apucăturile de mahala, astfel că, organele de ordine, în principal polițiștii locali, au devenit atenți și interesați să-i identifice pe făptași, dar să-i și pedepsească. Drept urmare, au fost prinși asupra faptei mai mulți adolescenți, în majoritatea cazurilor erau la acea vreme elevi la liceele târgumureșene, și în toate cazurile, făptașii au fost băieți. Se pare că fetele nu renunță la deodorante în favoarea vopselelor. În cazurile în care făptașii au fost prinși, prima măsură luată a fost că li s-au confiscat spray-urile de vopsea. A doua măsură a fost de a-i sancționa contravențional pe părinți și, în cele din urmă, era trimisă și o notificare către direcțiunea școlii, pentru a se lua măsuri disciplinare împotriva derbedeilor. Interesante au fost multe reacții venite din partea părinților care, invocând costul ridicat al vopselelor, pe care chiar ei le-au achiziționat, au pretins despăgubiri. Astfel spus, odraslele erau chiar încurajate de părinți să se dezlănțuie în mâzgălirea zidurilor. Pe de altă parte, nici conducerea școlilor n-a prea luat măsuri disciplinare împotriva lor, transformându-i mai degrabă în “eroi”. Dar cine îi încurajează pe acești neadaptați civic formează, foarte probabil, viitorul terorist. Așa este mâzgălitorul de pereți, un terorist în scutece. Cu toate aceste neajunsuri, fenomenul s-a diminuat vizibil.

LA ORA ACTUALĂ, DOAMNE FEREȘTE!

Se pare că lipsa interesului de a-i prinde asupra faptei pe acești ciudați, cu flacoanele de vopsea prin buzunare, își arată din nou colții. Au apărut alarmant de multe ziduri vopsite și vă vom exemplifica parcurgând, și în imagini, un traseu în plină zonă centrală a orașului. De pe strada Aurel Filimon, trecem pe lângă parcarea din spatele clădirii Teatrului Național. Este o parcare de mașini, dacă avem bunăvoința să acceptăm termenul, fiindcă este mai degrabă o imagine urbană jalnică, dar, conducătorul auto să zică mersi dacă are unde să parcheze și să nu facă mofturi. Nu trecem de primul bloc situat pe dreapta aleii, fiindcă remarcăm cât este și el de ornat cu inscripții și mâzgălituri. Urmează scările de acces pe platforma din spatele Teatrului Național, apoi la parterul complexului comercial Luxor, remarcăm imaginile celei ce a fost un magazin al cooperativei de consum, apoi a celei ce a fost barul Astoria. Nu mai observăm spațiul verde amenajat acolo pentru că impresia ne-a fost deja formată. Remarcăm însă zidurile complexului Luxor, la parter, apoi blocurile de pe strada Bartok Béla.

SUS, CÂT MAI SUS!

Șocantă este plăcerea vopsitorului care și-a găsit să vopsească tocmai fațadele uscătoriilor situate la ultimul nivel al blocurilor din Piața Victoriei de lângă Hotel Grand. La acele blocuri, mai sus nu se poate mâzgăli. Imaginile au fost luate în continuare pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la blocurile de locuințe, pornind de la CEC Bank, până la Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mureș.

 

Imaginile publicate au fost selecționate din miile existente în centrul municipiului Târgu-Mureș (zona Luxor, str. Bartok Bela, Piața Victoriei și Bdul 1 Decembrie 1918)

Lasă un comentariu