BENEFICIILE RENUNȚĂRII LA ALCOOL

Distribuie pe:

Consumul moderat de alcool este răspândit pe scară largă, de cele mai multe ori acesta fiind asociat cu relaxarea. Psihologii susțin, însă, că alcoolul este doar un mijloc de a ne ascunde traumele personale și durerea emoțională, iar renunțarea totală la consumul acestuia aduce beneficii incredibile pentru sănătate.

Renunțarea la consumul de alcool nu este ușoară, întrucât anturajul abia așteaptă să dai greș, iar propriul corp vrea să te reapuci de băut. Partea din creier care se ocupă de consumul de alcool se activează, emițând impulsuri chimice.

Când renunți la băut, aceste nevoi nu dispar, o să fii morocănos și obosit sau o să fii tentat să înlocuiești alcoolul cu altceva nociv. Vestea bună este că aceste simptome vor slăbi după o vreme, când corpul începe să realizeze că nu va primi alcool.

Prin urmare, cercetătorii americani de la Universitatea Stanford, citați de descopera.ro, ne încurajează să nu ne dăm bătuți, să eliminăm alcoolul din viața noastră și să profităm de avantajele pentru sănătate ale abstinenței, după cum urmează:

Mai sănătoși fizic - Primul lucru major pe care îl observă oamenii atunci când renunță la consumul de alcool este o îmbunătățire vizibilă a sănătății fizice generale. Este vorba, de obicei, despre o pierdere în greutate semnificativă, o digestie îmbunătățită, mai multă energie, un nivel scăzut al oboselii, o piele mai frumoasă, lipsa durerilor de cap și a grețurilor.

Mai sănătoși mintal - La nivelul sănătății mintale, îmbunătățirile includ scăderea nivelului anxietății, a simptomelor depresiei, dar și creșterea clarității mintale, îmbunătățirea funcției memoriei, a concentrării și a conexiunii. Nivelul stresului scade, pe când cel al stimei de sine crește. Oamenii care au renunțat la alcool au observat că au o motivație mai puternică în viață, precum și o perspectivă mai bună asupra vieții.

Somn mai bun - Și somnul are parte de o îmbunătățire de necontestat. Oamenilor care renunță la alcool le este mult mai ușor să adoarmă, dorm mult mai bine pe tot parcursul nopții, deci au parte de o calitate crescută a somnului și se simt mult mai odihniți după trezire.

Crește empatia - Au fost observate și schimbări majore în ceea ce privește atitudinea față de alți oameni. Celor care au renunțat la alcool li s-a părut mult mai ușor să vadă lucrurile din perspectiva altora, deoarece s-au simțit mai puțin absorbiți de propria persoană. Aceștia au considerat că este mult mai ușor să fie empatici față de ceilalți.

Economisești bani și timp - Un beneficiu evident al renunțării la consumul de alcool este faptul că sunt economisiți foarte mulți bani.

Pe lângă banii economisiți, este vorba și despre timp. Persoanele care renunță la alcool au din nou timp seara și dimineața pentru a face diferite lucruri. Aceștia încearcă în mod frecvent să facă noi activități, care nu ar fi fost posibile în cazul unui stil de viață care include alcoolul.

Te distrezi mai bine - Atunci când renunți la alcool, îți dai seama că nu ai nevoie de băutură pentru a te distra la petreceri și la adunări sociale. Multe persoane își dau seama că alcoolul constrânge efectiv relațiile sociale, nu le îmbunătățește.

Vezi cine ești cu adevărat - În momentul în care renunți la alcool, începi să vezi cine ești cu adevărat. Nu mai folosești alcoolul ca pe o mască în spatele căreia să te ascunzi. Acest lucru poate să te lumineze și să te surprindă, deoarece ești forțat să accepți atât aspectele bune, cât și aspectele mai puțin plăcute ale propriei persoane.

Apoi trebuie să alegi cum să te confrunți cu realitățile emoționale ale vieții tale, iar acest lucru este complet imposibil când este implicat consumul regulat de alcool. De fapt, îți dai seama că alcoolul tinde să înrăutățească problemele personale pe care le ai și în niciun caz să le rezolve.

Mai puține regrete - Începi să ai mai puține regrete atunci când elimini alcoolul din viața ta. Nu numai că nu mai faci lucruri stupide, riscante și problematice, ci ai și posibilitatea să experimentezi mai multe lucruri interesante în viață.

Prieteni adevărați - După ce renunți la alcool, începi să îți dai seama că oamenii pot fi la fel de toxici precum substanțele și că multe relații nu pot supraviețui fără alcool. Începi să afli cine sunt adevărații tăi prieteni.

Alegeri mai bune - Fără alcool, îți este mult mai simplu să faci alegeri mai sănătoase, în general. Alegi alimente mai bune, consumi mai multă apă, faci mai multă mișcare și dormi mult mai bine. În plus, te asociezi cu oameni de mai bună calitate, iar viața ta poate deveni una cu adevărat fericită.

 

Lasă un comentariu