EXAMENUL DE REZIDENȚIAT SE AMÂNĂ PENTRU 8 DECEMBRIE

Distribuie pe:

Examenul de rezidențiat de anul acesta se amână pentru data de 8 decembrie, a anunțat, vineri, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Examenul ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie.

“Ne aflăm într-o situație fără precedent. Pentru prima oară, concursul de rezidențiat este în pericol de a nu se mai desfășura, iar 5.684 de absolvenți ai promoției 2019, în medicină, medicină dentară și farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate. Conform Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, Ministerul Sănătății organizează concursul național pentru admiterea în rezidențiat, pe locuri și pe posturi, în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecărui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut, în data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfășoare sesiunea din anul acesta. Ministerul Sănătății organizează această admitere, în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, care presupune elaborarea a șapte ordine de ministru, trei dintre acestea fiind comune. (...) Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere ca la Ministerul Educației Naționale nu a fost numit un ministru sau un ministru interimar, suntem în imposibilitatea de a emite aceste acte normative și, prin urmare, de a susține acest concurs la data de 17 noiembrie 2019”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferință de presă.

Ministrul Sănătății a afirmat că situaia ar fi putut fi evitată, iar “jocurile politice” nu trebuie să afecteze sistemul medical din România.

“Am sperat să nu ajungem în această situație și am sperat că vom avea un ministru al Educației, în baza propunerii transmise de premier, la președintele României. Iată că ne vedem nevoiți să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a îngriji și ajuta semenii. Această situație putea fi evitată dacă omul cu cea mai mare funcție în stat ar fi înțeles sau măcar i-ar fi păsat. Jocurile politice nu trebuie să afecteze Sănătatea. (...) De altfel, Curtea Constituțională a decis că președintele nu a avut motive să refuze numirile înaintate”, a mai spus ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a precizat că nu există posibilitatea emiterii unei ordonanțe de urgență, pentru ca examenul să se desfășoare.

În acest an, la rezidențiat vor fi scoase la concurs 4.710 locuri.

Rezidențiatul va avea loc în data de 8 decembrie 2019 și se va desfășura după următorul calendar:

* înscrierea candidaților - între 28 octombrie și 11 noiembrie;

* transmiterea de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București a listelor cu candidații înscriși Ministerului Sănătății - cel târziu pe 14 noiembrie;

* centralizarea listelor de către MS și defalcarea candidaților pe centre universitare - cel târziu 25 noiembrie;

* afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii - 27 noiembrie;

* sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare - până cel târziu la data de 29 noiembrie;

* afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli, în funcție de domeniul pentru care s-au înscris - 5 decembrie;

* desfășurarea concursului - 8 decembrie;

* alegerea posturilor/ locurilor de către candidați, în funcție de punctajul obținut - 17, 18, 19 decembrie.

Semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare se va face în perioada 6-14 ianuarie 2020, iar repartiția pe clinici de pregătire, între 14-16 ianuarie 2020.

La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura în șase centre universitare - București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara, după aceeași metodologie, sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore.

Lasă un comentariu