“DUPĂ PĂREREA MEA, NU EXISTĂ NICIO ȘANSĂ DE A NE MENȚINE ÎN ȚINTA DE DEFICIT”

Distribuie pe:

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că în opinia sa nu există șanse ca România să se mențină în acest an în ținta de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

“Deficitul a depășit 2,6%, comparativ cu anul trecut, când deficitul era 1,6%. Nu numai că există acest deficit, dar foarte multe cheltuieli care trebuiau realizate în conformitate cu legea nu au fost făcute”, a declarat Orban, în cadrul unei emisiuni la România TV.

Acesta a dat ca exemple întârzieri la rambursările de TVA către firme, în valoare de 5,2 miliarde lei, lucrări avizate și plăți care trebuiau făcute de peste cinci miliarde de lei în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și concedii medicale neplătite, în sumă de circa două-trei miliarde de lei.

“Încercăm să reașezăm cheltuielile. Evident, va fi un deficit. Lucrurile sunt clare. După părerea mea, nu există nicio șansă de a ne menține în ținta de deficit. (...) Gândiți-vă că nu noi am executat bugetul. În 10 luni și ceva, până în 4 noiembrie, până a fost învestit guvernul pe care îl conduc, ei au executat bugetul, ei au efectuat toate cheltuielile. (...) De când e PSD-ul, au rostogolit de pe un an pe altul cheltuieli”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a adăugat faptul că un deficit suplimentar va apărea, pentru că nu s-au încasat sumele planificate la bugetul de stat, procentajul de colectare fiind de 26% din PIB, comparativ cu circa 30%, în alți ani.

În opinia lui Ludovic Orban, guvernul social-democrat a angajat cheltuieli pentru care nu existau resurse, iar cheltuielile de personal au crescut în ultimul an cu 26%.

Lasă un comentariu