1989 - REVOLUȚIA ROMÂNĂ

Distribuie pe:

Profesorul Costel Neacșu ne delectează, din nou, cu o nouă apariție editorială, o carte care, chiar din titlu, ne dezvăluie conținutul ei “1989 - Revoluția română”, care, iată, apare după 30 de ani de la Revoluție. S-a scris mult în presa vremii despre cele petrecute în luna decembrie 1989 și, ulterior, fără nicio îndoială, relatările de la fața locului, din presă, cât și a celor care au trăit pe viu acele evenimente, înregistrările audio-video, au stat la baza multor cărți apărute în decursul anilor. În mod evident, s-a pus întrebarea, de mai multe ori, dacă cele petrecute atunci a fost o revoltă populară, o revoluție, o lovitură de stat sau altceva. De aceste aspecte se pot preocupa analiștii, cercetătorii de diferite specialități, dar, în cele din urmă, evenimentele din decembrie 1989 rămân în istorie. De-a lungul timpului s-au pus la fel de pertinent întrebări la care s-au primit sau nu răspunsuri ferme, mai degrabă nu, pentru că sunt interese de a ocoli adevăruri. Ce s-a dorit, de fapt, în 1989, asta deja depinde de grupurile de interese, fiindcă, și aici, este o multitudine. Cert este că acea revoluție a marcat sfârșitul unui regim totalitar de conducere și s-a pornit spre altceva. Spun altceva fiindcă, chiar dacă se dorește a se instaura un regim democratic, deocamdată, chiar și după 30 de ani, e un fel de bâjbâială politică, socială, cu o economie mai degrabă hilară.

Dar iată că profesorul Costel Neacșu are o abordare cu totul inedită despre Revoluția din 1989 și interpretarea ei, fapt mai puțin regăsit la alți autori de carte, anume, legătura între om și divinitate. După mulți ani de regim totalitar comunist, în care a fost impus ateismul, și, în același timp, biserica și credința au fost nu doar obstrucționate, ci, mai degrabă, persecutate, Revoluția de la 1989 a însemnat descătușarea bisericii și a credinței. Am redevenit acel popor creștin de care am fost privați în perioada regimului totalitar. Aceasta este abordarea inedită a temei pe care o analizează distinsul profesor de istorie și teolog. Acest lucru este subliniat în prefața cărții, care este semnată de profesorul universitar dr. Nicolae Chifăr de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. “Se urmărește constant evidențierea semnificației religioase a declarațiilor făcute, fie de ierarhia bisericească, fie de laicatul român credincios - care sărbătorea pentru prima dată Nașterea Domnului (Crăciunul) în atmosfera eliberării de sub teroarea comunistă.

Bazată pe un bogat material informativ, preluat din surse oficiale, lucrarea lui Costel Neacșu sperăm să contribuie cât de puțin la elucidarea unor dileme care frământă încă societatea românească și să deschidă noi căi pentru cercetarea viitoare”, arată, printre altele, dr.Nicolae Chifăr. “Efectiv, Revoluția a însemnat reabilitarea lui Dumnezeu la nivelul conștiințelor” subliniază autorul în “Cuvântul autorului”. În carte, autorul face referiri la psihoza revoluției în lagărul sovietic, după cum se intitulează capitolul doi al cărții, referindu-se la Uniunea Sovietică, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Republica Democrată Germană, Bulgaria și România. Sunt relatate apoi cele petrecute la Timișoara, între 15-21 decembrie 1989, Cluj, Sibiu, București. Postfața cărții este semnată de preot dr. Petru Ioan Ilea, de la Radio “Renașterea” Cluj. Să mai adăugăm că este o carte apărută la Editura “Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca, în anul 2019.

 

Lasă un comentariu