S-A AUTORIZAT “RECOLTAREA” A 11 URȘI DIN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

Premierul României a răspuns interpelării mele privind urgentarea implicării Guvernului pentru a stopa atacurile urșilor și omorârea oamenilor în județul Mureș.

Conform răspunsului primit, “în baza Ordinului nr. 724/2019, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a acordat derogări pentru recoltarea a 11 exemplare de urs de pe raza județului Mureș. Dintre acestea, până în prezent au fost efectuate 5 recoltări de către gestionarii fondurilor cinegetice.

Conform Anexei 2 la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, valoarea de despăgubire pentru un exemplar de urs este de 40.000 euro, doar în cazul unor fapte ilicite.

În situația în care gestionarii fondurilor cinegetice solicită derogări pentru relocarea exemplarelor de urs pe alte fonduri cinegetice, documentația depusă la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor trebuie să conțină și acceptul gestionarului fondului cinegetic.

Totodată, precizăm faptul că în baza Ordinului anterior menționat, au fost acordate 4 derogări de relocare a exemplarelor de urs la nivel național, iar dintre acestea, niciuna nu a fost acordată pentru relocarea vreunui exemplar de urs de pe raza județului Brașov pe raza județului Mureș.”

Am atașat răspunsul complet la interpelarea adresată Guvernului...

În urma interpelării mele, ministrul Costel Alexe informează:

Un nou tip de risc în actele normative: “carnivorele mari” Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor răspunde interpelării mele, informându-mă că despăgubirile pentru pagubele cauzate de urși culturilor agricole, silvice și animalelor domestice au fost achitate în anul 2019, însumând 2.595.857,46 lei.

“În vederea protejării vieții și integrității cetățenilor, la solicitarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a fost convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care a aprobat introducerea unui nou tip de risc în actele normative care asigură managementul riscurilor, respectiv riscul generat de carnivorele mari, care va asigura cadrul legal pentru intervenția operativă a tuturor instituțiilor abilitate. Astfel se va modifica Hotărârea de Guvern nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului național pentru situații speciale de urgență și Hotărârea de Guvern nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, acte normative ce urmează să fie promovate în ședințele de Guvern.

Echipele de intervenție vor fi formate din reprezentanți ai institutelor cu atribuții în gestionarea acestui tip de risc: Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.”

Lasă un comentariu